Miras Paylaşımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Miras davaları dikkat edilmesi gereken konular bulunmaktadır. Miras ortaklığı, mirasbırakanın ölümü sonrasında yasal ve atanmış tüm mirasçılar arasında kanunen meydana gelen ortaklığa denir. Bu ortaklıkta, tüm mirasçılar, tereke (mirasbırakanın malvarlığı) üzerinde elbirliği (iştirak halinde) mülkiyet sahibi olmaktadırlar. Ölen kişinin sağken sahip olduğu mal varlıkları yasada açık bir şekilde belirtilen kişilere belirli oranlarla paylaştırılacaktır. Yapılacak olan buy paylaşımlar miras hukuku kapsamında gerçekleştirilmektedir. Malların hak sahipleri arasında paylaşımı da miras paylaşımı olarak isimlendirilmektedir.
Miras hukuku içerisinde tereke tabiri de sıklıkla kullanılır. Tereke ölen kişinin borçları da dahil olmak üzere tüm varlığını ifade eden bir terimdir. Miras paylaşımı sorasında tereke hak sahiplerine paylaştırılmaktadır. Bu doğrultuda mallar gibi borçlar da paylaştırılır.
Miras paylaşımı, mirasçıların aralarında anlaşarak elden paylaşma yapmaları ve paylaşma sözleşmesi imzalamaları şeklinde olur. Kendi aralarında yapacakları bir miras paylaşım sözleşmesi ile tereke malların mirasçılar arasında ne şekilde paylaştırılacağını serbestçe belirleyebilirler. Anlaşmalı miras paylaşımı olmuyorsa, yargısal paylaşma yapılacaktır. Yargısal paylaşma bir paylaşma davası ile gerçekleştirilmektedir.
Resmi nikahsız eş konumunda bulunan kişi için Türk Hukuku belirlememiştir. Bu sebepten ötürü nikahsız eş herhangi bir zümreye dahil olmamaktadır. Nikahsız eşin mirasçı olarak kabul edilebilmesi için iki ihtimal bulunmaktadır; vasiyetname yoluyla veyahut ölene kadar bakma sözleşmesi gibi ölüme bağlı bir tasarrufun yapılması ile mümkün olacaktır.
Miras Payları Nelerdir?
Yasal Mirasçılar: Türk Medeni Kanunu (TMK), miras bırakanın ölümü halinde mirasın kimlere kalacağını belirli bir sıraya göre düzenler. Bu sıraya “miras sırası” denir.
Miras Payları: Her bir mirasçının alacağı pay, miras bırakanın yakınlığına ve hayatta olup olmamasına göre değişir.
Saklı Pay: Bazı mirasçılar için kanunda asgari olarak belirlenmiş bir miras payı vardır. Bu paya “saklı pay” denir. Örneğin, çocuklar ve eşin belirli oranlarda saklı payları vardır.
Miras Paylarının Belirlenmesinde Önemli Noktalar
Altsoy (Çocuklar ve Torunlar): Miras bırakanın çocukları ve torunları varsa, mirasın büyük bir kısmı onlara kalır.
Eş: Eşin miras payı, diğer mirasçılarla birlikte mirasçı olup olmamasına göre değişir.
Anne ve Baba: Altsoy yoksa, miras anne ve babaya kalır.
Kardeşler: Anne ve baba da yoksa, miras kardeşlere kalır.
Nene ve Dedeler: Kardeşler de yoksa, miras nene ve dedelere kalır.
Amca, Dayı, Hala, Teyze: Nene ve dedeler de yoksa, miras amca, dayı, hala ve teyzelere kalır.
Devlet: Hiçbir yasal mirasçı yoksa, miras devlete kalır
Miras Davaları Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?
Miras davaları bir kişinin ölümü veya gaipliğine mahkeme tarafından karar verilmiş olması sonrasında açılır. Miras ortak olduğu belirlenen taraflar arasında anlaşma olmaması halinde uzun bir süreci kapsayabilen bu tür davalarda,
Mirasa ortaklığı belirlenen kişilerin adres tespiti
Tebligatların yapılması
Davaya bakan mahkemenin iş yoğunluğu miras davalarının ne kadar süreceğini belirleyen etkenler arasındadır.
Bu sebeplere bağlı olarak miras davaları ne kadar sürer sorusuna net bir cevap vermek pek de mümkün değildir. Ancak miras konusunda uzman bir avukat veya hukuk bürosundan profesyonel destek alınması halinde bu sürenin daha da kısalacağı bir gerçektir. Miras davaları incelendiğinde yaklaşık 1 ila 2 yıllık bir süreci kapsadığı görülmekle birlikte, tarafların kendi aralarında anlaşarak, bir avukat nezdinde mal paylaşımı yapmaları halinde süreç oldukça kısa bir süre içerisinde sonlanmaktadır.
Miras Taksim Davası Ne Zaman Açılabilir?
Mirasçılar kendi aralarında yaptıkları bir miras taksim sözleşmesi ile yahut kanunen miras ortaklığını sürdürme yükümlülükleri bulunmadığı sürece her zaman mirasın paylaştırılmasını mahkemeden talep edebileceklerdir. Miras ortaklığı devam ettiği sürece herhangi bir zaman aşımı veya hak düşürücü süre gündeme gelmeyecektir.
Yetkili Ve Görevli Mahkemeler
Miras taksim davasında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemeleri olup, yetkili mahkeme ise miras bırakanın son yerleşim yeri mahkemesidir. Miras paylaşım sözleşmelerine ilişkin davalar da ölenin son yerleşim yeri mahkemesinde görülür. Bu hususlar Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 11. maddesinde açıkça düzenlenmiştir ve bu hükümler mirasın paylaştırılması davaları için kesinlikle uygulanmaktadır. Bu düzenlemeler, miras davalarının etkin bir şekilde yürütülmesi ve hakkaniyetin sağlanması amacıyla getirilmiştir.
Sık Sorulan Sorular
Aile içi miras davası
Avukatsız miras davası
Miras paylaşımı Davası Ne Kadar Sürer
Miras paylaşımı davası
Miras paylaşımı ve kardeşler arası uyuşmazlık
Paylaşılamayan miras nasıl satılır
Kardeşler arası miras paylaşımı
Miras paylaşımı davası Dilekçesi
Mahkeme mirası nasıl paylaştırır?
Miras paylaşımı davası nedir?
Kardeşler arası mal paylaşımı davası ne kadar sürer?
Miras paylaşımı davası
Mirasta anlaşamayan kardeşler ne yapmalı?
Miras davası mahkeme masrafı ne kadar?
Dava sonucu mahkeme masraflarını kim öder?
Miras davasında ilk mahkemede ne olur?
Mal paylaşımı davası avukat yüzde kaç alır?
Miras Paylaşımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Miras Paylaşımı Davası Avukatı
Miras paylaşımı davası karmaşık yapısı nedeni ile zorlu birtakım süreçleri içeren davalar arasında yer alır. Hukuki konularda hak kayıplarının engellenebilmesi kanun önünde temsilciler aracılığı ile hak aranması ile mümkündür. Bilimsel bir disiplin olan hukukun uygulanma süreçlerinde bu mesleği icra eden avukatlara ihtiyaç duyulur. Sanık ya da mağdurlar açısından avukat aracılığı ile temsil edilmek hak kaybı yaşanmasını engelleyecek bir durumdur. Toplumsal yaşamda karşılaşılan uyuşmazlıklar için de avukatlara gerek duyulur.
Detaylı hukuki bilgi almak için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.
Diğer Miras Makalelerimiz;
Mirastan Yoksun Bırakma Nasıl Olur
Anne Sağ İken Baba Öldü Miras Paylaşımı
Baba Mirasını Çocuğuna Önceden Devretme
Boşanma sürecinde kişisel banka hesaplarının nasıl değerlendirilir
Muris Muvazaası Nedir ve Neden Önemlidir?
Miras Avukatı Tarafından Verilen Hizmetler