Kiracı Evden Nasıl Çıkarılır? - Azim HUKUK

Kiracı Evden Nasıl Çıkarılır?

Kiracı Evden Nasıl Çıkarılır?

Kiracının evden çıkarılması bakımından birçok hukuki yol vardır. Kiracının evden tahliyesinin sağlanabilmesi için birtakım şartların oluşması gerekir. Örnek vermek gerekirse; kiracının kira bedelini ödememesi, kira bedelini ödeme konusunda temerrüde düşmesi, kiraya verenin kiralanan yönünden ihtiyacının olması, kiralananı yeni satın alan malikin ihtiyacının olması, kira sözleşmesinin başlangıç tarihinden itibaren 10 yıl geçmesi, kiracının kiralanana zarar vermesi gibi birçok sebeple kiracı evden çıkarılabilir.

 

Kiracı Kaç Ay Kira Ödemezse Çıkarılır?

Kiracının 1 aylık kira bedelini ödememesi, evden tahliye edilebilmesi için yeterlidir. Kirayı ödemeyen kiracıya, ev sahibi tarafından yazılı bir ihtarla en az 30 günlük süre verilmeli ve bu süre içinde kira borcu ödenmezse tahliye davası açılacağı bildirilmelidir. Bu noktada ev sahibi, kiracının tahliyesi için sulh hukuk mahkemesinde tahliye davası açabileceği gibi kira ödemeyen kiracı hakkında tahliye talepli icra takibi de başlatabilir.

 

 

Kiracı Tahliye Davası Süresi

Kiracı tahliye davası için yargının hedefi 300 gündür. Fakat bu süre hedef süredir. Her zaman bu süre içinde dava sonuçlandırılmıyor. Avukatlık hizmeti alındığında bu süre içerisinde karar alınabilirken, avukatlık hizmeti alınmadığında bu süre 5 ay ile 1 buçuk yıl arasında değişmektedir. Fakat son yapılan kira zammı düzenlemelerinden sonra çok fazla kira bedeli uyuşmazlığı ve tahliye davaları açıldığı için en yakın duruşma tarihi dahi 6 ay sonrasına verilmektedir. Bu da davaların 2 yıl civarı sürmesine neden olmaktadır. Mahkeme tarafından alınan kiracı tahliye kararına, kiracılar tarafından mutlaka uyulmalıdır. Karar sonrası kiracıya 15 günlük taşınmazı boşaltma süresi verilir. Bu 15 günlük süre kiracıya kararın tebliği ile başlar ve süre sonunda kiracının taşınmazı boşaltması beklenir. Bu süre içerisinde kiracı taşınmazı boşaltmaz ise evin icra zoruyla boşaltılması sağlar.

 

Kiracının Sözleşmeye Aykırılığı Nedeniyle Tahliye

Kiracının kira sözleşmesine aykırı davranışları, sözleşmenin feshine yol açabilir. Örneğin, kiracının kiralanan taşınmazı sözleşme amacı dışında kullanması veya komşularla sürekli huzursuzluk yaşaması gibi durumlar akde aykırılığa örnek olarak verilebilir.

Bu durumda dikkate alınması gereken hususlar:

İhtar çekilmesi: Kiracının akde aykırı davranışları aleniyet kazanmadıkça ihtar çekilmesi gerekmektedir. İhtarnamenin çekilmesi, davanın reddi sebebi olarak kabul edilmemektedir.
İhtar süresi ve dava süreci: İhtar çekildikten sonra bir ay içinde tahliye davası açılabilir. İhtar çekilmeden dava açılamaz.

 

Sık Sorulan Sorular

Kiracıyı en kolay nasıl çıkarabilirim?

Kiracının tahliyesinde en hızlı yol, tahliye talebiyle icra takibi başlatmaktır. Kira bedelini ödemede temerrüde düşen kiracıya yapılacak yazılı bir ihtarname ile en az 30 gün süre verilerek kira bedelini ödemesi gerektiği ihbar edilir.

 

Kiracı evden çıkmıyor ne yapmam lazım?

Evden çıkmayan kiracıya, belirli süreli kira sözleşmesi gereğince 6 aylık kira dönemsi sonunda 3 ay içinde, belirli süreli kira sözleşmelerinde ise kira sözleşmesi sonlanmadan 1 ay öncesine kadar bildirimde bulunmak, ihtar çekmek gerekir. İhtara rağmen kiracı evden çıkmazsa tahliye davası açma yoluna gidilebilir.

 

Ev sahibi ben oturacağım diye kiracıyı ne kadar sürede çıkarabilir?

Ev Sahibi Kendim Oturacağım Diye Kiracıyı Ne Kadar Sürede Çıkarabilir? Böyle durumlarda kiracıya 6 ay süre verilmesi şarttır.

 

Zorla tahliye nasıl olur?

Zorla tahliye, kiracının kira sözleşmesindeki koşulları ihlal etmesi veya kira süresinin bitmesine rağmen mülkü boşaltmaması durumunda, mülk sahibinin yasal yollara başvurarak kiracıyı mülkten çıkartması sürecidir. Bu işlem çeşitli yasal prosedürleri takip eder ve genelde mahkemenin kararı ile gerçekleşir.

 

Evden çıkmayan kiracıyı polis çıkarabilir mi?

Polis güçlerinin, mahkeme kararı olmadan kiracıyı evden çıkarma yetkisi bulunmamaktadır. Mahkeme Kararı: Kiracının evden çıkarılabilmesi için ev sahibinin öncelikle yasal yollara başvurması ve mahkeme kararı alması gerekir. Bu süreç, kiracıyı koruyan adımlardan biridir.

 

Avukatsız ihtarname çekilir mi?

Avukatsız ihtarname çekmek mümkündür. İhtarname işlemleri noter aracılığıyla da yapılabilir. Ancak bu alanda uzman bir avukat ile ihtarname çekmek hak kayıplarını önleyecektir.

 

Ev sahibi ihtarname göndermiş ne yapmalıyım?

İhtarnamede, kiracının kendi ihtiyacı sebebiyle tahliye edilmesi talebi belirtilmeli ve kiracıya en az 30 gün süre verilmelidir. İhtarname tarihinden itibaren 30 gün geçtikten sonra, ev sahibi kiracıya karşı tahliye davası açabilir.

 

Bir kiracı evden çıkarken ne yapmalı?

Kiracının verdiği taahhüdün yazılı olması gereklidir. Kiracı bu taahhüde rağmen taşınmazdan çıkmazsa, kiraya veren icraya başvurarak veya dava açmak suretiyle çıkarabilir. Boşaltmaya yönelik tahliye davası veya icra takibi, taahhütte belirtilen tarihi izleyen bir ay içerisinde açılmış olmalıdır.

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir