Gürültüye Neden Olma Suçu Nedir?
Gürültüye neden olma suçu, 5237 sayılı TCK’nın 183. maddesinde “Çevreye Karşı Suçlar” bölümünde şu şekilde düzenlenmiştir:
Gürültüye Neden Olma Suçu
Madde 183 – (1) İlgili kanunlarla belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak, başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olan kişi, iki aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Gürültüye Neden Olma Suçu Şartları
Potansiyel tehlike suçu olarak düzenlenen gürültüye neden olma suçunda fail, ilgili mevzuatta belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak ve insan sağlığına zarar vermeye elverişli bir gürültü meydana getirirse gürültüye neden olma suçu oluşacaktır. Bu noktada ikili bir inceleme yapılmaktadır.
İlk olarak gürültünün mevzuatta belirlenen yükümlülüklere aykırı olup olmadığı tespit edilecektir.
İkinci olarak ise yükümlülüğe aykırı gürültünün insan sağlığına elverişli olup olmadığı belirlenecektir.
Ancak ikinci aşamada somut bir tehlikenin veya zararın ortaya çıkması aranmayacaktır.
Gürültüye neden olma suçu ve Seri muhakeme usulü
Seri muhakeme usulü, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 250. maddesinde düzenlenmiştir. Anılan maddenin birinci fıkrasında seri muhakeme usulü kapsamındaki suçlar tahdidi olarak belirtilmiştir. Buna göre usul; katalog halinde yer verilen suçlarda, soruşturma evresi sonunda Cumhuriyet savcısı tarafından kamu davası açılması için yeterli şüpheye ulaşıldığında ve bu suçlarla ilgili olarak kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verilmediği takdirde uygulanmaktadır.
Gürültüye Neden Olma Suçunun Cezası
Türk Ceza Kanunu’nun 183. Maddesinde gürültüye neden olma suçu düzenlenmiştir. Buna göre:
İlgili kanunlarla belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak, başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olan kişi, iki aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Şikâyet Süresi ve Zamanaşımı
Gürültüye neden olma suçu, takibi şikâyete bağlı olan suçlardan değildir. Dolayısıyla, suç nedeniyle resen soruşturma yapılır. Savcılık tarafından resen soruşturma yapılacağı için bu suça ilişkin herhangi bir şikâyet süresi düzenlenmemiştir ancak sekiz yıllık olağan dava zamanaşımı süresi mevcuttur. Suç, yalnızca bu süre içinde soruşturulabilir.
Sık Sorulan Sorular
Gürültüye neden olma suçu somut tehlike suçu mu?
Bu suçun oluşması için sanığın ilgili Kanunlarda belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olması yeterlidir. TCK’nın 183’teki suç somut tehlike suçudur.
Gürültü şikayeti kaç desibel?
Bu değerlendirme birimi açısından “0 desibel” ile 50 desibel arasındaki ses frekansları “sessiz”, 50 desibel ile 60 desibel arasındaki ses frekansları “gürültü”, 70 desibel ile 80 desibel arasındaki ses frekansları ise “çok gürültü” şeklinde nitelendirilmektedir.
Gece gürültü yapmak suç mu?
Mesai günleri içerisinde saat 13:00 ile 15:00 arasında ve geceleri saat 19:00 ile 07:00 yüksek ses çıkartmak yasaktır. Bunlara örnek olarak; yüksek sesle müzik dinlemek, elektrik süpürgesi çalıştırmak, matkap kullanmak vb. verilebilir.
Gürültü cezası sicile işler mi?
İki yıl veya altında olan hapis cezalarının varlığı halinde kişilere belirli bir denetim süresi verilir. Bu süre içerisinde failin kurallara uygun hareket etmesi sonucunda verilen hüküm hiçbir sonuç doğurmayarak ortadan kalkar ve adli sicil kaydında da görülmez.
Gürültü yasağı saat kaçta başlar 2024?
Gece Gürültü Yasağı Saat Kaçta Başlar? Gece gürültü yasağı, genellikle saat 22:00’de başlar ve sabah 07:00’ye kadar devam eder. Bu saatler arasında yüksek sesle konuşmak, müzik dinlemek veya diğer gürültülü aktivitelerde bulunmak yasaktır. Bu kurallara uymayanlar, yüksek ses cezası ile karşı karşıya kalabilir.
Gürültü atmanın cezası nedir?
Madde 123- (1) Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması halinde, mağdurun şikâyeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.
Kaçtan sonra gürültü yasak?
Apartman veya bina sakinleri gürültüden kaçınmalıdır. Müzik aletleri vb.şeyler rahatsız edici şekilde kullanılmamalıdır. Hafta içi ve hafta sonu 19.00-07.00 ve 13.00-15.00 saatleri arasında yüksek ses veya gürültülü davranışlar yasaktır.
TCK gürültüye neden olma?
TCK’nın 183. maddesine göre ilgili kanunlarda belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak, başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olan kişi cezalandırılır. Bu düzenleme ile kişilerin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı güvence altına alınmıştır.