Borçtan Kurtulma Davası Nedir? - Azim HUKUK

Borçtan Kurtulma Davası

Borçtan Kurtulma Davası

Bir borcun olmadığının tespiti amacıyla açılan ve bu bakımdan da olumsuz (menfi) tespit davası niteliği taşıyan borçtan kurtulma davası, bir kişinin borcu olmadığı halde borçlu olduğu iddia edilerek aleyhine işlem başlatılması halinde, aksini ispatlamak ve borçtan kurtulmak amacıyla açtığı bir davadır.

Borçtan kurtulma davasının asıl amacı itirazın geçici olarak kaldırılması durumunun itirazın kesin olarak kaldırılmasına dönüşmesini engellemek olup bu sebeple yalnızca itirazın geçici kaldırılması halinde açılabilecek bir davadır.

 

İcranın Durdurulması (Tehir-i İcra) İçin Aranan Şartlar Nelerdir?

İcranın durdurulması (tehir-i icra) için gereken koşullar şunlardır:

Bir ilam söz konusu olmalı ve bu ilama dayanarak borçlu hakkında icra takibi yapılmalıdır.
İlk derece mahkemesi kararının istinaf edilmiş olması gerekir.
Başvurunun icranın durdurulması (tehir-i icra) talepli olarak yapılması gerekir.
Kural olarak borçlu tarafından teminat gösterilmesi gerekir.
Borçlunun icra müdürlüğüne başvurarak icranın durdurulması hakkında bir karar getirilinceye kadar kendisine uygun bir süre verilmesini istemesi gerekir.

 

 

Borçtan Kurtulma Davası- İcra Hangi Durumlarda Durdurulur?

İcra mahkemesi tarafından, borcun ertelendiği iddiasının haklı bulunması durumunda takip iptal edilmez ancak icra takibinin durdurulması gerçekleştirilir. Borçluya belli bir süre verilir.

Bu süre içinde hala borç ödenmemiş gözüküyorsa, icra takibi işlemine devam edilir. Borçlunun resmî belgelerle iddiasını ispat edememesi durumunda, İcra Mahkemesi, icranın geri bırakılması talebini de reddedecektir.

 

Borçtan Kurtulma Davası-İcra Dosyası Nasıl Kapanır?

İcra takibi alacaklısı eğer ki borcunu tahsil eder ya da borçlu ile ödenecek rakam yönünden anlaşır veya dosyadan feragat ederse icra dosyası kapanacaktır. Kişi, icra dosyasındaki rakam yönünden borçlu olmadığını düşünüyorsa itiraz edip dosyanın kapatılması için de hukuki sürece dahil olabilecektir.

 

Haczedilen Eşyalara Ne Olur?

Haciz memuru eve geldiğinde kapıyı açmak bir zorunluluktur aksi durumda kapı çilingirle açılır. İtiraz oluşması durumunda ise polis zoru ile bunu gerçekleştirmek mümkündür. Bundan dolayı haciz işlemi yapılacağı zaman borçlunun itiraz etmesi sonuç vermemektedir. Bu eşyalar alacaklı talep ettiği takdirde borçlunun yediemin olarak kabul edilmesi ile kendisine rehin olarak bırakılabilir. Borçlu borcunu ödeyeceği yasal süreye kadar mallar üzerinde emanetçi olur.

Bunun dışında resmi yediemin depolarına götürülebilen mallar borcun süresinde ödenmemesi durumunda satışa sunulur.

 

Borçtan Kurtulma Davası- Borçlu birisi ölürse ne olur?

Ölen kişinin hayat sigortası yoksa kredi kartı borcu, kişinin mirasçılarına kalır. Kredi kartı borcu olan kişinin ölümü sonrası, söz konusu borç kişinin yasal mirasçılarına kendi payları oranında bölüştürülür. Mirasçılar reddi miras yaparsa vefat eden kişinin borcunu ödemek durumunda kalmazlar.

 

Borç yüzünden tutuklama olur mu?

Anayasamızın 38. maddesi gereği hiç kimsenin bir sözleşmeden dolayı özgürlüğünün kısıtlanması mümkün değildir. Tutuklama kararının çıkması için farklı sebeplerin oluşması gerekmektedir. Bu sebeplere de icra ve iflas kanununda yer verilmiştir.

 

Borçlu hapse girerse ne olur?

Hapis cezasının uygulanması sırasında borçlu borcun tamamını veya o tarihe kadar ödemesi gereken tutarı icra dairesi veznesine yatırır ise tahliye edilir. Ancak borçlu tekrar ödemeyi keserse tekrar tazyik hapsine karar verilir. Her halde bir borçtan dolayı uygulanacak tazyik hapsinin süresi 3 ayı geçemez.

 

Borç davası sicile işler mi?

İcra Takibi Sicile İşler Mi? İcra takibi aracılığıyla kişi her ne kadar borçlu olsa da icra dosyası sicile işlemez. Ancak kişi hakkında adliyeler vasıtasıyla “icra dosya sorgusu” yapılabilir. İcra takibi vesilesiyle kişi hakkında icra ceza davası açılır ve hapis cezası kesinleşirse sicile işleyecektir.

 

Borç davası kaç yılda düşer?

Borçlar Kanunu’na göre alacaklar için 10 yıllık zamanaşımı süresi mevcuttur. Bu zamanaşımı süresinin dolması ile icra dosyası kapanabilir. Bu durumda borçlunun icra müdürlüğüne borcun zamanaşımının dolduğu yönünde talepte bulunması gerekir.

 

Borçtan kurtulma davası hangi durumlarda açılır?

Bir borcun olmadığının tespiti amacıyla açılan ve bu bakımdan da olumsuz (menfi) tespit davası niteliği taşıyan borçtan kurtulma davası, bir kişinin borcu olmadığı halde borçlu olduğu iddia edilerek aleyhine işlem başlatılması halinde, aksini ispatlamak ve borçtan kurtulmak amacıyla açtığı bir davadır.

 

Borçlunun üzerinde mal yoksa ne yapılır?

Borçlunun üzerinde hiçbir mal yoksa, bu durumda borçlunun kısmen haczedilebilir varlıkları değerlendirilir. Bu aşamada genellikle borçlu olan kişinin maaşına haciz işlemi uygulanır.

 

 

İcra Hukukunda En Sık Görülen Davalar Nelerdir?

İcra hukukunda en sık görülen dava türleri, borçlu ve alacaklı arasında yaşananın uyuşmazlıklardan kaynaklanmaktadır. Uygulamada en sık görülen icra hukuk davaları aşağıda sayılmıştır:

Menfi tespit davaları
İtirazın iptali davaları
Karşılıksız çek davaları
Tasarrufun iptali davaları
İstihkak davası
İstirdat davası
İhtiyati haciz davaları
İtirazın kaldırılması davaları
Borçtan kurtulma davası
Memur muamelesi şikâyet davası
Rehinin paraya çevrilmesi

 

 

Instagram Hesabımız

Instagram Video

Tik Tok Hesabımız

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir