Tapu Kaydının Düzeltilmesi Davası Nedir?
Tapu kaydının düzeltilmesi davası, ayni hakka sahip olan kişinin tapudaki bilgilerinin düzeltilmesine ilişkin açılan bir dava çeşididir. Ad, soyad, anne adı, baba adı, doğum tarihi gibi bilgiler tapuda yanlış kaydedilmiş olabilir. Bu dava basit bazı bilgilerin yanlış eklenmesi sonucu açılan davadır. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 1027.maddesine göre “Tapudaki tüm ilgililerin yazılı rızaları olmadıkça, tapu memuru, resen düzeltilmesi mümkün olan basit yazı yanlışlıkları dışında, mahkeme kararı olmadıkça, hiçbir düzeltmede bulunamaz.”
Tapu kayıtlarında yer alması gereken bilgilerin birbiri ile eşleşmemesi durumunda gerçek malik ve hak sahiplerinin mağduriyet yaşamaması için açılan bir davadır. Tapu kayıtlarında oluşan yanlışlıklar iki şekilde görülür. Bunlardan İlki, yapılan kayıtların asli şartları ya da kurucu unsurlarında yaşanan eksiklik ya da geçersizlikten kaynaklı hatalardır.
Tapu Kaydının Düzeltilmesi (Tapuda İsim Tashihi) Dava Şartı
Tapu Kaydının Düzeltilmesi (Tapuda İsim Tashihi) Dava Şartı öncelikle hata fark edildiğinde tapu sicil müdürlüğüne başvurudur. Malik ya da mirasçılar tapu sicil müdürlüğüne başvuru yapmadan dava açtıkları takdirde usule aykırı hareket edilmiş olur. Bu dava çekişmesiz yargı türüne girmektedir. Çekişmesiz yargı türüne giren davalarda uyuşmazlık mahkeme tarafından karara bağlanır. Çekişmesiz yargı olması sebebi ile tapuda isim tashihi bir dava türü olarak değil çekişmesiz yargı işi olarak değerlendirilir.
Tapu Kaydının Düzeltilmesi Davasının Davacı ve Davalısı Kimlerdir?
Tapu kaydının düzeltilmesi davalarında, davacı taraf başvuruda bulunan tarafı ifade etmektedir. Bu konuya ilişkin başvuruda bulunacak kişiler ise sınırlıdır.
Tapu kaydının düzeltilmesi davasını;
Tapu maliki
Tapu malikinin mirasçıları
Ayrıca Türk Medeni Kanunu’nun 702. maddesine dayanılarak taşınmaz ortaklarından her biri, topluluğa giren hakların korunmasını sağlayabilir. Dolayısıyla tapu kaydının düzeltilmesini de ortaklardan her biri isteyebilir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 702.maddesi uyarınca, mirasçıların tapu kaydının düzeltilmesi davası açabilmesi mümkündür.
Tapu kaydının düzeltilmesi davası;
Taşınmaz kaydının bulunduğu Tapu Sicil Müdürlüğü aleyhine açılmaktadır.
Tapu kaydının düzeltilmesine ilişkin davalar esasında bir dava değil çekişmesiz yargı işi olduğundan davalı değil hasım göstermek daha doğru olacaktır. Tapu kaydının düzeltilmesinde hasım olarak Tapu Sicil Müdürlüğü gösterilmektedir.
Tapu Kaydının Düzeltilmesi Davasında Taraflar
Tapu kaydının düzeltilmesi davasında davacı malik veya hak sahibi olduğunu iddia eden ve kaydın düzeltilmesinde menfaati olan kişi ile onun mirasçılarıdır. Bu davada davalı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün taşınmazın bulunduğu yerdeki ilgili müdürlüğüdür. Tapu müdürlüğü davada yasal hasım sıfatıyla yer alır. Dava hak sahiplerinin biri ya da bir kısmı tarafından da açılabilir.
Tapu Kaydının Düzeltilmesi Davası Yetkili ve Görevli Mahkeme
Sulh Hukuk Mahkemeleri çekişmesiz olarak tanımlanan yargı işlerinde görevlidir. Aksi bir durum söz konusu olmadığı müddetçe Sulh Hukuk Mahkemelerine müracaat edilmesi gerekir. Yetkili mahkeme olarak ise yargılamayı talep eden tarafın veya ilgili kişilerin birinin ikamet ettiği yer mahkemesine başvuru yapılmalıdır. Tapu Sicil Müdürlüğü’ne karşı açılması gereken bu tür davalar çekişmesiz yargıya örnektir. Müdürlük davalı olarak değil hasım olarak gösterilir. Bunda etkili olan nedenlerden biri de yargının çekişmesiz yargı işleri kapsamında yer almasıdır.
Sık Sorulan Sorular
Tapu kaydının düzeltilmesi davası nerede açılır?
Tapu Kaydının Düzeltilmesi davası taşınmazın bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesi’nde, bu yer tapu sicil müdürlüğüne karşı açılır.
Tapuda yapılan hatalar nasıl düzeltilir?
“İlgililerin yazılı rızaları olmadıkça, tapu memuru, tapu sicilindeki yanlışlığı ancak mahkeme kararıyla düzeltebilir. Düzeltme, eski tescilin terkini ve yeni bir tescilin yapılması biçiminde de olabilir. Tapu memuru, basit yazı yanlışlıklarını, Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelik uyarınca resen düzeltir.”
Tapu düzeltme başvurusu nasıl yapılır?
Tapu kaydının hangi yönden düzeltilmesi gerektiğine ilişkin hukuki açıklamaların yer aldığı bir dilekçe ile Taşınmazın bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açılarak süreçtir.
Tapuda düzeltme harcı ne kadar?
Tapu kütüğüne tescile tabi kimlik bilgilerinin düzeltilmesinden tapu harcı ve döner sermaye hizmet bedeli tahsil edilmektedir. Bu harç bedeli İstanbul şartlarında takriben 2.000,00 TL civarında olduğu görülmektedir. Takip edilmelidir. Hak kaybı yaşanmaması adına sürecin avukat ile takip edilmesi gereklidir.
Tapuda hisse hatası nasıl düzeltilir?
Bilindiği üzere genelge kapsamında hisse hatası mevcut olan taşınmazlar için maliklerin taşınmazın bağlı olduğu müdürlüğe talepte bulunması şartı yoktur. Genelge ile malikin bulunduğu ildeki herhangi bir tapu müdürlüğüne düzeltme işlemi için talepte bulunma esnekliği sağlanmaktadır.
Tapu itiraz süresi ne kadar?
Kadastrodan kaynaklı tapu iptal ve tescil davaları 10 yıl içinde açılmak zorundadır. Kadastro çalışmaları sonrasında oluşmuş bir tapu kaydına karşı dava açılmak isteniyorsa, dava kaydın oluşmasından itibaren 10 yıl içinde açılmalıdır.
Hangi durumlarda tapu iptal ve tescil davası açılamaz?
Tescil işleminden sonraki 10 sene boyunca, elindeki taşınmazın tapusunu herhangi bir özel veya tüzel kişiye devretmeden kesintisiz bir şekilde elinde bulunduran kişi aleyhinde; tescil işleminde usulsüzlük tespit edilse dahi iptal davası açılamaz.
Tapuda parsel kayması nasıl düzeltilir?
1027- İlgililerin yazılı rızaları olmadıkça, tapu memuru, tapu sicilindeki yanlışlığı ancak mahkeme kararıyla düzeltebilir. Düzeltme, eski tescilin terkini ve yeni bir tescilin yapılması biçiminde de olabilir. Tapu memuru, basit yazı yanlışlıklarını, Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelik uyarınca re’sen düzeltir
Tapu davası ne kadar sürer?
Taraflar arasında anlaşmazlık durumu olması dava sürecinin uzamasına neden olabilmekte bu durum da bazen 3 ile 4 yıl arasında bir süreci kapsayabilmektedir. Ancak tarafların anlaşması durumunda tapu iptal davaları genel olarak kısa bir süre içerisinde sonuçlanmaktadır.
Tapu iptalinde zaman aşımı kaç yıldır?
Tapu iptali ve tescil davaları bir çeşit ayni hak olan mülkiyet hakkına ilişkin olduğundan dolayı kural olarak zamanaşımına tabii değildir. Ancak bu kuralın çeşitli istisnaları mevcuttur. Örneğin kadastro öncesi hakka dayalı tapu iptali ve tescil davalarında 10 yıllık zamanaşımı süresi öngörülmüştür.