Terk Nedeniyle Boşanma Davası Nedir?
Terk nedeniyle boşanma davası, Türk Medeni Kanunu’nun (TMK) 164. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, evlilik birliği içerisinde eşlerden birinin, diğerini en az altı ay süreyle terk etmesi ve bu terkin evlilik birliğini temelinden sarsması halinde, mağdur eş tarafından açılan boşanma davasıdır. Terk, evi terk etmekle sınırlı olmayıp eşlerden birinin evlilik birliğine katkısını tamamen veya büyük ölçüde sonlandırması biçiminde de gerçekleşebilir.
Evin Terk Edilmesiyle Boşanma
Yaşanılan durum sonucunda çiftlerden birisi ortak olarak kullanılan evi terk etmesi durumun da ve burada 6 ay kadar bir süre içerisinde geri dönmemesi sebebiyle boşanma davasına sebep olarak söylene bilmektedir. Aynı zaman da eşlerden birisi diğer tarafın zorlamasıyla konuttan dışarı atılmış ise burada da yine boşanma davasına sebep olarak söylenmesi belirlenmiştir. 2 ay kadar süre içerisinde eve yeniden dönmesi davanın olumsuz bir şekilde sonuçlanmasını sağlamaktadır.
Terk Nedeniyle Boşanma Davası Şartları
Terk nedeniyle boşanma davası şartları şunlardır:
Eşlerden birinin ortak konutu terk etmesi,
Terk süresinin en az 6 ay olması,
Konutun yaşamaya uygun olması,
Konutu terk eden eşe eve dön ihtarı yapılması,
Yapılan ihtarın sonuçsuz kalması, gerekir.
Terk Nedeniyle Boşanma Davasında Tazminat
Boşanma davasında, boşanmaya sebep olan ve kusuru daha fazla bulunan eş diğer eşe, talep edilmesi halinde tazminat ödemekle yükümlüdür. Terk sebebiyle boşanma davası kanunun özel nitelikte boşanma sebepleri arasında gösterdiği bir boşanma davasıdır. Terkin ispat edilmesi halinde terk eden eş kusurlu sayılacaktır. Buna bağlı olarak kusurlu bulunan terk eden eş, diğer eşe maddi ve manevi tazminat ödemekle yükümlü olacaktır.
Görevli ve Yetkili Mahkeme
Görevli mahkeme: Görev, 4787 sayılı kanunla hukukumuza giren aile mahkemelerine aittir. Aile mahkemeleri olmayan yerlerde bu davalara asliye hukuk mahkemesinde aile mahkemesi sıfatıyla bakılır.
Yetkili mahkeme: Türk Medeni Kanununun 168. maddesinde, “Boşanma ve ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya adan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesi olduğu açıklanmıştır. Buna göre, boşanma davası eşlerden birinin yerleşim (ika- met) yeri mahkemesinde açılabilir. Bu eşlerden birinin yerleşmek amacıyla oturduğu yer mahkemesinde boşanma davası açabileceği anlamına gelir.

Sık Sorulan Sorular
Terk nasıl bir boşanma sebebidir?
Kanun koyucu tarafından da koruma altına alınan bu hak ve yükümlülüğe aykırı davranan, yani “terk eden” eşin tutumu, terk edilen diğer eşe boşanma hakkı tanımaktadır. Bu durum, terk edilen konumundaki eş tarafından gerekli prosedürlere uygun şekilde davaya konu edilmesi halinde, özel ve mutlak bir boşanma sebebidir.
Boşanmada evi terk etmek kusur mu?
Evin terk edilmesi kendi başına kusur sayılmaz, ancak terk etme sebepleri ve sonuçları önem taşır. Boşanmada evi terk eden eş, eğer bunu makul ve geçerli bir nedenle yapmışsa bu durum kusur olarak değerlendirilmeyebilir. Yargı kararları, evi terk eden eşin mağdur olduğu durumları göz önünde bulundurur.
Boşanma davası açmadan önce evden ayrılmak suç mu?
Boşanma davalarında akla en çok gelen boşanmadan önce evden ayrılmak suç mu maddesi her durumda geçerli olmamakla beraber bir eşin can güvenliğini sağlayamaması durumlarında geçerliliğe sahip bir konu değildir.
Terk ihtarı nedir?
“Davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hâkim veya noter, esası incelemeden yapacağı ihtarda terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi hâlinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur. Bu ihtar gerektiğinde ilân yoluyla yapılır.
Eşlerin birlikte olmaması boşanma sebebi midir?
Cinsel İlişki Kurulamaması Boşanma Sebebi midir? Gerek Türk Medeni Kanunu gerekse Yargıtay Kararlarına göre eşler arasında cinsel ilişki kurulamaması, evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma davasında boşanma konusu davranışlardan biridir.
Eşi eve almamak boşanma sebebi midir?
Eşlerden birinin bu yükümlülüğe uymaması diğer eş için geçimsizlik sebebi oluşturuyorsa boşanma davası açabilir. -Maddi imkanı olduğu halde bağımsız ev, konut temin etmemek evlilik birliğinin sarsılmasına sebep olur.
Erkek eş evi terk ederse ne olur?
Terk Nedeniyle Boşanma TMK 164. TMK 164 ile özel boşanma sebepleri arasındaki terk, tek başına boşanma sebebi olarak düzenlenmiştir. Evi terk eden eşe terk nedeniyle boşanma davası açılır. Terkin gerçekleşmesi halinde hakim evlilik birliğinin temelinden sarsılıp sarsılmadığını incelemeksizin boşanma kararı verebilir.
Boşanma davasında kadın nasıl haksız olur?
Boşanmada kadının kusurları çoğu zaman sadakat yükümüne aykırılık, terk, psikolojik şiddet ve evlilik birliğinden doğan yükümlülüklere aykırı davranma şeklinde karşımıza çıkar. Bununla birlikte bazı evliliklerde bazı davranışlar boşanma nedeni olarak kabul edilebilecekken bazılarında kabul edilmeyebilir.
Eşim beni terk etti ne yapmalıyım?
Öncelikle terk tarihinden itibaren 4 ay geçmesini beklemelisiniz. 4 ay dolduktan sonra eşinize eve dön ihtarnamesi göndermelisiniz. İhtarnameden itibaren 2 ay daha bekleyip, eğer bu sürede de eşiniz eve dönmediyse aile mahkemesinde terk sebepli boşanma davası açabilirsiniz.
Terk nedeniyle boşanma ne kadar sürer?
Terk nedeniyle boşanma davası açılabilmesi için de bu tebliğden itibaren en az 2 ay geçmelidir. Nitekim kanun koyucu, terk eden eşe yapılan ihtarın sonuç vermesi adına 2 aylık azami bir süre öngörmüştür.
Kadının kocasıyla cinsel ilişkiye girmemesi boşanma sebebi midir?
Cinsel Sorunlar Boşanma Sebebi midir? Cinsel ilişkinin kadının veya erkeğin kusurundan dolayı kurulamaması, cinsel uyumsuzluk veya benzer ciddi cinsel sorunlar hukuki anlamda evlilik birliğinin sarsılması olarak kabul edilmektedir. Ve bu husus ayrıca önemli bir boşanma ve tazminat sebebidir.