İŞ HUKUKU - AZİM HUKUK

İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası Nedir?

İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası Nedir?, İhtiyaç nedeniyle tahliye davası, kiralayan veya kiralayanın yakınları tarafından kiralanan taşınmaza ihtiyaç duyulması halinde açılan ve kiracının tahliyesini sağlayan davadır. Bu dava, ihtiyaç hususu kanıtlandığı takdirde kira sözleşmesini sona erdirerek kiracının taşınmazdan tahliyesini sağlamaktadır.

 

Tahliye Davasını Kimler Açabilir?

İhtiyaç nedeniyle tahliye davası, niteliği gereği “kiraya verenden kaynaklanan” tahliye sebebi olup davayı açabilecek kişi kira ilişkisindeki kiraya veren taraftır.

TBK m.350 hükmü gereği davayı, mevcut malik açabileceği gibi; taşınmazı sonradan edinen yeni malik de TBK m.351 hükmü gereği dava açabilmektedir.

 

 

İhtiyaç Sebebiyle Tahliye Davası Şartları Nelerdir?

Ev sahibinin kendisinin kirada oturması ihtiyaç sebebidir.
Ev sahibinin oğlunun, kızının kirada oturuyor olması ihtiyaç sebebidir.
Ev sahibinin bakmakla yükümlü olduğu kişilerin kirada oturuyor olması ihtiyaç sebebidir.
Ev sahibinin annesi, babasının kirada oturuyor olması ihtiyaç sebebidir.
Ev sahibinin 18 yaşından büyük oğlunun, kızının ayrı bir eve taşınmayı istemesi ihtiyaç sebebidir.
Hastalık nedeniyle mevcut oturulan evde yaşanılmasının çekilmez hale gelmesi ihtiyaç sebebidir.
Ev sahibinin mevcut oturduğu evinin, kirada olan evden küçük olması da bir ihtiyaç sebebidir.
Kiralanan evin işyerine yakınlığı ihtiyaç sebebidir.
Ya da tam tersi olarak ev sahibinin evinin çok büyük olması nedeniyle ısınma masrafının çok olması, kirada bulunan evinin ise ısınma masrafının daha az olması da bir ihtiyaç sebebidir.
İhtiyaç sebeplerine bağlı olarak ev sahibi kiracısının tahliyesini isteyebilir.

 

Tahliye Davası Ne Zaman Açılabilir?

Kiralananı konut veya iş yeri olarak kullanma gereksinimi sebebiyle tahliye davasının belirli süreli kira sözleşmesinin sona ermesinden ve belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine veya fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak 1 ay içinde açılmış olması gerekmektedir.

 

İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası Ne Kadar Sürer?

İhtiyaç nedeniyle tahliye davası ortalama 1-1.5 yıl kadar sürebilmektedir. Ancak kararın üst mercilere taşınması durumunda istinaf ve temyiz süreçlerinde söz konusu olabilecek olan süreler bu belirtmiş olduğumuz sürelere dahil değildir. Yargılamanın en kısa sürede sonuçlanması için alanında uzman bir gayrimenkul avukatı ile çalışılması tavsiye edilmektedir.

 

İhtiyaç Nedeniyle Tahliyede İhbar ve Fesih

TBK m. 353 hükmü ile 6570 sayılı GKHK‟da öngörülmeyen yeni bir düzenlemeye yer verilmiştir. Buna göre, “Kiraya veren, en geç davanın açılması için öngörülen sürede dava açacağını kiracıya yazılı olarak bildirmişse, dava açma süresi bir kira yılı için uzamış sayılır.”

Bu aynı zamanda, Kanun gerekçesinde de belirtildiği üzere yerleşik uygulamanın benimsediği görüşü yansıtan bir düzenlemedir.

Kanun gerekçesinde ayrıca, “Kira sözleşmesinin süresinin sona ermesinden itibaren dava açma süresi olan bir ay içinde yapılacak bildirim de yeterli görüldüğüne göre, yine yerleşik uygulamada kabul edildiği üzere, kira süresi içinde yapılacak bildirim de dava süresini uzatıcı etkiye sahip olacağı” hususuna da vurgu yapılmıştır.

 

TAHLİYE DAVASINDA GÖREVLİ-YETKİLİ MAHKEME

İhtiyaç sebebiyle kiraya veren tarafından açılacak tahliye davasında yetkili mahkeme kiralanan taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir. Görevli mahkeme ise Sulh Hukuk Mahkemesidir.

Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.

 

MİRAS HUKUKU
MİRAS HUKUKU

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir