Velayet Davası Dilekçe Örneği 2025
Velayet davası velayet talepli dava, velayetin değiştirilmesi talepli dava veya velayetin kaldırılması talepli olabilmektedir. Velayet davası ile birlikte dava uzun süreceğinden tensiple kişisel ilişki talep edilebileceği gibi geçici velayet kararı verilmesi de istenebilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken boşanma davasnıda velayete karar verilmişse hemen ardından hiçbir sebep yokken velayet davasnın açılamayacağıdır. Aslında davanın açılmasına bir engel yoktur. Fakat uygulamada yeni verilmiş bir velayet kararı olduğundan, hal ve şartlarda değişiklik yoksa hayatın olağan akışına uygun olarak hakimler velayet kararnı değiştirmemektedir.
Geçici Velayet Talebinde Bulunma Süreci
Geçici velayet talebinde bulunma süreci, boşanma davası sırasında ebeveynlerden birinin ya da her ikisinin çocuklarin geçici bakım hakkını kazanmak için mahkemeye başvurması işlemine denir. Bu süreç, çocukların güvenliğini ve istikrarını sağlamak amacıyla, ebeveynlerin yaşam koşulları, çocukların ihtiyaçları ve ebeveynlik yetenekleri gibi faktörler dikkate alınarak değerlendirilmektedir.
Velayet davalarında yetkili mahkeme davalının ikamet ettiği yer mahkemesdir bu sebeple velayet davasının çocuğun velayeti kimde ise o kişinin ikametgah mahkemeisnde açılması gerekmektdir. Velayet davasının yanlış mahkemede açılması halinde davali tarafın yetki itirazında bulunması ile davanın açıldığı mahkeme yetkisizlik kararı vererek dosyayı gösterilen yetkili yer mahkemesine gönderilmektedir. Ancak yetkisiz yerde açılan velayet davasına yetki itirazında bulunulmazsa söz konusu yetkisiz yer yetkili hale gelir ve davaya bakmaya devam etmektedir. Örnek olarak annede bulunan velayet için baba dava açmak isterse ve anne baba ayrı mahkemelerin yetki alannda ikamet ediyorsa baba davayı annenin yerleşim yeri mahkemesinde açmak zorunda olmaktadır ancak baba kendi ikameti mahkemesinde davayı açar ve anne de söz konusu davaya yetki itiirazında bulunmazsa babanın kendi ikameti mahkemesinde açmış olduğu davaya bakmaya mahkeme devam etmektedir.
Velayet Davası Dilekçe Örneği
…………… NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ’NE
DAVACI: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres
VEKİLİ: İsim-Soyisim, Baro Sicil Numarası, Adres, UETS Numarası
(Avukatınız var ise bu kısmı doldurunuz)
DAVALI: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres
KONU: Velayetin değiştirilmesi talebinden ibarettir.
AÇIKLAMALAR:
1. Taraflar arasında gerçekleşen boşanma, … Aile Mahkemesi’nin …/…/… tarihli ve …/… Esas, …/… Karar sayılı kararı ile sonuçlanmış olup, bu kararla birlikte …….. doğumlu ……… çocuğun velayeti davalıya verilmiştir.
2. Davalı, velayeti kendisine bırakılan çocuğuna yeterli özeni göstermemekte, uzun çalışma saatleri nedeniyle çocuğun bakımı ve okul ihtiyaçlarına komşuları tarafından karşılanmaktadır. ……… sınıfa devam eden çocuğun normalden daha fazla anne ilgisine ihtiyaç duyduğu bir dönemde, davalı bu sorumluluğunu yerine getirmemektedir. Bu durum, davalının, yasal yükümlülüklerini ciddi şekilde ihmal ettiğini göstermektedir (4721 sayılı Türk Medeni Kanunu madde 348/1, 2).
3. Ayrıca, davalı, çocuğuyla ilgili temel yükümlülüklerini yerine getirmemekle kalmayıp zaman zaman çocuğa şiddet uygulamaktadır. Bu husus, müvekkilim tarafından ……… Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulunulmuştur. Belirtilen sebeplerden anlaşılacağı üzere, çocuğun ahlaki terbiyesi ve sağlığı ciddi bir tehlike altındadır. Bu sebeplerle, bu davayı açma zorunluluğu ortaya çıkmıştır.
(Yukarıdaki üç paragrafta yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır)
HUKUKİ DELİLLER: Nüfus Kaydı, …… Aile Mahkemesi …/… Esas Sayılı Boşanma Kararı, …….. Cumhuriyet Başsavcılığı …/… Numaralı Soruşturma Dosyası, Tanık İfadeleri ve sair hukuki deliller
HUKUKİ SEBEPLER: Türk Medeni Kanunu madde 336, madde 337, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve sair hukuki sebepler
NETİCE-İ TALEP: Belirttiğim sebepler ile birlikte, re’sen incelenmesi gereken diğer hususlar da dikkate alınarak; davalı olan anne üzerinde bulunan velayetin kaldırılması ve velayetin müvekkilime verilmesi talep edilmektedir. Ayrıca, yargılama masrafları ile vekâlet ücretinin karşı tarafça üstlenilmesini, saygılarımla talep ederim.(…../……../……)
İSİM-SOYİSİM
İMZA
Sık Sorulan Sorular
Velayet davası açmak için ne gerekiyor?
Velayet davası açmak kaç TL?
Velayet davası ücreti ne kadar 2024?
Velayet davası kaç yıl sürer?
Çocuğun velayeti kaç yaşına kadar anneye verilir?
Velayet davasında kaç yaşında çocuğa sorulur?
Geliri olmayan anneye velayet verilir mi?
Velayet davasında kardeşler ayrılır mı?
Baba hangi durumlarda çocuğun velayetini alır?
Baba hangi durumlarda çocuğun velayetini alır?
Pedagog anneye ne sorar?
1 çocuğun nafakası ne kadar?
Boşanırken çocuğun velayeti kime verilir?
Kadın eşini aldatırsa çocuğun velayeti kime verilir?
Anne evlenirse çocuğun velayeti babaya verilir mi?
Zina velayeti etkiler mi?
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.