Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 611. maddesi ile 619. maddesi arasında düzenlenmiş olan bir hukuki sözleşmedir. Bu sözleşme tipi ile yaşlıların bakımsız ve insani şartlara aykırı şekilde yaşamlarının son dönemini geçirmesinin önüne geçilmek, birlikte yaşayan toplumun sosyal duyarlılığını artırmak, bakım üstlenene karşılığında bir kazanç yaratmak ve büyüklerin yaşamlarının sonlarına kadar toplumla ilişkisinin sürdürülmesi amaçlanmaktadır.
Madde 611 Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, bakım borçlusunun bakım alacaklısını ölünceye kadar bakıp gözetmeyi, bakım alacaklısının da bir malvarlığını veya bazı malvarlığı değerlerini ona devretme borcunu üstlendiği sözleşmedir.
Ölünceye kadar bakma akdi, Türk Borçlar Kanunun 612. maddesi gereği miras sözleşmesi hükümlerine tabi tutulmuştur. Bu nedenle sözleşmenin nasıl yapılacağı miras sözleşmesi hükümlerine göre belirlenmektedir. Bu sözleşmenin yapılabilmesi için öncelikle sözleşme taraflarının mevcut bulunması gerekir. Sözleşmenin bir tarafı bakım borçlusu, diğer tarafı bakım alacaklısı olarak adlandırılır. Bakım borçlusu, sözleşmede bakım alacaklısı ölene dek ona bakmayı ve sözleşme kapsamında alacaklıya karşı sorumluluklarını yerine getirmeyi vaat eden kişidir.
Sözleşmesinin Çeşitleri Nelerdir?
Borçlar hukukuna tabi ölünceye kadar bakma sözleşmesi ve miras hukukuna tabi ölünceye kadar bakma sözleşmesi olmak üzere ikiye ayrılır:
Bakım alacaklısının üstlendiği borcun ifası sağlığında malvarlığından yerine getirildiği takdirde, borçlar hukukuna tabi ölünceye kadar bakma sözleşmesi söz konusu olur.
Buna karşılık, bakım alacaklısı miras hukukuna tabi sözleşmede borcunu, bakım borçlusunu mirasçı atamak yoluyla yerine getirir.
Sözleşmesinin Şartları
-Sözleşmenin karşılıklı olarak anlaşma ile yapılması: Sözleşme karşılıklı olarak anlaşmayla yapılmalı, her iki tarafın iradesi bulunmalıdır.
-Tarafların yetkili olması: Yasal olarak hem bakım alacaklısı hem de bakım borçlusu sözleşme yapmaya yetkili kişiler olmalıdır.
-Şahitlerin bulunması: Sözleşmenin yapılışı resmi bir vasiyetname şeklindedir. Dolayısıyla iki tanık sözleşmeyi hazırlayan resmi memurun önünde hazır bulunurlar, sözleşmenin doğru şekilde yapılmasına tanıklık ederler ve imzalarını atarlar.
-Malların bakım alacaklısına ait olması: Sözleşmeye konu olan mallar bakım alacaklısına ait olmalıdır. Üçüncü kişilere ait mallar bu sözleşme kapsamında kullanılamaz. Taşınmazlar üzerindeki haklar bu sözleşmeyle devredilemez.
-Tarafların aynı evde yaşaması
-Sözleşmenin yazılı olarak düzenlenmesi
Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi Kimler Yapabilir?
Ölünceye kadar bakım anlaşması yapmaya yetkili olan kişiler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Sulh Hakimi,
Noterler,
Taşınmaz devri konusuyla ilgili olarak Tapu Memuru.
Tarafların Sözleşme Gereğince Borçları/Edimleri Nelerdir?
Bakımı sağlayacak olan kişi; bakacağı kişinin vefatına kadar kendisine bakmak, bakımına gerekli özeni göstermek ve sözleşme çerçevesinde kararlaştırılan hizmeti sağlamakla yükümlüdür.
Kendisine baktıran kişi; malvarlığının tamamını veya bir kısmını yahut malvarlığından belirlediği bir malı vermekle yükümlüdür. Aynı zamanda malvarlığı yerine para vermesi de mümkündür.
Bakım Borçlusunun Ölümü
Bakım borçlusu, ölünceye kadar bakma sözleşmesinde, bakma taahhütü veren kimsedir. Bakım borçlusu ölürse bakım alacaklısı, bir yıl içinde sözleşmenin feshini isteyebilir. Bu durumda bakım alacaklısı, bakım borçlusunun iflası hâlinde, iflas masasından isteyebileceği miktara eşit bir paranın kendisine ödenmesini, bakım borçlusunun mirasçılarından isteyebilir.
Davalar oldukça detaylı ve önemli konular olup muhakkak bir uzman avukat aracılığıyla takip edilmelidir ki herhangi bir hak kaybı yaşanmasın. Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.