İşçinin Maaşının Düşürülmesi 2024-2025 - Azim HUKUK

İşçinin Maaşının Düşürülmesi 2024-2025

İşçinin Maaşının Düşürülmesi 2024-2025

İş Kanunu’na göre, işverenin işçinin ücretini düşürme hakkı, ancak işçinin yazılı onayı ile mümkündür. İşveren, işçinin ücretini tek taraflı olarak düşüremez. İşçi, ücretinin düşürülmesi teklifini kabul etmezse, işverenin iş sözleşmesini feshetme hakkı bulunmaktadır.

Konumu düşürülen işçinin haklarından ilki işçinin, işverence yapılan konum düşürülmesi işlemini reddetmesidir. Zira işçinin çalışma koşullarındaki bu esaslı değişikliği kabul mecburiyeti yoktur. İşçi kendisine yazılı olarak yapılan konum düşürülme bildirimini 6 iş günü içerisinde yazılı ve açık şekilde onaylamaz ise kabul etmemiş sayılır. İşçinin değişikliğe sessiz kalması, susması veya zorunlu kaldığı için çalışmaya devam etmesi değişikliği kabul ettiği anlamına gelmemektedir.

 

 

Maaşını Alamayan İşçinin Yapması Gerekenler Nelerdir?

Maaşını alamayan işçinin yapması gerekenler şunlardır:

İşyerine ihtarname göndererek maaşın ödenmesi gereken süre zarfında ödenmediğini ve kendisine kanunen tanınan hakları kullanacağını beyan etmek,
İş sözleşmesini feshederek, işverenden kıdem tazminatı talep etmek,
İş sözleşmesini feshederek, kıdem tazminatı, yılık izin alacakları, fazla mesai alacakları, hafta tatili ücretleri, genel tatil ücretleri gibi alacak haklarını talep etmek,
Maaş ödememe süresi mücbir bir sebep olmaksızın 20 günü geçmişse, fesih hakkı yerine iş görmekten kaçınma hakkını kullanmaktır.

 

Madde 38 – İşveren toplu sözleşme veya iş sözleşmelerinde gösterilmiş olan sebepler dışında işçiye ücret kesme cezası veremez. İşçi ücretlerinden ceza olarak yapılacak kesintilerin işçiye derhal sebepleriyle beraber bildirilmesi gerekmektedir.

 

İşçi maaşı ödenmediğinde, eksik ödendiğinde, düzensiz ödeme yapılması söz konusu ise haklı bir sebebe dayanarak iş sözleşmesini feshetme hakkına sahiptir. Bu durumda işçilik alacaklarını ve kıdem tazminatını derhal alabilir. Yine işçinin çalışırken kusurlu olarak, işverenin aletlerine, işlerine zarar vermişse; işveren bunun tazminini işçiden isteyebilir. Ya da işçinin çalıştığı dönemde işverenin parasını zimmetine geçirmesi, güvenini kötüye kullanarak maddi kazanç elde etmesi gibi hallerde de işveren işçiye dava açabilmektedir. İş Kanunu 24. Madde uyarınca işçi haklı bir gerekçeye dayandığında sözleşmesini feshedebilmektedir. Maaşın ödenmemesi, düzensiz ödenmesi veya geç ödenmesi ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı hareket edilmesi maddesi ile örtüştüğünde işverene karşı işçi sözleşme feshine derhal gidebilmektedir. Maaşı ödenmeyen veya eksik ödenen işçi derhal fesih hakkını kullandığı takdirde ödenmeyen diğer işçilik haklarıyla birlikte kanuni kıdem tazminatına da hak kazanarak işten ayrılmaktadır. İşçinin istifasıyla birlikte kullanmadığı yıllık izinleri artık ücrete dönüşmektedir.

İşçinin maaşı ödenmediği takdirde kullanabileceği haklarından biri işinden istifa etmeden iş görme yükümlülüğünü bırakmasıdır. Çalışmayı bırakan işçi istifa etmeden bunu yapabilmektedir. İşçi bu fiili gerçekleştireceği zaman şartlara göre hareket etmek zorundadır. İşçi işverene karşı dava açar ve bu süreçte de işe devam etme hakkını kullanabilir. İşçi haklı bir sebeple iş sözleşmesini sonlandırıp istifa edebilmektedir ve işverene karşı tazminat ve ücret alacaklarına ilişkin dava açabilmektedir.

 

Sık Sorulan Sorular

İşveren işçinin pozisyonunu düşürebilir mi?
Patron maaştan kesebilir mi?
Eksik yatan maaş nereye şikayet edilir?
Elden alınan maaş nasıl ispat edilir?
Eksik maaş fesih sebebi midir?
Kaç gün maaş yatmazsa iş bırakılır?
Özel sektör nereye şikayet edilir?
Maaş 1 gün gecikirse ne olur?
Maaşını alamayan işçi tazminat alabilir mi?

 

 

Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.

 

Instagram Hesabımız

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir