Uzaklaştırma Kararına İtiraz Dilekçe Örneği 2024-2025

Uzaklaştırma Kararına İtiraz Dilekçe Örneği 2024-2025

Uzaklaştırma Kararına İtiraz Dilekçe Örneği 2024-2025

Haksız yere hakkında uzaklaştırma kararı verilen kişi bu durumda itiraz etmek isteyebiilmektedir. Hakkında uzaklaştırma kararı verilen kişi bu karara karşı itiraz edeblimektedir. Ancak itiraz süreye tabidir. Uzaklaştırma kararına itiraz kararın tefhim ve tebliğ edildiği tarihten itibaren 2 haftalık sürenin sonunda verilen karara itiraz edilemez. Tedbir kararlarına aykırılık kanunun 34. Maddesinde düzenlenmiştir.

 

 

Hâkim Tarafından Verilen Tedbir Kararlarına Ve Zorlama Hapsi Kararına İtiraz

MADDE 34 –

(1) Kanun hükümlerine göre hâkim tarafından verilen koruyucu veya önleyici tedbir kararları ile(Danıştay Onuncu Dairesinin 27/4/2023 tarihli ve E.:2020/1521; K.:2023/2252 sayılı kararı ile iptal ibare;tedbirkararlarına aykırılık dolayısıyla verilen zorlama hapsi kararlarına karşı, tefhim veya tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde ilgililer tarafından aile mahkemesine itiraz edilebilinmektedir.)
(2) İtiraz üzerine dosya, o yerde aile mahkemesinin birden fazla dairesinin bulunması hâlinde, numara olarak kendisini izleyen daireye, son numaralı daire için birinci daireye, o yerde aile mahkemesinin tek dairesi bulunması hâlinde asliye hukuk mahkemesine,aile mahkemesi hâkimi ile asliye hukuk mahkemesi hâkiminin aynı hâkim olması hâlinde ise en yakın asliye hukuk mahkemesine gecikmeksizin gönderilmektedir.
(3) Tedbir kararlarına karşı yapılan itirazı inceleyecek merci, itiraz talebinin kabulüne veya reddine, verilen tedbir kararının kaldırılmasına, uygun görülecek başka bir tedbirle değiştirilmesine veya aynen devamına karar verebilmektedir.
(4) İtiraz hakkında duruşma yapılmaksızın karar verilir. Ancak, hâkim tarafından gerekli görülmesi halinde ilgililer dinlenebilmektedir.
(5) Asıl dava ile birlikte talep edilen tedbirler hakkında verilen kararlara karşı, esas davadan bağımsız olarak ikinci fıkrada yer alan usule göre itiraz edilebilmektedir.
(6) Zorlama hapsi kararlarına karşı yapılan itirazda da ikinci fıkrada yer alan usule göre işlem yapılabilmektedir.
(7) Karar bir hafta içinde verilir. İtiraz üzerine verilen karar kesindir.
Ancak itiraz edilip üzerine bir karar verilirse verilen bu karar kesindir. İtiraz da aynen başvuruda olduğu gibi Aile Mahkemesine karşı yazılacak bir dilekçe ile yapılır. Yazılan bu dilekçe Aile Mahkemesinin bir üst derecesine gönderilerek incelenmektedir.

 

Uzaklaştırma Kararına Nasıl İtiraz Edilir?

Hakkında uzaklaştırma kararı verilen kişi, kararın kendisine tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde kararı veren mahkemeye itiraz başvurusu yapabilmektedir. Fakat kararı veren mahkeme itirazı değerlendirmek ile görevli olmadığından, kararı veren mahkeme başka bir mahkemeye itirazı gönderecektir.

İtirazı değerlendirmekle görevli olan mahkemeler, o yerde birden fazla aile mahkemesi varsa numarayı takip eden aile mahkemesi, tek aile mahkemesi varsa asliye hukuk mahkemesi, aile mahkemesi yoksa asliye hukuk mahkemesi, aile ve asliye hukuk mahkemesi birlikte ise en yakın aile veya asliye hukuk mahkemesi itirazı değerlendirilmektedir. Mahkeme itirazı 1 hafta içerisinde değerlendirilmektedir.

