Sınır Dışı Neden Edilir – Sınır Dışı Avukatı
Sınır dışı işlemi nedir , Sınır Dışı nasıl durdurulur , 7 gün içinde Sınır dışı kararına itiraz edilmezse ne olur?, Sınır dışı işlemleri ve gerekli hukuki bilgileri bu makalede size vermeye çalışacağız.
Yakını yakalanan yabancı ülke vatandaşları hukuki terimlere çok aşina olmadığı için sınır dışı avukatı bulmaya çalışmaktalar. İstanbul Sınır dışı avukatı , En iyi sınır dışı avukatı gibi aramalar yaparak sınır dışı itiraz avukatı bulmaya çalışmaktalar .
Yabancılar hukuku alanına hizmet veren avukatlar sınır dışı kararı ve deport iptal süreçlerinde sizlere yardımcı olacaklardır. Yabancılar hukuku alanı çok spesifik bir konudur her gecen gün ülkemizde göç oranının artmasıyla yabancılar hukukuna hizmet veren avukatlarında sayıları bir hayli çoğalmaktadır.
Peki Yabancılar Hukuku Avukatı Nasıl Seçilmelidir?
Sınır dışı iptal süreçlerinde daha önceden işlem yapmış ve bu konuda size bilgi verirken gerekli tecrübeye sahip olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Sınır Dışı Kararına Kaç Günde İtiraz Edilmeli?
Sınır dışı kararına 7 günlük itiraz süresi bulunmaktadır.
Sınır Dışı Kararı Dava Açıldığı Gibi Durur mu?
Sınır dışı edilme kararı kendisine uygulanmak istenen yabancı bu çerçevede hakkında verilen deport kararının hukuka aykırı olduğunu iddia ederek idare mahkemesinde iptal davası açabilir. Burada deport kararına itiraz niteliğindeki bu davayı açabilmek için 7 günlük hak düşürücü süre söz konusudur. Deport kararının kendisine tebliğ edilmesinden itibaren 7 gün içinde bu davayı açmalıdır. Mahkemeye başvuran kişi, sınır dışı etme kararını veren makama da başvurusunu bildirir. Mahkemeye yapılan başvurular on beş gün içinde sonuçlandırılır. Mahkemenin vermiş olduğu karar kesindir.
Anayasamızın 16. maddesi gereğince temel hak ve hürriyetler, yabancılar için, milletlerarası hukuka uygun olarak kanunla sınırlanabilir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 7. Protokolünün 1. maddesi yabancıların sınır dışı edilmelerine ilişkin usuli güvenceleri düzenlemektedir.
Buna göre; bir devletin ülkesinde kurallara uygun olarak ikamet eden bir yabancı, yasaya uygun şekilde verilmiş bir kararın uygulanması dışında sınır dışı edilemez ve bu durumda bir kimse,
Sınır dışı edilmesine karşı gerekçeler öne sürebilme,
Durumunu yeniden inceletme,
Yukarıdaki amaçlarla, yetkili bir merci önünde veya bu merci tarafından tayin edilecek biri ya da birileri önünde kendini temsil ettirme
hakkını haiz olacaktır. 4. Protokolün 4. maddesi de yabancıların toplu olarak sınır dışı edilmesini yasaklamaktadır.
Sınır Dışı Kararı Yetkili Mahkeme
Genel hükümlerden hareketle yer itibarıyla yetkili idare mahkemesinin tespit edilmesi gereklidir İdari Yargılama Usul Kanunu’nda yetkili idare mahkemesinin tespit edilmediği hallerde, “yetkili idare mahkemesi, dava konusu olan idari işlemi veya idari sözleşmeyi yapan idari merciin bulunduğu yerdeki idare mahkemesidir” (TYUK m.32) hükmü yer almaktadır. Bu hükümden hareket edildiğinde, sınır dışı kararına karşı yetkili idare mahkemesi, sınır dışı etme kararını veren valiliğin bulunduğu ildeki idare mahkemesidir.
Sınır Dışı Edilecek Yabancıların Masrafları Hakkında Bilgiler
Sınır dışı işlemleri, yabancı bir kişinin ülkeden çıkarılması sürecidir. Bu süreçte ortaya çıkan masrafların kim tarafından karşılanacağı, yabancının durumuna ve mevzuata göre değişiklik gösterir.
Genel Olarak Masrafların Karşılanması
Yabancı Tarafından Karşılanması
Esas olarak, sınır dışı edilecek yabancının seyahat masraflarını kendisi karşılaması gerekmektedir.
Yabancının yanında yeterli miktarda para bulunması durumunda, bu para seyahat masrafları için kullanılır ve kalanı yabancıya verilir.
Devlet Tarafından Karşılanması
Yetersiz Bütçe Durumu: Yabancı, seyahat masraflarını karşılayacak yeterli bütçeye sahip değilse, bu masraflar Göç İdaresi Genel Müdürlüğü bütçesinden karşılanır. Ancak bu durumda yabancı, daha sonra bu parayı geri ödemek zorundadır.
Türkiye’ye Giriş Yasağı: Eğer yabancı, devlet tarafından karşılanan masrafları geri ödemezse, Türkiye’ye bir daha giriş yapamaz.
İzinsiz Çalışan Yabancılar İçin Özel Durum
İşverenin Sorumluluğu: İzinsiz çalıştırılan yabancılar için farklı bir düzenleme bulunmaktadır. Bu durumda, işveren yabancının ve varsa ailesinin tüm masraflarını karşılamak zorundadır.
Bu masraflara;
Konaklama giderleri
Ülkeye dönüş masrafları
Gerekli durumlarda sağlık harcamaları
Ayrıca işverene, her bir yabancı için belirli miktarda idari para cezası verilir.
Amme Alacağı: Sınır dışı etme sürecinde ortaya çıkan masraflar, devlet alacağı olarak kabul edilir. Bu nedenle, bu masraflar Maliye vezneleri tarafından tahsil edilir.
Sınır Dışı (deport) Kararı Kimler İçin Verilir?
Sınır dışı (deport) kararı yabancılar için verilebilecektir. Kanunda yabancı, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile vatandaşlık bağı bulunmayan kişi” olarak tanımlanmıştır
Yabancılar Ve Uluslararası Koruma Kanunu 52. Madde
Sınır Dışı Etme – (1) Yabancılar, sınır dışı etme kararıyla, menşe ülkesine veya transit gideceği ülkeye ya da üçüncü bir ülkeye sınır dışı edilebilir.
Geri Gönderme Merkezi, İdari Gözetim ve Deport Süreci Hakkında Kapsamlı Bilgi
Geri Gönderme Merkezi Nedir?
Geri gönderme merkezi, ülkeden sınır dışı edilmesi gereken yabancıların, sınır dışı işlemleri tamamlanıncaya kadar tutulduğu bir yerdir. Bu merkezlerde yabancılar, güvenlik önlemleri altında barındırılır ve sınır dışı işlemleri için gerekli işlemler gerçekleştirilir.
İdari Gözetim Kararı Ne Anlama Gelir?
İdari gözetim kararı, yabancının kaçma veya kaybolma riski bulunması, Türkiye’ye giriş-çıkış kurallarını ihlal etmesi veya sahte belge kullanması gibi durumlarda alınabilen bir tedbirdir. Bu karar, yabancının belirli bir süre boyunca belirlenen kurallara uymak zorunda olduğu anlamına gelir. İdari gözetim genellikle geri gönderme merkezinde gerçekleştirilir.
Sınır Dışı Neden Edilir – Sınır Dışı Avukatı
Deport, İdari Gözetim ve Geri Gönderme Merkezi Arasındaki İlişki
Deport Kararı: Yabancının ülkeden çıkarılması anlamına gelir.
İdari Gözetim Kararı: Yabancının kaçmasını önlemek ve sınır dışı işlemlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla alınan bir tedbirdir.
Geri Gönderme Merkezi: Hem deport kararı hem de idari gözetim kararı almış yabancıların yerleştirildiği yerdir.
Hukuki Süreç
Kararların Tebliği: Yabancıya, geri gönderme merkezine getirilmesinden sonra 48 saat içinde hem deport hem de idari gözetim kararları tebliğ edilir.
Deport Kararına İtiraz: Deport kararına karşı idare mahkemesinde dava açılabilir. Bu dava, deport işlemini durdurur ancak yabancının geri gönderme merkezinden çıkmasını sağlamaz.
İdari Gözetim Kararına İtiraz: Yabancının geri gönderme merkezinden çıkabilmesi için idari gözetim kararına karşı sulh ceza hakimliğine itiraz etmesi gerekir.
Kötü Muameleye Karşı Koruma Yükümlülüğü
Anayasanın 17.maddesinin birinci fıkrasında yaşama hakkının yanında maddi ve manevi varlığı koruma ve geliştirme hakkı da güvence altına alınmıştır. Aynı maddenin üçüncü fıkrasında ise kimseye ‘’ işkence ve eziyet yapılamayacağı, kimsenin insan haysiyetiyle bağdaşmayan cezaya veya muameleye tabi tutulamayacağı hükmüne yer verilmiştir. Anılan maddede, devlete kötü muamelede bulunmama yükümlülüğü (negatif) getirilmiştir. Temel hak ve özgürlüklerin istisnai hallerde askıya alınmasına imkân veren 15. Maddede de maddi ve manevi varlığın bütünlüğüne dokunulamayacağı belirtilmiştir. Bu da göstermektedir ki kötü muamele yasağı mutlak niteliktedir.
Bununla birlikte Anayasa’nın 5.madddesinde ‘’insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmak ‘’ devletin temek amaç ve görevleri arasında sayılmıştır. Anayasa’nın anılan iki maddesi birlikte değerlendirildiğinde devletin bireyi işkence ve kötü muameleden koruma (pozitif) yükümlüğünün de bulunduğu görülmektedir.
İdari gözetim kararının hukuka uygunluğu sulh ceza hâkimlikleri tarafından incelenecektir. Kanun koyucu hukuki niteliği itibariyle idari bir işlem olan idari gözetim altına alma kararına karşı itiraz mercii olarak sulh ceza hâkimliğini tayin etmiştir. Sulh ceza hâkimliklerince yapılmasının sebebi idari gözetim kararının yabancıyı özgürlüğünden yoksun bırakan mahiyetinden olduğu anlaşılmaktadır.
Bu açıdan idari gözetim kararının hukuka uygunluğunun denetimi konusunda idari mahkemelerin herhangi bir yetkisi bulunmamaktadır. Buna karşılık idari gözetim kararı nedeniyle uğranılan zararın tazminine ilişkin dava genel kural niteliğindeki 2577 sayılı kanunun 2. Maddesi uyarınca idari yargıda açılabilecektir.
Fakat idari yargıda açılan tazminat davasında idari yargı yerinin yetkisi sadece idari gözetim kararı nedeniyle herhangi bir zararın doğup doğmadığını ve zarar doğmuşsa miktarını tespit etmekten ibarettir. Kanun koyucu idari gözetim kararının hukukiliğini denetleme yetkisini münhasıran sulh ceza hâkimliklerine verdiği için idare yargıda sadece tazminatla alakalı tespitlerde bulunacaktır.
Bunun bir sonucu olarak da sulh ceza hâkimliğine itiraz edilmeden ve bu itiraz hakkında karar alınmadan tam yargı davası açılamayacaktır.
Sulh ceza hâkimliğinin idari gözetim kararının hukuka uygun olduğuna hükmetmesi durumunda idari yargı yeri hukuka uygunluk denetimi yapamayacağı için tam yargı davasının idari gözetim kararının hukuka aykırı olduğundan bahisle açılan tazminat davası da etkisiz hale gelecektir. Bu halde sulh ceza hâkiminin kararı kesin olduğu için, idari gözetim kararının hukuka uygun olduğuna dair kararın kesinleşmesinden sonra doğrudan anayasa mahkemesine tedbir talepli bir şekilde başvurulabilir.
Sulh ceza hâkiminin idari gözetim kararının hukuka aykırı olduğuna hükmetmesi halinde bu kararın kesinleşmesinden sonra hukuka aykırı idari gözetim kararı nedeniyle varsa doğan zararın tazmini için idari yargıda süresi içinde tam yargı davası açılmalıdır. Bu ikinci halde idari yargıda tam yargı davası açılmadan Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunulamaz.
Sınır Dışı Etme Kararı Alınacaklar
Kanunun 54. Maddesinde kimler için sınır dışı kararı alınacağı açıklanmıştır.
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu 54. maddesinde:
a) 5237 sayılı Kanunun 59 uncu maddesi kapsamında sınır dışı edilmesi gerektiği değerlendirilenler
b) Terör örgütü yöneticisi, üyesi, destekleyicisi veya çıkar amaçlı suç örgütü yöneticisi, üyesi veya destekleyicisi olanlar
c) Türkiye’ye giriş, vize ve ikamet izinleri için yapılan işlemlerde gerçek dışı bilgi ve sahte belge kullananlar
ç) Türkiye’de bulunduğu süre zarfında geçimini meşru olmayan yollardan sağlayanlar
d) Kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlar
e) Vize veya vize muafiyeti süresini on günden fazla aşanlar veya vizesi iptal edilenler
f) İkamet izinleri iptal edilenler
g) İkamet izni bulunup da süresinin sona ermesinden itibaren kabul edilebilir gerekçesi olmadan ikamet izni süresini on günden fazla ihlal edenler
ğ) Çalışma izni olmadan çalıştığı tespit edilenler
h) Türkiye’ye yasal giriş veya Türkiye’den yasal çıkış hükümlerini ihlal edenler ya da bu hükümleri ihlale teşebbüs edenler
ı) Hakkında Türkiye’ye giriş yasağı bulunmasına rağmen Türkiye’ye geldiği tespit edilenler
i) Uluslararası koruma başvurusu reddedilen, uluslararası korumadan hariçte tutulan, başvurusu kabul edilemez olarak değerlendirilen, başvurusunu geri çeken, başvurusu geri çekilmiş sayılan, uluslararası koruma statüleri sona eren veya iptal edilenlerden haklarında verilen son karardan sonra bu Kanunun diğer hükümlerine göre Türkiye’de kalma hakkı bulunmayanlar
j) İkamet izni uzatma başvuruları reddedilenlerden, on gün içinde Türkiye’den çıkış yapmayanlar
k)Uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından tanımlanan terör örgütleriyle ilişkili olduğu değerlendirilenler.
(2)Bu maddenin birinci fıkrasının (b), (d) ve (k) bentleri kapsamında oldukları değerlendirilen uluslararası koruma başvuru sahibi veya uluslararası koruma statüsü sahibi kişiler hakkında uluslararası koruma işlemlerinin her aşamasında sınır dışı etme kararı alınabilir.
Deport Kaldırma Dilekçesi
(KARARI VEREN İL) NÖBETÇİ İDARE MAHKEMESİNE
DAVA DİLEKÇESİ
DAVACI: Yabancı kişinin adı, soyadı, varsa yabancı kimlik numarası ve adresi yazılır.
VEKİLİ: Avukat adı soyadı, adresi yazılır.
DAVALI: Kararı veren valilik, detsis numarası ve adresi yazılır.
DAVA: İdari işlemin iptali davası (deport kaldırma)
KONU: İlgili idari işleme ilişkin detay ve numara verilir.
TEBLİĞ TARİHİ: İdari işlemin tebliğ tarihine yer verilir.
AÇIKLAMALAR :
Duruma ilişkin tespit yapılmalı, yaşanan vakıa özetlenmelidir. İdarenin verdiği deport kararının haksız oluşu izah edilmelidir. Emsal olabilecek Danıştay kararlarına ve Anayasa Mahkemesi Kararlarına atıf yapılmalıdır. Savcılık dosyası varsa buna ilişkin değerlendirme yapılmalıdır. Müzekkere yazılarak belge veya delil talep ediliyorsa bunlar belirtilmelidir.
Yabancının sınır dışı edilmesi ihtimalinde gönderileceği ülkede yaşayacağı zorluklar ve bu kapsamda uluslararası anlaşmalar uyarınca deport edilemeyeceği gibi hususlara yer verilmelidir. Her deport kaldırma dilekçesi, kendine has özelliklere sahip olduğundan birbirinden farklılık arz eder.
YASAL DAYANAK: 2577 sayılı İYUK, 6458 sayılı YUKK
HUKUKİ DELİL VE EK: Deport kararı, savcılık dosyası, Danıştay kararları, Anayasa Mahkemesi kararları, tanık, yemin, keşif, isticvap, bilirkişi incelemesi ve sair yasal delil
NETİCE VE TALEP: Yukarıda arz ve izah edilen nedenlerden ötürü;
1- Dava konusu sınır dışı kararı işleminin iptaline,
2- Yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalı idare üzerinde bırakılmasına,
karar verilmesini saygı ile arz ve talep ederim. (Tarih)
İsim – Soyisim sinir-disi-neden-edilir-sinir-disi-avukati
İmza
Sık Sorulan Sorular
Kimler sınır dışı edilemez,
Sınır dışı edilenler Nereye Gidiyor,
Türk vatandaşı sınır dışı edilebilir mı,
Sınır dışı edilme sebepleri,
Kimler sınır dışı edilir,
Sınır dışı kararının iptali dava Dilekçesi,
Sınır dışı kararının iptali dava süresi,
Sınır dışı etme kararını kim verir