Yıkım Kararına İtiraz 2024-2025
Yıkım kararı kişilerin mülkiyet hakkını sınırlandıran önemli bir idari işlemine denir. Bu nedenle kararın hukuka uygun bir şekilde düzenlenmiş olması önem arz etmektedir. Eğer yapı tatil zaptına uyulmaz ve aykırılık giderilmezse, belediye encümeni yıkım kararı verebilmektedir. Yıkım kararı, mülkiyet hakkına getirilen önemli bir sınırlama olduğu için, belediyenin kararının hukuka uygun olması çok önemliidir. Bu nedenle idarenin vermiş olduğu yıkım kararlarına veya yapı kullanma izin tebliğine İdare Kanununda belirtilen şekilde itiraz edilebilmektedir. İdare tarafından verilen yıkım kararında hukuka aykırılık oluşturan bir durumun mevcut olması halinde, yapı maliklerinin başvurabileceği hukuki yollar bulunmaktadır. Bunlar idari işlemin iptali için itiiraz ve dava yoludur.
Yıkım Kararına Neden İtiraz Edilir?
Yıkım kararına çeşitli nedenlerle itiraz edilebilir. Bunlardan bazıları şunlardır:
Yapının yasalara uygun olması: Bazı durumlarda, yıkım kararı hatalı olabilir ve yapı yasalara uygun şekilde inşa edilmiş olabilir.
Yıkımın orantısız olması: Yıkımın, yapının tamamını veya önemli bir kısmını kapsaması ve bu durumun telafisi mümkün olmayan maddi ve manevi zararlara yol açması halinde, yıkım kararı orantısız olarak değerlendirilebilir.
Yasal prosedürün ihlal edilmesi: Yıkım kararının verilmesi aşamasında yasal prosedürün ihlal edildiği ve gerekli tebligatların yapılmadığı durumlarda da itiraz hakkı doğar.
Meşru menfaatlerin korunması: Yıkım kararının, komşu hakları veya diğer kişilerin meşru menfaatlerini ihlal etmesi halinde de itiraz edilebilir.
Yıkım kararına karşı da, tıpkı yapı tatil zaptında olduğu gibi, 60 gün içinde idare mahkemesinde iptal davası açılabilir ve yürütmenin durdurulması talep edilebilmektedir. Yıkım kararı, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında da önemli bir yer tutmaktadır. Kentsel dönüşüm, riskli yapıların yıkılması ve yerlerine modern, güvenli, depreme dayanıklı binaların inşa edilmesini içermektedir. Yıkım kararı, bu projelerde güvenli yaşam alanları oluşturmak ve şehirlerin daha sürdürülebilir hale gelmesi için kritik bir adımdır.
İnşaat Durdurma ve Yıkım Kararı Dava Açma Süresi
İnşaat durdurma ve yıkım kararı dava açma süresi 60 gün olmaktadır. Belediyeler tarafından icra edilen işleme karşı idare mahkemesinde dava açılablimektedir. Dava açma süresi işleme dair tebliğin edilmesinden itibaren başlamaktadır. İnşaat durdurma ve yıkım kararı dava açma süresi hak düşürücü bir niteliğe sahip olup 60 gün içinde dava açılmaktadır. Hak düşürücü nitelik, sınırlar dahilinde dava açılmaması durumunda, ilgili kişinin bu konuda dava açma yetkinliğini kaybetmesini ifade etmesi gerekmektedir. Dolayısıyla bu süreçte usul ve süre takibinin titizlikle yapılması elzemdir.
Sık Sorulan Sorular
Belediye yıkım kararını kim verir?
Kiracı yıkım kararına itiraz edebilir mi?
Karota itiraz edilirse ne olur?
Belediye encümen kararına itiraz süresi kaç gün?
Belediyenin yıkım kararı nasıl durdurulur?
Belediye meclis kararına nasıl itiraz edilir?
Belediye meclis kararına nasıl itiraz edilir?
Yapı kayıt belgesi yıkım kararını durdurur mu?
Mahkeme kararı olmadan yıkım olur mu?
Belediye encümeni yıkım kararı verebilir mi?
Belediye encümen kararları kaç yıl geçerlidir?
Belediye meclis kararını kim iptal eder?
Belediyeden yıkım kararı nasıl alınır?
Hangi binalara yıkım kararı verilir?
Belediye binaya çürük raporu verilirse ne olur?
Kaçak yapı yıkılabilir mi?
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.