İkale Sözleşmesi Örneği 2024-2025

İkale Sözleşmesi Örneği 2024-2025

İkale Sözleşmesi Örneği 2024-2025

İkale sözleşmesi; iki taraf arasında yapılan sözleşmelerin; yeniden düzenlenmesi ya da değiştirilmesi gibi koşulları içeren sözleşmedir. Genellikle iş veren ya da çalışan arasında iş akdinin sonlandırılması için alınan kararın sözleşme haline getirilmesine denmektedir. İkalenin kelime anlamı da “bozma” olarak bilinir. Yani var olan bir anlaşmanın, sözleşmenin ya da akdin bozulması olarak da anlatılabilmektedir.

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunun 12. Maddesi ” Sözleşmelerin geçerliliği, kanunda aksi öngörülmedikçe, hiçbir şekle bağlı değildir.” uyarınca sözleşmenin geçerliliği kanunda aksi öngörülmedikçe hiçbir şekle tabi değildir. İkale sözleşmesinin geçerliliği de şekle bağlı değildir. İkalenin ispatı da yazılı şekle tabi değildir. İkale her türlü delille ispat edilebilmektedir. Hatta ikale sözleşmesinin varlığının ispatı için tanık dinletilebilecektir. Bu duruma ilişkin Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/2235 Esas, 2012/16652 Karar sayılı kararında ” İş sözleşmesinin ikale yoluyla sonlandırılmasına yönelik iddiaların, başka bir anlatımla ikalenin (sözleşmenin feshi sözleşmesinin) ispatı yazılı şekle bağlı değildir. Her türlü delille ispat edilebilmektedir. Davalı işveren bu hususta tanık listesi vermiş, ancak mahkemece tanıklar dinlenmeden sonuca gidilmiştir. Davalıya savunmasını ispat olanağı tanınmadan eksik inceleme ile yukarıda açıklanan gerekçeler sebebi ile karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.” kararını vermiştir.

 

 

İkale Sözleşmesi Geçerlilik Şartları Nelerdir?

İkale sözleşmesinin geçerli olabilmesi için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar:

İkale sözleşmesi şarta bağlı olarak yapılamaz. Yapılır ise geçersizdir. İhtirazi kayıtlar olarak da adlandırılan belli hakların kullanımının saklı tutulması da ikale sözleşmesinde kullanılamaz.
İkale sözleşmesinde işçinin yararı olup olmadığına bakılır. İkale sözleşmesinin yapılması işveren tarafından teklif ediliyorsa işçi haklarının yanı sıra ayrıca ek bir ödeme almalıdır. Ancak ikale sözleşmesi yapılması için teklif işçiden geliyorsa işçinin mevcut tüm hakları verilmesi gereklidir.
İkale sözleşmesini işçi ve işveren özgür iradeleri ile imzalamalıdır. Eğer ikale sözleşmesinin imzalanması aldatma, korkutma, baskı yoluyla yapılmış ise işçi her türlü delille ispat yoluna giderek sözleşmenin geçersiz olduğunu ileri sürebilmektedir.

 

İkale Sözleşmesinin Geçersiz Olması

İkale sözleşmesinin geçerlilik şartları yukarıda bahsettiğimiz gibidir. Bu şartları taşımayan sözleşme hukuken geçersizdir. Eğer geçerlilik şartları sağlanmamışsa, sözleşmeyi işveren feshetmiş gibi sonuç doğmaktadır. Böyle bir durumda işten çıkarılan bir işçi ne haklara sahipse o haklar doğar. Bu anlamda işveren çok dikkatli olmalıdır. İkale sözleşmesinin sonuçları, karşılıklı anlaşma sağlandığı anda ortaya çıkmaya başlar ve iş sözleşmesinin feshine ilişkin hususlar değerlendirilmez. İkale, işçi veya işveren tarafından tek taraflı fesih değil, tarafların karşılıklı irade beyanları ile iş ilişkisini sona erdiren bir anlaşmadır. Bu nedenle, fesihte söz konusu olan kıdem tazminatı, ihbar tazminatı gibi alacaklar ikale sözleşmesi ile gündeme gelmez. Ayrıca, iş sözleşmesi işveren tarafından feshedilmediği için işçinin işe iade davası açması da mümkün olmayacaktır.

 

Benzer Sorulan Sorular

İkale sözleşmesine rağmen dava açılabilir mi?

İşçi ikale sözleşmesini imzalamış olsa bile dava açma hakkına sahiptir. Ancak imzaladığı ikale sözleşmesi dava sürecinde işçiyi zorlayacaktır. İş akdinin İş Kanunu’nda yer alan gerekçelerle feshinde, iş akdinin feshinin geçerli bir sebebe dayandığını ispat yükü işverendedir.

 

İkale sözleşmesi en az kaç maaş?

İşçi ile işveren arasında ikale sözleşmesinin yapılması halinde işçiye kıdem, ihbar tazminatları, fazla mesai alacağı gibi alacakları tamamen ödenmeli bu sayılanlara ek olarak işçinin en az 4 aylık maaşı da ödenmelidir.

