Kısa Çalışma Ödeneği - Azim HUKUK

Kısa Çalışma Ödeneği

Kısa Çalışma Ödeneği,  İşsizlik Sigortası Fonu kapsamında meydana gelen bir olanak olup sektörel kriz, bölgesel kriz, genel ekonomik kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerinde meydana gelen haftalık çalışma sürelerinin üçte bir oranında azaltılması veya sürekli olup olmadığının önemi olmaksızın işyerindeki faaliyetin kısmen veya tamamen en az dört hafta süreyle durması halinde işyerinde üç ayı geçmeyecek şekilde sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteğinin sağlanmasıdır.

Genel ekonomik kriz durumunda, ulusal veya uluslararası ekonomide ortaya çıkan olayların ülke ekonomisi ve dolaylı olarak işyerini etkilediği durumlar olarak karşıya çıkmaktadır.

Çalışanların bu ödenekten yararlanabilmeleri için, iş sözleşmelerinin devam ediyor olması ve belirli bir sigorta prim gün sayısına sahip olmaları gerekmektedir. Kısa çalışma ödeneği, çalışanların normal çalışma ücretlerinin bir kısmını karşılar ve bu süre zarfında sosyal güvenlik primleri devlet tarafından ödenir. Bu destek, hem işverenin işgücünü korumasına yardımcı olur hem de çalışanların geçimlerini sürdürebilmeleri için önemli bir finansal destek sağlar.

 

 Miktarı ve Süresi Ne Kadardır?

Çalışanlara pandemi veya ekonomik kriz gibi olağanüstü durumlarda geçici olarak işlerini korumalarına yardımcı olacak bir destek sağlar. Bu destekle işverenler, çalışanlarına tam maaş yerine daha düşük bir maaş öderken, çalışanlar da bu süre zarfında maddi zorluklarla karşılaşmazlar. Peki kısa çalışma ödeneğinin miktarı ve süresi ne kadardır?

Kısa çalışma ödeneği miktarı, çalışanın son 4 aylık prime esas kazancının %60’ıdır. Ancak bu miktar asgari ücretin net tutarını geçemez. Yani asgari ücretin altında bir maaş alan çalışanlar, kısa çalışma ödeneği olarak asgari ücretin net tutarını alırlar. Ayrıca bu ödeneğe, asgari ücretin brüt tutarının %3’ü oranında bir işsizlik maaşı eklenir.

 

 

Kısa Çalışma Ödeneği - Azim HUKUK
Kısa Çalışma Ödeneği – Azim HUKUK

Ödenekten Kimler Faydalanabilir?

26 Mart 2020 tarihli ve 31080 sayılı (mükerrer) Resmi Gazete ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa geçici madde 23 eklenmiştir. Eklenen bu geçici maddeye göre işçinin kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için öngörülen hizmet akdinin feshi hariç işsizlik sigortası hak etme koşullarını yerine getirmesi hükmü, kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 60 gün hizmet akdine tabi olanlardan son üç yıl içinde 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödenmiş olması halinde işçi kısa çalışma ödeneğine hak kazanır.

Bu madde kapsamında kısa çalışma uygulamasından yararlanabilmek için, iş yerinde kısa çalışma uygulanan dönemde 4857 sayılı Kanunun 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde yer alan sebepler hariç olmak kaydıyla işveren tarafından işçi çıkarılmaması gerekir. İşverenin kısa çalışma ödeneğine başvurması ve Türkiye İş Kurumu’nun onaylaması halinde bu süreleri karşılayan her işçi kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilir.

 

Kısa Çalışma Ödeneğinin Kanuni Dayanağı

4857 Sayılı İş Kanunu
Madde 65 – (Mülga: 15/5/2008-5763/37 md.)

4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu
Kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneği Ek Madde 2 (Ek: 15/5/2008-5763/18 md.; Değişik: 13/2/2011-6111/73 md.)

Geçici Madde 23- (Ek:25/3/2020-7226/41 md.)

04.2011 tarihli ve 27920 sayılı Resmi Gazete yayınlanan Kısa Çalışma Ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik

 

Ödeneğin Hesaplaması

Günlük kısa çalışma ödeneği, sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150’sini geçemez.

Kısa çalışma ödeneğinin günlük miktarı işsizlik sigortası ödeneğinin bir günlük tutarıdır. İşsizlik sigortası ödeneğinin günlük tutarı ise sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde altmışıdır.

Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçemez.

 

Kısa Çalışma İş Sözleşmesini Nasıl Etkiler?

Kısa çalışma ödeneği iş sözleşmesini nasıl etkilemektedir? Bir işletmenin kısa çalışma uygulamasına geçtiği varsayımında eğer işçi hiç çalışmıyor ise işçi ve işveren arasındaki sözleşme sona ermeyecektir, yalnızca tarafların iradesinden bağımsız bir şekilde belirli bir süre askıda kabul edilecektir. Önemle vurgulamak isteriz ki bu askı süresi, süresiz değildir yukarıda anılan yasa ve yönetmelik hükümleri gereği en çok 3 ay süre(Cumhurbaşkanı kararı ile bu süre 6 aya çıkarılabilir) ile bu durum söz konusu olacaktır.

 

Sık Sorulan Sorular

2024 kisa calisma Odenegi ne kadar?
İşsizlik ödeneği ile kısa çalışma ödeneği aynı mı?
Ödeneği işçiden geri alınır mı?
Fazla yatan Kçö geri alınabilir mi?
Kısa çalışma ödeneği yıllık izni etkiler mi?
Kısa Çalışma Ödeneği

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir