Yoksulluk Nafakası Nedir 2024-2025
Yoksulluk nafakası, Türk Medeni Kanunu (TMK) m. 175’te düzenlenmiştir. Buna göre yoksulluk nafakası, boşanma sebebiyle yoksulluğa düşecek tarafa, boşanmada kusuru daha ağır olmamak koşuluyla, diğer tarafça ödenen nafakaya denir. Hakim taraflara nafaka talepleri olup olmadıklarını, nafaka talepleri varsa miktarının ne kadar olacağı, nafaka borcunun ne şekilde ve ne zaman ödeneceği konularını soracak ve tarafların iradeleri doğrultusunda nafakaya hükmedecektir. Çalışan bir eşin nafaka talep etmesi için, ekonomik zayıflığın varlığı önemli bir şarttır. Ekonomik zayıflık, boşanma veya ilişkinin sona ermesiyle ortaya çıkan bir durumu ifade eder. Bu durumda, talep eden eşin, diğer eşe oranla daha az ekonomik güce veya gelire sahip olması gerekmektedir.
Hakim her dosyanın kendi özelliklerine göre nafaka tayin edilmektedir. Eğer çocuk için ise ; Nafaka miktarı, çocuğun ihtiyaçları ile ana ve babanın hayat koşulları ve ödeme güçleri dikkate alınarak belirlenmektedir. Nafaka miktarının belirlenmesinde çocuğun gelirleri de göz önünde bulundurmalıdır. Nafaka her ay peşin olarak ödenmektedir.
Madde 175- Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz. Kadın boşandıktan sonra ne zaman geçimini sağlayabilecek geliri elde ederse o zaman kadına nafaka ödenmez.
Nafakayı kadın erkek ayırt etmeksizin geliri olmayan taraf talep edebilmektedir. Evlilik birliği içerisinde evi geçindiren kişiden talep edilen bu meblağ aynı zamanda ortak çocuklar için de talep edilebilmektedir. Nafaka alabilmek için tarafların belli bir süre evli olmaları gerektiği yönünde bir düzenleme bulunmamaktadır. Türk Medeni Kanunu (TMK) madde 175’e göre yoksulluk nafakası, süresizdir. Yani mahkeme kararıyla nafakanın kaldırılmasına karar verilmedikçe, yahut nafaka lehtarının evlenmesi veya ölümü gibi nafakayı kendiliğinden sonlandırana erdiren bir durumun oluşmadıkça, nafaka yükümlülüğü devam etmektedir. Türk Medeni Kanunu (TMK) madde 175’e göre yoksulluk nafakası, süresizdir. Yani mahkeme kararıyla nafakanın kaldırılmasına karar verilmedikçe yahut nafakayı kendiliğinden sona erdiren bir durum oluşmadıkça, nafaka yükümlülüğü devam eder. Eğer borçlunun cezasının infazı gerçekleşirken nafaka borcu ödenirse borçlu derhal tahliye edilmektedir. Sonuç olarak nafaka borcu 1 ay ödenmez ise borcun tahsili amacıyla alacaklı icra takibi başlatabilir ve akabinde de nafaka yükümlüsünün tazyik hapsi ile cezalandırılmasına karar verilebilmektedir..
İcra iflas Kanunu Madde 344: Nafaka yükümlüsünün nafaka ödememesi durumunda tazyik hapsiyle cezalandırılmaktadır. Tazyik hapsi, kişinin yerine getirmekle sorumlu olduğu yükümlülüklerini yerine getirmesi için zorlamak amacıyla hakkında hapis cezasına hükmedilmesidir.
Sık Sorulan Sorular
Kimler yoksulluk nafakası alamaz?
Nafaka almanın şartları nelerdir?
Tedbir nafakası şartları nelerdir?
Yoksulluk nafakası kaç TL 2024?
15000 TL maaş alan ne kadar nafaka verir?
20 bin TL alan kişi ne kadar nafaka öder?
1 çocuğun nafakası ne kadar?
Nafaka kıza kaç yaşına kadar verilir?
1 ay nafaka ödenmezse ne olur?
Kadına nafaka kaç yıl ödenir?
Yoksulluk Nafakası Nedir 2024-2025