Boşanmada Mal Paylaşımı Nedir? - Azim HUKUK

Boşanmada Mal Paylaşımı Nedir?

Boşanmada Mal Paylaşımı Nedir?

Evlilik birliğinin bozulması, çiftlerin ayrılık kararı vermesinden sonra, evlilik süresince elde edilen malların, eşit bir şekilde paylaşılma esası, boşanmada mal paylaşımı olarak adlandırılmaktadır. Ancak süreç içerisinde bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Bunlar ise şu şekildedir:

  • Mal paylaşımı davası ile boşanma davası birbirinden farklıdır ve aynı anda davanın görülmesi mümkün değildir.
  • Boşanma davası sonlanmadan açılan mal paylaşımı davası, boşanma davası sonuçlanıncaya kadar bekleyecektir. Boşanmanın kesinleşmesi gerekir.

Mal Paylaşımında Hesaplama Nasıl Yapılır?

Boşanmada mal paylaşımında hesaplama, katkı payı alacağı, değer artış payı alacağı, katılma alacağı ve denkleştirme gibi alacak talepleri ayrı ayrı incelenerek yapılır. Bu kapsamda mal paylaşımında hesaplama şu süreçlerin tamamlanmasıyla yapılır:

Eşlerin mallarını geri almaları,
Kişisel mallar ile edinilmiş malların ayrılması,
Tasfiyeye tabi malların değerlerinin belirlenmesi,
Edinilmiş mallara ilişkin borçların artık değerden çıkarılması,
Değer artış payı alacağının belirlenmesi,
Karşılıksız kazandırmaların belirlenmesi,
Denkleştirme alacağının tespiti,
Artık değerin tespiti,
Katılma alacağının tespiti, gerekir.

 

Boşanma Davası Açılmadan Önce Satılan Mallar Boşanmada Mal Paylaşımına Dahil Midir?

Evlilik birliğinin kurulması, yani nikah tarihinden boşanma davasının açıldığı tarihe kadar edinilen malvarlıklarının tamamı boşanmaya konu olur. Bununla birlikte eşlerden biri malvarlığı paylaşımında diğer eşin hakkını zedelemek amacıyla boşanma davasından çok kısa bir süre önce muvazaalı bir şekilde üçüncü şahıslara devredebilir. Bu hallerde satılan mallar da edinilmiş mal olarak kabul edilir ve bilirkişilerce yapılan hesaplama ile maddi değer hesaplanır.

 

Mal Paylaşımı Davası Süresi (Zaman Aşımı)

Mal paylaşımı davası, belli bir süreye tabi olarak açılacak olan davadır. Mal paylaşımı davası, boşanma davası sona ermeden karara çıkmayacaktır. Boşanma davasının sona ermesi ve taraflar adına boşanma kararı verilmesi halinde mal rejimi davasına devam edilecektir. Mal paylaşımı davası, boşanma kararının kesinleşmesi tarihinden itibaren 10 yıllık süreye tabidir. 10 yıllık süre sonunda açılan mal paylaşımı davası zamanaşımı nedeniyle reddedilecektir.

 

Boşanmada Mal Paylaşımı Davası Açma Süresi, Görevli ve Yetkili Mahkeme

Boşanmada mal paylaşımı davasının 10 yıllık yasal süresi bulunur. 10 yıllık yasal sürenin başlangıç tarihi, boşanmanın kesinleştiği andır. Söz konusu süre içerisinde mal paylaşımı davası açılmazsa ilerleyen tarihlerde açılan davalar usulden reddedilecektir. Boşanmada mal paylaşımı davasında görevli mahkeme aile mahkemesi olup aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde asliye hukuk mahkemesidir. Davada yetkili mahkeme ise şu şekilde belirlenir:

Taraflardan birinin ölümü nedeniyle mal paylaşımı yapılacaksa ölen tarafın son ikamet ettiği yer mahkemesi, yetkili mahkemedir.
Taraflar, boşanma davası devam ederken mal rejimi tasfiyesi davası açacaksa, boşanma davasının görüldüğü mahkeme yetkili mahkemedir.
Boşanma kararının kesinleşmesiyle birlikte mal paylaşımı davası açılacaksa, boşanma kararını veren mahkeme yetkili mahkemedir.

 

 

Instagram Hesabımız

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir