Eşya Tespiti Davası Nedir? - Azim HUKUK

Eşya Tespiti Davası Nedir?

Eşya Tespiti Davası Nedir?

Boşanma sürecine giren ve ayrı yaşamaya başlayan eşler kişisel eşyalarının tespit altına alınmasını isteyebilirler. Bu talep aslında Hukuk Muhakemeleri Kanununun 106. Maddesi kapsamında ileri sürülebilecek bir istemdir.

 

Boşanırken Eşyalarımı Nasıl Alabilirim?

Anlaşmazlık halinde taraflar yasal yollara başvurabilirler. Boşanma davası sırasında veya sonrasında, tarafların mülkiyet hakkına sahip oldukları eşyaların tespit edilmesi ve paylaştırılması için bir mal paylaşımı davası açabilirler. Mahkeme, deliller ve kanıtlar ışığında eşyaların kimin hakkı olduğuna karar verir.

 

Boşanmada Kişisel Eşyalar Nelerdir?

Eşlerden birinin yalnızca kişisel kullanımına yarayan eşya o eşin kişisel malıdır. Giysiler, erkeğin traş makinası gibi tamamen bireysel kullanıma tahsisli eşyalar eşlerin her birinin kişisel malıdır. Evlilik tarihinden önce eşlerin sahip olduğu mallar eşlerin kişisel malıdır.

 

Boşanmada Eşya Paylaşımı Nasıl Olur?

Mevcut Medeni Kanuna göre yasal mal rejimi “Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi” dir. Yani evlenirken hiçbir sözleşme yapılmasına gerek yoktur. Deyim yerindeyse, eşler nikah defterine imza attıktan hemen sonra satın alınan tüm mallar, boşanma sırasında kural olarak yarı yarıya paylaşılacaktır.

 

Boşandıktan Sonra Eşyalar Kimde Kalır?

Bir eşin bütün malları, aksi ispat edilinceye kadar edinilmiş mal kabul edilir.” Dolayısıyla, Boşanmada ev eşyalarının paylaşımında eşyaların kime ait olduğu ispat edilemez ise ispat edilinceye kadar edinilmiş mal statüsünde sayılacaktır.

 

Boşanırken Ev Eşyaları Kimin?

Çeyiz eşyaları; buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi beyaz eşyalar olabileceği gibi ev için toparlanan her türlü gardırop, perde evlilik birliğinin kurulmasından önce alınmış ve ücretinin ödemesi evlilik birliğinin kurulmasından önce gerçekleşmiş ise alan kişinin kişisel malı sayılmaktadır.

 

Boşanma Davasında Kadın Nasıl Haksız Olur?

Boşanmada kadının kusurları çoğu zaman sadakat yükümüne aykırılık, terk, psikolojik şiddet ve evlilik birliğinden doğan yükümlülüklere aykırı davranma şeklinde karşımıza çıkar. Bununla birlikte bazı evliliklerde bazı davranışlar boşanma nedeni olarak kabul edilebilecekken bazılarında kabul edilmeyebilir.

 

Eşya Tespiti Davası Nedir? - Azim HUKUK
Eşya Tespiti Davası Nedir? – Azim HUKUK

Boşanmada Mal Paylaşımı Kaç Yıl Sürer?

Boşanma davasının sona ermesi ve taraflar adına boşanma kararı verilmesi halinde mal rejimi davasına devam edilecektir. Mal paylaşımı davası, boşanma kararının kesinleşmesi tarihinden itibaren 10 yıllık süreye tabidir.

 

Mal Kaçıran Eşe Ne Davası Açılır?

Söz gelimi aile konutunun eşten mal kaçırmak amacıyla devredilmesi durumunda aile konutu nedeniyle tapu iptali ve tescil davası açılması muhtemeldir. Taşınmazın aile konutu olmaması durumunda ise hakları engellenen eş, diğer şartların varlığı halinde tapu iptali ve tescil davası açabilir.

 

 

Instagram Hesabımız

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir