İcra Takibi Aşamaları Nelerdir?
Genel haciz yolu ile icra takibi temel olarak 6 kademeden meydana gelmektedir. Bu aşamalar; takip talebi, ödeme emri, takibin kesinleşmesi, haciz, satış ve paraların paylaştırılmasıdır.
Kaç çeşit icra takibi vardır?
Alacağın türüne göre 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nda düzenlenen takip yollarından birisiyle icra takibi başlatılabilir. Genel olarak icra takipleri iki türdür. Bunlar; ilamsız icra takibi ve ilamlı icra takibidir. Bunların de kendi içlerinde alt türleri mevcuttur.
İcra takip işlemleri nelerdir?
İcra takip işlemlerinin amacı, alacaklının borcunu tahsil etmek ve haklarını korumaktır. İcra takip işlemlerinin süreci nasıldır? İcra takip süreci, icra müdürlüğüne başvuru, borçluya tebligat, malvarlığının tespiti, haciz işlemleri, satış işlemleri ve alacak tahsilatı gibi aşamalardan oluşur.
İcra dosyası süreci nasıl işler?
Genel haciz yolu ile icra takibi temel olarak 6 aşamadan meydana gelmektedir. Bu aşamalar;
1) Takip talebi,
2) Ödeme Emri,
3) Takibin kesinleşmesi,
4) Haciz,
5)Satış,
6) Paraların paylaştırılmasıdır. İcra takibi için görevli merci icra daireleridir.
İcra takibi kaç gün sürer?
İcra Takibi Kaç Gün Sürer? İcra takibi sürecin normal ve itiraz olmadan sağlıklı işlemesi sonucunda borçlu ödeme emrinin gereklerini hemen yerine getirirse en fazla 15 gün içinde sonuçlanmış olur.
Takip kesinleştikten sonra ne yapılır?
Ödeme emrine itiraz etmeyen borçluya karşı icra takibi kesinleştikten sonra alacaklı bir sene içerisinde ;borçluya ait menkul ve gayrimenkul malların haczedilmesini talep edebilir. Alacaklı aynı zamanda ,borçlunun maaşı var ise ; maaşını, bir başka kimsede alacağı var ise ;alacağını haczettirebilir.
İcra takibinden kaç gün sonra haciz gelir?
Eğer borçlu tarafınca yasal süreler içinde itiraz edilmezse dosyanın açılmasından itibaren ortalama 1 ay içinde dosya kesinleşmekte ve icra yöntemiyle taşınır ya da taşınmaz malların üstünde haciz işlemine girmesine sebep olmaktadır.
İcraya düşen borç ödenmezse ne olur?
Kişi, icra takibine konu olan borcu tamamen ödediği takdirde, bu ceza düşer.” hükmü yer almaktadır. Hükümden de anlaşılacağı üzere bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen borçluya alacaklının talebi üzerine tazyik hapsi verilir.
Ne kadar borca eve haciz gelir?
Borcunu ödemeyip süreci uzattığı takdirde haciz ile karşı karşıya kalır. Eve haciz gelme durumu genel olarak bankalar tarafından oluşur. Bankaya olan borcunuz 500.000 ve daha üzerinde ise burada haciz gelmesi mümkündür.
İcralık olan kişi ne yapmalı?
İcralık oldum diyenlerin borçlarını en kısa zamanda ödemesi şarttır. Bunun dışında, icrayı veya haczi durdurmak adına dava açılması söz konusu olabilir. Bu noktada, yasal prosedürlerin ne olduğuna dair deneyimli bir hukuk bürosu aracılığı ile danışmanlık hizmeti almak gerekmektedir.