 

İkale ile tazminat alınır mı?

Bilindiği üzere; iş sözleşmesinin feshi denince akla ilk olarak kıdem tazminatı, ihbar tazminatı gibi tazminatlar gelmektedir. Ancak ikale; işçi veya işveren tarafından gerçekleştirilen bir fesih olmadığından işçinin kıdem, ihbar gibi herhangi bir tazminata hak kazanacağından da söz edilemez.

 

İkale tazminatı net mi brüt mü?

İkale sözleşmeleri kapsamında işveren tarafından işçiye, kıdem tazminatının yanında işsiz kalacağı dönemde uğrayacağı zararın azaltılması için bir nevi iş güvencesi tazminatı olarak (yargıtay kararları ışığında en az 4 aylık brüt ücreti tutarında) ek bir ödeme yapılmaktadır.

 

İkale sözleşmesi ne zaman imzalanmalı?

İkale, iş sözleşmesinin geçerli olduğu süre boyunca herhangi bir zamanda yapılabilir. İş sözleşmesinin sona ermesinden sonra tarafların anlaşarak ikale sözleşmesi yaptığı örnekler mevcut; ancak Yargıtay içtihatlarında, fesihten sonra yapılan ikale sözleşmesi geçersiz olarak kabul edilmiştir.

 

İkale sözleşmesine cezai şart konulabilir mi?

İkale sözleşmesine cezai şart konulabilir. Bunun sonuçları işçiyi de işvereni de bağlar. İkale sözleşmesinin koşullarına aykırı davranan tarafın cezai şart ödemesine karar verilmesi halinde aykırılığın meydana gelmesiyle birlikte diğer taraf cezai şartın ödenmesini talep edebilecektir.

 

İşten ayrılmak isteyen işçi ne yapmalı?

İşten ayrılmak isteyen bir işçi, bu kararını işverene yazılı olarak bildirmelidir. İşe başlarken imzalanan iş sözleşmesinde belirtilen süreye uygun bir şekilde önceden haber vermek gerekmektedir. Resmi bir istifa dilekçesi sunarak ayrılma niyetini yasal ve resmi bir biçimde ifade etmiş olur.

 

Sözleşmesiz işçi calistirmanin cezası nedir?

İşçi işe başlamış ancak SGK beyannamesi verilmemişse, asgari ücret tutarında para cezası uygulanır. İşçi sigortasız olarak 1 ay çalıştırılıyorsa, ceza 20.516 TL olarak belirlenir. İşçi sigortasız olarak 2 ay çalıştırılıyorsa, ceza 41.032 TL olarak belirlenir.

 

Sözleşme bitmeden işten çıkılır mı?

Belirli süreli iş sözleşmesinin süresinden önce feshedilmesi halinde cezai şart ödeneceği konusunda sözleşmeye hüküm konulabilir. Bu hüküm geçerli olur. İşveren sözleşmeyi feshederse işçiye, işçi sözleşmeyi feshederse işverene cezai şart öder.

 

İşyerinden çıkmak istiyorum nasıl tazminat alabilirim?

Yürürlükte bulunan yasal düzenlemeler gereği, işten kendi isteğiyle ayrılan (istifa eden) işçinin kıdem tazminat talep hakkı bulunmamaktadır. Fakat işçi, “İş mevzuatında gösterilen haklı bir sebep” ileri sürerek iş yerinden ayrılırsa, işi kendi bırakmış olsa dahi kıdem tazminatına hak kazanacaktır.

 

İş sözleşmesi olmadan çalışılır mı?

İş sözleşmesi yapılmadığı takdirde, işverenin işçiye hangi iş ve görevlerde çalıştırılacağı, ne kadar ücret alacağı, çalışma saatleri ve izinleri gibi iş koşulları belirsiz kalır. Bu durum, işçinin haklarını tam olarak bilmemesine ve korunamamasına neden olabilir. Fesih halinde uyuşmazlıklar yaşanabilir.

 

Sık Sorulan Sorular

İstifa ederken haklı sebepler nelerdir?
46 kodu ile işten çıkan iş bulabilir mi?
İkale tazminatı net mi brüt mü?
İkale sözleşmesi imzalamazsa ne olur?
İkale yoluyla işten ayrılma işsizlik maaşı alabilir mi?
10 yıl çalışan istifa ederse tazminat alır mı?
Kaç yıl sonra kendi isteğiyle ayrılanlar da tazminat alabilecek?
7000 günü dolduran istifa ederse tazminat alır mı?
İşten ayrılmak isteyen işçi ne yapmalı?
Sözleşme bitmeden işten çıkılır mı?
5 yılı dolduranlar tazminat alabilir mi?
2000 ve 2008 arası sigortalı olanlar tazminat alabilir mi?
İkale tazminatı nedir?
İstifa edip kıdem tazminatı nasıl alınır?
Tazminat alarak işten nasıl çıkılır?
Özel sektörde kendi istifa eden tazminat alabilir mi?
Tazminat almak için haklı sebepler nelerdir?

 

Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.

 

Instagram hesabımız

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir