İftira Suçu Cezası - Azim HUKUK

İftira Suçu Cezası

İftira Suçu Cezası

Basit iftira suçu cezası, 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK md. 267/1).

Nitelikli iftira suçu işlenmesi halinde suçun cezası yarı oranında arttırılır. Yani fail, iftira suçunun maddi delillerini de kendisi üretirse suçun basit halinin cezası yarı oranında arttırılacaktır (TCK md. 267/2).

İftira konusu fiili işlemediği için beraat kararı veya kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş mağdurun aleyhine olarak bu fiil nedeniyle gözaltına alma ve tutuklama dışında bir tedbir uygulanmışsa, yukarıdaki iki fıkraya göre verilecek ceza yarı oranında artırılır (TCK md. 267/3).

İftira konusu fiili işlemediği için mağdur hakkında beraat kararı veya kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmişse; mağdurun bu fiil nedeniyle gözaltına alınması veya tutuklanması halinde; iftira eden, ayrıca kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu hükümlerine göre dolaylı fail olarak cezalandırılır (TCK md. 267/4).

İftira konusu fiil nedeniyle mağdurun ağırlaştırılmış müebbet hapis veya müebbet hapis cezasına mahkum olması halinde; iftira suçu işleyen kişi 20 yıldan 30 yıla kadar hapis cezasına; mağdurun süreli hapis cezasına mahkum olması halinde, iftira eden hakkında iftira suçu nedeniyle, mağdurun mahkum olduğu cezanın 2/3’ü kadar hapis cezasına hükmedilir. Mağdurun iftira suçu nedeniyle mahkum olduğu cezanın infazına başlanmışsa, iftira edene bu fıkra hükümlerine göre verilen ceza yarısı oranında arttırılır (TCK md. 267/5-6).

 

 

İftira Davası Nasıl Açılır?

İftira, kişinin haksız bir eylem yapmadığı halde yapmış gibi gösterilmesi, kimliğinin kullanılması ve mağdur edilmesi gibi sebeplerle yapılır ve bu unsurların oluşması ardından yapan kişiye yaptırım uygulanır. İftira suçu ve cezası oluşması için suç unsurlarından en az birinin oluşması gerekmektedir. Mağdur kişi, masumluğunu ispat etmek adına delil toplamalı ve haklılığını mahkemede kanıtlamalıdır.

İftira suçu, gerçek kişilere karşı işlenen bir suçtur ve iftiraya uğrayan tarafın dava açma hakkı vardır. İdari cezalar sebebi ile tüzel kişilere iftira atılması da mümkündür. İftira davası hem gerçek kişilere hem de tüzel kişilere karşı açılabilir. İftira suçu, TCK’ nın 267. Maddesinde düzenlenmiş ve kişilerin onurunu korumak adına hukuki yollara başvurmasına kanun yolu açmıştır.

İftira suçu için dava açılacaksa, iftira suçunun konusunun suç oluşturmuş olması gerekir. İftira suçunun unsurlarından en az birinin oluşması, dava açılması için yeterlidir. İşlenmiş hukuka aykırı bir fiil olmamasına rağmen şahıs ya da şahısların bu fiili işlediğine dair şikayet edilmesi iftira davası açılması için yeterlidir. Yalan beyanların doğrudan söylenmese de açıklama yapılması ve kişilerin haksız bir şekilde hedef göstermesi de dava açılması için geçerli bir suç unsurudur.

 

İftira Suçunun Cezası

Türk Ceza Kanunu madde 267/1’de düzenlendiği üzere; yetkili makamlara ihbar veya şikâyette bulunarak ya da basın ve yayın yoluyla, işlemediğini bildiği halde, hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılmasını ya da idari bir yaptırım uygulanmasını sağlamak için bir kimseye hukuka aykırı bir fiil isnat eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Buna göre bir kişi iftira suçunun basit halini işlemesi halinde yapılacak yargılama sonucu hakkında 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilecektir. Olayın oluş ve şekillerine göre yapılan değerlendirmeler sonucu iftiraya uğrayan mağdurun haysiyet ve kişiliği nezdinde uğramış olduğu zarar gözetilerek kanunda belirtilen ceza aralığından alt sınıra yaklaşarak takdiren veya alt sınırdan uzaklaşılarak teşdiden ceza verilecektir.

Türk Ceza Kanunu’nun 268. Maddesinde ise; “işlediği suç nedeniyle kendisi hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılmasını engellemek amacıyla, başkasına ait kimliği veya kimlik bilgilerini kullanan kimse, iftira suçuna ilişkin hükümlere göre cezalandırılır” denmektedir. Buna göre kendi suçunu gizlemek amacıyla kendisini başkasının kimlik bilgileriyle tanıtan ve adli makamları yanıltan kişi iftira suçunu işlemiş sayılır.

 

 

İftira Suçu Cezası - Azim HUKUK
İftira Suçu Cezası – Azim HUKUK

 

İftira Suçu Sonucunda Mağdurun Ağırlaştırılmış Müebbet veya Müebbet Hapis Cezası Alması

İftira suçunun sonucunda mağdurun ağırlaştırılmış müebbet yahut müebbet hapis cezası alması durumunda suç konusu eylemleri gerçekleştiren fail, 20 ila 30 yıl arasında bir hapis cezasına hükmedilir. Nitelikli halin uygulanabilmesi için hükmedilen kararın kesinleşmiş olması gerekmektedir. Bununla birlikte, hükmedilen ve kesinleşen cezanın infazına başlanması halinde bir başka nitelikli hal söz konusu olacaktır.

 

İftira suçu nasıl ispatlanır?

Suçsuz Yere İftira Nasıl İspatlanır? Suçsuz yere iftira atılan mağdur bunu ispatladığında faile ceza verilmesi söz konusu olur. İftira suçu ispatlanırken maddi delillerin yanı sıra tanık beyanları da gerekli olabilir. Yazılı belgeler, tutanaklar, resim ve benzer evraklar iftira suçunda delil olarak sunulabilir.

 

Bir insana iftira atmanın cezası nedir?

İftira suçunun düzenlendiği TCK’nın 267. maddesine göre, iftira suçunun basit halinin cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. Maddenin devamında ise daha ağır cezanın öngörüldüğü haller düzenlenmiştir.

 

İftira sucu şikayete tabi mi?

İftira suçu, şikayete tabi bir suç değildir. Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından resen soruşturulan bir suç tipidir. Bu sebeple hakkında hukuka aykırı fiil isnadında bulunulan kimsenin ihbar veya şikayette bulunmasının suçun soruşturulması ve kovuşturulması bakımından bir önemi bulunmamaktadır.

 

Hangi durumlarda iftira davası açılır?

İşlenmiş hukuka aykırı bir fiil olmamasına rağmen şahıs ya da şahısların bu fiili işlediğine dair şikayet edilmesi iftira davası açılması için yeterlidir. Yalan beyanların doğrudan söylenmese de açıklama yapılması ve kişilerin haksız bir şekilde hedef göstermesi de dava açılması için geçerli bir suç unsurudur.

 

İftira atan hapse girer mi?

Mağdura atılan iftira neticesinde, mağdur ile ilgili hapis cezası dışında adli veya idari bir yaptırım uygulanmışsa; iftira eden kişi, 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (TCK md. 267/7).

 

Asılsız suçlamanın cezası nedir?

Olarak öngörülmüştür. Eğer kişi, yalan tanıklık yaparak suçu işlemişse: “Madde 272- (1) Hukuka aykırı bir fiil nedeniyle başlatılan bir soruşturma kapsamında tanık dinlemeye yetkili kişi veya kurul önünde gerçeğe aykırı olarak tanıklık yapan kimseye, dört aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.

 

İftiraya maruz kalan kişi ne yapmalı?

İftiraya uğrayan kişi şikayet yoluna başvurabilir. Şikayet kolluk kuvvetlerine yapılabileceği gibi Cumhuriyet Başsavcılığına da yapılabilir. Ancak belirtmek gerekir ki iftira suçu şikayete tabi bir suç değildir. Re’sen de soruşturma açılabilir.

 

İftira atanın başına ne gelir?

Şayet kişinin iftira suçunu işlediği yönünde şüphe kalmayacak şekilde kanaat oluşursa bu durumda; Türk Ceza Kanununun 267. Maddesi gereğince hukuka aykırı bir fiil isnat eden kişi hakkında bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmedilecektir.

 

Cinsel iftiraya uğrayan kişi ne yapmalı?

Şikayet başvurusunun akabinde savcılık makamı tarafında soruşturma başlatılacak ve iddianame ile birlikte bu süreç kamu davasına dönüşecektir. Yani cinsel iftira suçuna maruz kalan kişi zaman kaybetmeden savcılığa şikayetçi olmalıdır.

 

İftira karşısında ne yapmalı?

İftiraya uğrayan birey şikayet yoluna başvurabilir. Bu şikayet kolluk kuvvetlerine yapılabileceği gibi aynı zamanda savcılığa da yapılabilmektedir. Fakat belirtmemiz gerekir ki, iftira suçu şikayete bağlı bir suç olmamaktadır. Resen de soruşturma açılabilmektedir.

 

Yalan yere iftira atmanın cezası nedir?

Türk Ceza Kanunu’nun 267. Maddesinde düzenlenmiş olan iftira suçunun basit halinin işlenmesi halinde iftira suçunu işleyen fail bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. “Fiilin maddî eser ve delillerini uydurarak iftirada bulunulması halinde, ceza yarı oranında artırılır.

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir