Karşılıksız Çek Davası - Azim HUKUK

Karşılıksız Çek Davası

Karşılıksız Çek Davası

Karşılıksız çek, çekin bankaya ibraz edildiği tarihte çekin üzerindeki tutarın ödenmesi için banka hesabında yeterli bakiyenin bulunmaması durumudur. Bu, çekin hukuki geçerliliğini etkileyen ve çek hamilinin ödeme almasını engelleyen bir durumdur.

Karşılıksız çek ekonomik hayatta yarattığı olumsuz etkilerden dolayı, kanun koyucu tarafından sıkı düzenlemelere tabi tutulmuştur. Bu noktada hem çek takibi özel usule tabi kılınmış ve çek bedeli dışında da alacak kalemleri belirlenmiş hem de karşılıksız çek düzenleyenler için ağır yaptırımlar belirlenerek karşılıksız çek mağdurları için önemli adımlar atılmıştır.

 

Karşılıksız Çek Düzenleme Suçunun Unsurları Nelerdir?

Karşılıksız çek düzenleme suçundan dolayı failin cezalandırılabilmesi için suçun unsurlarının meydana gelmiş olması gerekmektedir. Bu unsurlar şu şekildedir:

Söz konusu çek, Çek Kanunu’nda belirtilen şartları taşıyor olmalıdır.
Çe ibraz süresi içerisinde bankaya ibraz edilmiş olmalıdır. Süresinde ibraz edilmeyen çeklerle ilgili, çekin karşılıksız çıkması halinde karşılıksız çek düzenlenmesi sebebiyle şikayette bulunulamaz.
Söz konusu çek ile ilgili karşılıksızdır işlemi yapılmış olmalıdır. Yani düzenleme tarihinde çek sahibi çek bedelini kısmen veya tamamen bankada bulundurmadıysa, çekin arka yüzüne karşılıksızdır ibaresinin banka tarafından yazılmış olması gerekmektedir.
Çek hamili tarafından bu karşılıksız çıkan çek ile ilgili olarak şikayet hakkı kullanılmış olunmalıdır. Çünkü karşılıksız çek düzenleme suçunun soruşturulması ve kovuşturulması şikayete tabidir. Bu şikayet hakkı ise çek hamiline aittir.

 

Karşılıksız Çek Nasıl Tahsil Edilir?

Karşılıksız çekin tahsil süresi için net bir zaman söylemek zordur. Çoğu zaman tahsili mümkündür. Ancak zaman oldukça geniş olabilir. Bunda çeki düzenleyen kişinin mevcut maddi durumu, iş durumu, diğer alacaklılarla olan durumu, prosedürler, mahkemelerin yoğunluğu gibi birçok faktöre bağlıdır. Karşılıksız çekin tahsil edilebilmesinde bir diğer önemli faktör ise elbette avukattır.

 

Karşılıksız Çek Keşide Etme Suçunda Şikayet Süreci ve Süresi

Süresinde ibraz edilen çek hakkında karşılıksızdır işlemi yapılmasına sebebiyet veren keşideci cezalandırılır. Bu suç takibi şikayete bağlı suçlardandır. Şikayet hakkı ise çek hamiline aittir. Şikayetçinin hamil olması yeterlidir; çeki bankaya ibraz eden kişi olması şart değildir.

Çek Kanunu m.5 hükmünün göndermesiyle karşılıksız çek düzenleme suçundan kaynaklanan davalar hakkında İcra ve İflas Kanunu’nun ilgili hükümleri uygulanır. Buna göre şikâyet hakkı, fiilin öğrenildiği tarihten itibaren üç ay ve her halde fiilin işlendiği tarihten itibaren bir yıl geçmekle düşer.

 

Karşılıksız çek adli para cezası ne kadar?

Çek Kanunu m. 5/1-c.1 gereğince, çekin karşılıksız bırakılması halinde fail aleyhinde binbeşyüz güne kadar adli para cezasına hükmedilecektir. Dahası, mevzuatımızda, bu suç için nispi para cezası sistemi öngörülmüş olup hükmedilecek adli para cezası, çek bedelinin karşılıksız kalan miktarından az olamayacaktır.

 

Karşılıksız çek hangi mahkemede görülür?

Çekte Karşılıksızdır İşlemi Yapılmasına Sebebiyet Verme Suçunda görevli mahkemeler icra ceza mahkemeleridir. Yetkili Mahkemeler ise; Çekin tahsil için bankaya ibraz edildiği yer, Çek hesabının açıldığı banka şubesinin bulunduğu yer, Hesap sahibinin yerleşim yeri, Şikâyetçinin yerleşim yeri mahkemesidir.

 

 

Karşılıksız Çek Davası

Instagram Hesabımız

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir