İfadeye Çağrılmak Ne Anlama Gelir?
Şüpheli kişinin soruşturma kapsamında kolluk veya savcı tarafından dinlenmesi ve söylediklerinin zabta geçirilmesine ifade alma denir.Esasen bu tanımlama 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu içerisinde yer alsa da uygulamada müştekinin yani suçtan zarar gören kişilerin beyanlarının alınmasına da ifade alma denmektedir. Dolayısıyla kişi bir suçun faili de olsa mağduru da olsa ifade işlemi için çağrılabilir. Bir kişi ifadeye çağrıldığı zaman burada illaki suçlu olduğu anlaşılmamalıdır. Kişi müşteki olabileceği gibi hem müşteki hem şüpheli de olabilir. Yani bir suçta karşılıklı olarak şikayetçi olunmuşsa şüpheli-müşteki sıfatı alınır.
İfadeye Hangi Yollarla Çağrılır?
Emniyet veya savcılık tarafından bir olayla ilgili ifade vermeye çağrıldığınızda ve şikayetçi ya da tanık olmadığınız durumlarda, bu genellikle suçla ilgili bir şüphenin olduğunu işaret eder. Şüpheli konumundaysanız, öncelikle size yöneltilen suçlamaların ne olduğunu anlamanız önemlidir. İfade verme süreci, savunma hakkınızı koruyarak, duruma uygun ve etkili bir şekilde yürütülebilir. Bu yüzden, ifade vermeden önce suçlamaların tam olarak ne olduğunu bilmeniz gerekir. Suç isnadı, hangi suç veya olay nedeniyle şüpheli olduğunuzun size açıklanmasıdır.
Savcılık, emniyet veya jandarma tarafından gelen çağrıya uygun bir zamanda cevap vermek gereklidir. Ancak hemen ifade vermeye gitmek zorunda değilsiniz. İyi bir savunma yapabilmek için, önce bir avukatın hukuki desteğini alarak ifade verme sürecine katılmanız önerilir. Avukatınız, ifade alma sırasında yanınızda olacak, dosyanızı inceleyecek ve suçlamalara karşı savunmanızı yapmanıza yardımcı olacaktır.
İfadeye Çağrıldım, Ne Yapmalıyım?
Kişi ifadeye çağrıldıktan sonrasında öncelikle hangi olay veya suçlama sebebiyle ifade vereceğini öğrenmelidir. Şüpheli ve sanığa, ifade ve sorguya başlanmadan önce hakları tam olarak anlatılmalıdır. Şüpheli veya sanığın haklarını bilmesi, görevlilerin aydınlatma yükümlüğünü ortadan kaldırmaz. Yargıtay’ın görüşüne göre, şüpheli veya sanığa haklarının hatırlatılmamasının mutlak bozma nedeni olacağıdır. Bu nedenle, ifade alma veya sorgulama esnasında, şüpheli veya sanıklara, sahip oldukları haklar eksiksiz olarak bildirilmelidir. Hakların kısaltılarak bildirilmesi, şüpheli veya sanığın savunma hakkının kısıtlanması anlamına gelir.
İfadeye Gitmek Zorunlu Mudur?
İfadeye çağrılmak, özellikle soruşturmanın ilk aşamalarında gerçekleştiği ve kişinin olaya ilişkin ilk açıklamalarını içerdiği için hayati öneme sahiptir. Özellikle kişi olay hakkında bilgi verirken farkında olmadan üstüne atılı suçu işlediğine dair ikrarda bulunabilmektedir. Aynı zamanda ilerleyen süreçlerde vereceği beyanları ilk ifadesiyle karşılaştırılacak ve beyanlar arasında çelişki bulunması takdirde süreç kişinin aleyhine ilerleyebilecektir. Bu sebeple ifadeye çağrılmanız durumunda yanınızda avukat bulundurmanız önemlidir.
Kanunda şüphelinin yapmasının zorunlu olduğu hususlar düzenlenmiştir. Şüphelinin ilk olarak gerçekleştirmesi gerektiği şey ifadedir. Yukarıda da açıklandığı üzere şüphelinin ifadesi yargılama için hayati önem taşımaktadır. Şüphelinin ifadesi aynı zamanda şüphelinin ilk savunması anlamına gelir. Bu sebeple hakkınızda yapılan suçlamaları cevaplamanız açısından da ifade vermeniz önemlidir.
İfadeye gitmek zorundadır. İfadeye çağrıldınız davetiye sonrasında ifadeye gitmemeniz durumunda hakkınızda zorla getirme kararı çıkarılacaktır. Bu sebeple ifadeye gitmemeniz hakkınızda zorla getirilme kararı çıkmasına sebep olur. İfadeye gitmemeniz durumunda da yine yargılama süresinde mahkeme önünde kötü bir görünüm çizecektir. İfadeye çağırılmanız durumunda avukatla birlikte ifade vermeniz yararınıza olur.
İfade Verme Sicilime İşler Mi?
Karakola ya da savcılığa ifade vermek için çağrıldığınızda bu durum ya da verdiğiniz ifade herhangi bir şekilde adli sicile işlemez. Sadece ifade vermeye gitmediğiniz takdirde hakkınızda yakalama kararı çıkartılırsa bu yakalama kararı polis tarafından tutulan GBT (Genel Bilgi Tarama) adlı sisteme kaydedilecektir. Bu sisteme kayıtlı olmanın hukuki açıdan bir önemi bulunmamaktadır.
Görüleceği üzere ifade verme aşaması dikkatli yönetilmediği takdirde olay mahkeme aşamasına taşındığında ayağınıza takılabilecek bir taş niteliğindedir. Herhangi bir hak kaybı yaşamamak ve en lehinize olan sonucu elde edebilmek için konu ne olursa olsun ifade vereceğiniz zaman bir avukatın yardımından faydalanmanızı tavsiye etmekteyiz.
Sık Sorulan Sorular
Ifadeye çağrıldım ne olur?
Ifadeye çağrılan kişi tutuklanır mı?
Kişi ifadeye nasıl çağırılır?
Ifadeye çağrılmak sicile işler mi?
Ifadeye gittikten sonra ne olur?
Emniyette ifade verdim sonra ne olacak?
Hangi durumlarda sicile işlenir?
Şikayetçi olmak sicile işlenir mi?
Savcı neden tekrar ifadeye çağırır?
Karakola ifade vermeye gitmezsem ne olur?