 

Dilekçe Örneği

…………… NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ’NE

İTİRAZ EDEN DAVACI:  İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres

VEKİLİ:  İsim-Soyisim, Baro Sicil Numarası, Adres, UETS Numarası

(Avukatınız var ise bu kısmı doldurunuz)

DAVALI: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres

TEBLİĞ TARİHİ: ……/……/…..

KONU: ….. Aile Mahkemesinin …/… esas numaralı kararına ilişkin olarak 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun gereğince koruma tedbir kararına karşı itirazımızın sunulmasından ibarettir.

AÇIKLAMALAR:

Tarafıma, gerçeğe aykırı olarak şddet uyguladığıma ilişkin iftira atılmıştır. Şiddet mağduru olduğunu iddia eden kişi ………… annemdir ve benimle yaklaşık …….. senedir görüşmemesine rağmen bu iddiayı ortaya atmıştır. İlgili mahkeme tanıkları dnlemeden tarafıma yönelik müşterek konuttan veya bulunduğum yerden …… ay uzaklaştırma koruma kararı vermiştir. Bu kararı usul ve yasaya aykırı bulmaktayım ve bu karara itiraz etmekteyim.

Şikâyet eden karşı tarafın beyanları tamamen haksızdır ve gerçeği yansıtmamaktadır. Şahsım, karşı tarafına karşı hiçbir şekilde şiddet, tehdit, hakaret, aşağılama ve küçük düşürücü söz veya eylemlerde bulunmamıştır. Şikâyet edenin ortaya attığı iddialar gerçek dışdır ve mesnetsizdir. Ayrıca, karşı taraf ile aramdaki ilişki …….. senedir devam etmemektedir; kendisi ile görüşmemekteyim. Karşı tarafın asıl amacı, miras malı olan taşınmaz içerisindeki ikametim nedeniyle beni şikâyet ederek, oturduğum evden uzaklaştırmak istemektedir ve bu durumda beni, eşimi ve çocuğumu mağdur etmeyi hedeflemektedir. Kendisi babamın vefatından sonra değişmeye başlamış ve haysız hayat sürmektedir. Aynı şekilde kendisi defalarca çevresindeki insanlarla kavga etmiştir; bu durum tanık ifadeleri ile aydınlanacaktır.

(Yukarıdaki iki paragrafta yer alan bilgileri kişii kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır)

Sonuç olarak, yukarıda belirtilen sebeplerle, şikâyet eden tarafın beyanlarının gerçeği yansıtmadığı ve mahkemenin aldığı koruma tedbirleri ve uzaklaştırma kararı nedeniyle mağdur olduğumdan dolayı, mahkemenin kararına itiraz etme ve koruma kararının kaldırılmasını talep etme zorunluluğu ortaya çıkmıştır.

HUKUKİ DELİLLER: ….. Aile Mahkemesinin …/… Esas Numaralı Kararı, Tanık İfadeleri ve sair hukuki deliller

HUKUKİ SEBEPLER: 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve sair hukuki sebepler

NETİCE-İ TALEP: Yukarıda özetlediğim ve dikkate alınması gereken unsurlar ışığında, …….. Aile Mahkemesi’nin …/… Dosya Esas Numaralı kararı kapsamında 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’a dayanarak alınan koruma tedbir kararına yönelik itirazımızın değerlendirilerek kabul edilmesini ve ilgili kararın geri alınmasını talep etmekteyim. Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ve talep ederim. (…../……../……)

İSİM-SOYİSİM

İMZA

 

 

 

Benzer Sorulan Sorular

Uzaklaştırma kararına nasıl itiraz edilir?

Uzaklaştırma kararına itiraz, Aile Mahkemesi’ne itiraz dilekçesi vermek suretiyle gerçekleştirilir. Ancak itirazı değerlendirecek olan merci , kararı veren Aile Mahkemesi’nin numara olarak bir üst mahkemesi olacaktır.

 

Uzaklaştırma kararını nasıl iptal edebilirim?

Uzaklaştırma kararının kaldırılması, aile mahkemesine kararın tebliğinden itibaren iki hafta içinde bir dilekçe yazılarak talep edilebilir. Koruma kararının kaldırılması kararını kararı veren mahkemeye sunulabilir. Dosya, itiraz üzerine kanundaki usule göre başka bir aile mahkemesine gönderilir.

 

Uzaklaştırma kararı için kanıt gerekli mi?

Yönetmelik’e göre; şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi altında bulunan kişinin ilgili mercilere ihbar ve şikâyette bulunması gerekir. Şikâyetle birlikte uzaklaştırma kararı verilmesinin talep edilmesi üzerine uzaklaştırma kararı verilir. Şiddet mağdurunun herhangi bir delil göstermesine ihtiyaç yoktur.

 

Uzaklaştırma kararı nasıl kontrol edilir?

Uzaklaştırma bir koruma kararıdır ve koruma kararları değişik iş dosyası niteliğindedir. Değişik iş ayrı bir dosyalama sistemidir. Bu dosyalar UYAP sisteminde görünmemektedir. Dolayısıyla kişi aleyhine uzaklaştırma kararı verilmişse bu kararların sorgulamasının adliyelerden yapılması gerekir.

 

Uzaklaştırma kararına itiraz sonucu nasıl öğrenilir?

Uzaklaştırma kararına dair kararlar, “değişik iş” ismi verilen ayrı bir dosyalama sistemi üzerinden verilmektedir. Bu dosyalar UYAP sisteminde görünmemektedir. Bu sebeple uzaklaştırma kararının adliyeden sorgulanması gerekmektedir.

 

Uzaklaştırma kararı geri çekilir mi?

Mahkeme, başvurunuzu inceledikten sonra, mevcut durumu göz önünde bulundurarak bir karar verecektir. Eğer mahkeme uzaklaştırma kararının devam etmesi gerektiğini düşünürse, bu kararı sizinle paylaşacaktır. Eğer kararı kaldırmak için yeterli sebep görürse, uzaklaştırma kararı kaldırılacaktır.

 

Uzaklaştırma kararı sicile işler mi?

Koruyucu tedbirler kararları adli sicil kaydına işlenmez. Bu bakımdan, hakkında koruyucu tedbir kararı verilen kişini adli sicil kaydında, bir diğer ifadeyle sabıka kaydında söz konusu yarar yer almaz.

 

Uzaklaştırma Kararı Kaç Metredir?

Uzaklaştırma kararı kapsamında, kişinin uyması gereken ve doğrudan düzenlenen metre veya km cinsinden herhangi bir ölçü sınırı bulunmamaktadır. Ancak, bu durum kişinin hakkında uzaklaştırma kararı varken serbestçe hareket edebileceği anlamına gelmez.

 

Sık Sorulan Sorular

Evden uzaklaştırılan erkek ne yapmalı?
Uzaklaştırma kararı olan kişi mesaj atabilir mi?
Uzaklaştırma kararı nereden iptal edilir?
Uzaklaştırma kararı ihlal edilirse ne olur?
Uzaklaştırma kararı neleri kapsar?
Uzaklaştırma kararına itiraz kabul edilirse ne olur?
Uzaklaştırma kararı tebliğ edilmezse ne olur?
3 gün zorlama hapsi nedir?
Uzaklaştırma kararı evden eşya alınır mı?
Evden uzaklaştırma kararı memuriyeti etkiler mi?
Koruma kararına itiraz edilir mi?
1 gün uzaklaştırma cezası sicile işler mi?
Evden uzaklaştırma cezası nedir?
Haksız yere uzaklaştırma alan kişi ne yapmalı?
Kadına şiddetin cezası kaç yıl 2024?
Uzaklaştırma cezası silinir mi?
Uzaklaştırma cezası nasıl iptal edilir?
Uzaklaştırma alan öğrenci yok yazılır mı?
Disiplin affı ne zaman çıkacak?
Disiplin suçlarına af var mı?
Disiplin affı çıkarsa ne olur?
Genel af gelirse ne olur?
2024’te af çıkar mı?
Affı olmayan tek suç nedir?
8 Yargı Paketi kimleri kapsıyor?

 

 

 

Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.

 

Instagram Hesabımız

 

 

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir