Cinsiyet Değiştirme Davası 2024-2025
Cinsiyet değişikliği, transseksüel yapıda olan bireylerin ruh sağlıklarının gerektirmesi halinde mahkeme onayıyla ve tıbbi prosedürlere uygun olarak kişinin cinsiyetinin ve nüfus hanesinde yer alan cinsiyet kaydının değiştirilmesi anlamına gelmktedir. Cinsiyet değiştirme davası iki safhalı bir davadır. Bu davanın ilk safhası ve önkoşulu, cinsiiyet değişikliğine izin davasıdır.
Türk Medeni Kanunu m. 40 temelindeki düzenleme uyarınca, cinsiyetini değiştirmek isteyen kimsenin bunun için Mahkeme’den dava ikame etmek suretiyle izin alması gerekecektir. Cinsiyet değiştirme ameliyatı, devlet hastanesinde ya da özel bir hastanede gerçekleştirileblecektir. Ameliyat gerçekleştikten sonra, “verilen izne bağlı olarak amaç ve tıbbi yöntemlere uygun bir cinsiyet değiştirme ameliyatı gerçekleştirildiğinin” resmi sağlık kurulu raporuyla doğrulanması gerekecektir. Doğrulama gerçekleştirildikten sonra, “cinsiyet değişikliğine izin davası”nın ikame edildiği aynı mahkemeden nüfus sicilinde gerekli düzeltmenin yapılması talep edilecektir.
Kişilerin ülkemizde cinsiyetini değiştirme için gereken şartları sıralayalım;
18 yaşını doldurmuş olmak
Mahkemenin izin vermesi
Bekar olmak
Cinsiyet değişikliğinin ruh sağlığı açısından artık zorunlu olması
Üreme özelliğinden yoksun olmak
Dava açılmadan ve mahkemeden cinsiyet değişikliği için olumlu yanıt almadan tıbbi operasyon geçirilmesi hukuk sistemimizde mümkün değildir. Sağlık personelinin cinsiyet değişikliği ameliyat izni olmadan tıbbi operasyon yapması mümkün değildir.
Dava Ne Kadar Sürer?
Cinsiyet değiştirme davalarında davacı, cinsiyetinin değiştirilmesini isteyen kişinin bizzat kendisidir. Davalı ise cinsiyetini değiştirmek isteyen kişinin yerleşim yeri nüfus müdürlüğüdür.
Türk Medeni Kanunu uyarınca, cinsiyetini değiştirmek isteyen kimsenin bunun için mahkemeden izin alması ile gerçekleşecektir. Dolayısıyla her birey için değişmekle birlikte, bu süreç ortalama 1-1.5 yıl arasında tamamlanmaktadır. Ancak kişinin dava süreciinden önce hormon desteği almış olduğu ve hastane kaydı olduğu hallerde dava duruma göre daha kısa sürebilmektedir.
Cinsiyet değişikliğine ilişkin hastane ve izin süreci tamamlandıktan sonra nüfus müdürlüğüne karşı açlacak olan nüfus kaydının düzeltiilmesi davası ile ameliyat sonrası değişen cinsiyet nüfus kayıtlarına da işlenebilecektir. Cinsiyet değiştirme davası için vekaletname çıkarılırken ‘cinsiyet değiştirme davası açmaya’ ibaresinin vekaletnameye eklenimesi gerekmektedir. Vekaletname çıkarılacak notere açılacak davanın ne davası olduğunun beyanı da yeterli olacaktıır.
Benzer Sorulan Sorular
Cinsiyet değiştirmek istiyorum ne yapmalıyım?
Her iki cinsten biri cinsiyet değişikliğine gitmek istediğinde mahkeme tarafından onay aldıktan sonra ameliyatı gerçekleştirecek hastane tarafından işleme başlanıyor. Erkek olan kişi kadın olmak istediğinde ise; penis ve yumurtalıkların alınması gerekiyor. Bunun için de bu işlem ürologlar tarafından gerçekleştiriliyor.
Cinsiyet değiştirmek için hangi mahkemeye başvurulur?
“Cinsiyet değişikliğine izin verilmesi isteği 6100 sayılı HMK’nun 382/2.maddesi kapsamında çekişmesiz yargı işlerinden sayılmaktadır. Aynı kanunun 383. maddesi uyarınca çekişmesiz yargı işlerinde görevli mahkeme aksine bir düzenleme bulunmadığı sürece Sulh Hukuk Mahkemesidir.
Cinsiyet değiştirme davası ne kadar sürer?
Cinsiyet Değiştirme Davası Ne Kadar Sürer? Cinsiyet değiştirme davası Türk Medeni Kanunu uyarınca, cinsiyetini değiştirmek isteyen kimsenin bunun için mahkemeden izin alması ile gerçekleşecektir. Dolayısıyla her birey için değişmekle birlikte, bu süreç ortalama 1-1.5 yıl arasında tamamlanmaktadır.
Devlet hastanesi’nde cinsiyet değiştirme ameliyatı var mı?
Sağlık kurulu raporu alındıktan sonra ne yapılır? Eğitim ve araştırma hastanesinden alınan sağlık kurulu raporu ile mahkeme “cinsiyet değişikliği izni” verecektir. Bu izin, yaygın kullanımıyla “ameliyat izni” olarak bilinir. Verilen bu izin kararı kesinleştikten sonra özel ya da devlet hastanesinde ameliyat olunabilir.
Kimlikte cinsiyet nasıl değiştirilir?
Cinsi- yet değiştirme, 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunun m.40 hükmünde düzenlenmiştir. Bu hükme göre; cinsiyet değiştirmek isteyen kimse mahkemeye şahsen başvurarak cinsiyetinin değiştirilmesini talep edebilecektir.
Cinsiyet değiştirenler askere gider mi?
Daha önce yapılan araştırmaların çoğu küçük bir örnekleme dayanıyor. Türkiye’de askerlik hizmeti politikası resmî olarak “cinsiyet kimliği ve davranış bozukluğu” olan kişileri askerlik hizmetinden muaf tutar.
Kaç yaşında cinsiyet değiştirme gerekir?
Türk Medeni Kanunu’nun 40. Maddesinin birinci fıkrası uyarınca, cinsiyetini değiştirmek isteyen bir kişi en az on sekiz (18) yaşında olmalıdır. Bunun temel nedeni, kişinin kendi kararlarını verebileceği bir yaşta olmasını beklemektir.
Cinsiyet değişince kimlik değişir mi?
Yargıtay’ın aşağıda yer verdiğimiz bir başka kararında da mahkemeden izin almadan cinsiyet değişikliği ameliyatı geçirildikten sonra açılan kimlik davalarının tıpkı bir bir cinsiyet değişikliğine izin davasıymış gibi değerlendirilmesi gerektiğine hükmetmiştir.
Sık Sorulan Sorular
Cinsiyet değiştirme raporu nasıl alınır?
Cinsiyet değiştirme sürecine nasıl başlanır?
Neden cinsiyet değiştirilir?
Cinsiyet değiştiren biri evlenebilir mi?
Eşcinseller askere gitmek zorunda mı?
Ertesi yıla bırakma raporu nereden alınır?
Cinsiyet değiştiren biri regl olur mu?
Kızdan erkeğe dönen birinin çocuğu olur mu?
Cinsiyet değiştiren kişiye ne denir?
Erkek olma ameliyatı kaç para?
Türkiye’de yılda kaç kişi cinsiyet değiştiriyor?
Cinsel kimlik bozukluğu düzelir mi?
Cinsel organ nakli var mı?
Cinsiyet değiştirme ameliyatı kaç saat sürer?
Cinsiyet değiştirme yasası ne zaman çıktı?
Cinsiyet değiştiren erkek boşalır mı?
Cinsiyet değiştiren ölünce kim yıkar?
Cinsiyet değiştirenler askere gider mi?
Cinsiyet değiştirme masraflarını devlet karşılıyor mu?
Ameliyat olmadan cinsiyet değiştirilir mi?
Cinsiyet değiştirmek istiyorum ne yapmalıyım?
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.