Deport Kaldırma Ç 120 Tahdit Kodu 2024-2025
Deport Kaldırma Ç 120 Tahdit Kodu (Vize veya ikamet ihlalinden kaynaklanan para cezasının ödenmemesi, Vize veya ikamet ihlali yapan yabancılar hakkında uygulanan idari para cezasının Türkiye’den çıkış yaparken ödenmemesi halinde kişi hakkında Ç-120 tahdit kodu işlenerek 5 yıl süreyle tekrardan Türkiye’ye giriş yapması engellenir. Esasen yukarıda izah edilen vize ihlali halinde uygulanacak yaptırımlar yeni düzenleme ile çeşitlendirilmiştir.
Tahdit kodları, bir yabancının Türkiye’ye girişini veya oturumunu sınırlayan resmi bir kod veya işarettir. Bu tahdit kodları, yabancıların belirli nedenlerle sınır dışı edilmesi (deport) veya belirli kısıtlamalara tabi tutulması durumunda kullanılır. Tahdit kodunun açıklamasına göre yabancı deport edilme sebebini öğrenir. Bu makalemizde Ç 120 Tahdit Kodunu ele almaktayız. Ç 120 Tahdit Kodu, Vize veya ikamet ihlalinden kaynaklanan para cezasının ödenmemesi, Vize veya ikamet ihlali yapan yabancılar hakkında uygulanan idari para cezası olarak tanımlanmaktadır. Deport kararı verilen yabancı 2 aylık hukuki dava açma süresi içerisinde deport kaldırma davası açarak veya meşruatlı vize başvurusunda bulunarak sınır dışı edilme kararının önüne geçilmeye çalışılabilmektedir. Deport kaldırma davası , idari dava niteliğinde olup tedbir kapsamında sınır dışı edilme işleminin durması için 15 gün içinde yürütmenin durdurulması kararı alınması gerekmektedir.
Tahdit koduna dayanılarak yapılan işlemlerde işlemi yapan idareye karşı, genellikle valiliklere ya da İçişleri Bakanlığına karşı dava açılmalıdır. Dava açma süresi işlemin tebliğ tarihinden itibaren 60 gündür. Bazı durumlarda idari başvuru ya da meşruhatlı davetiye ile de tahdit kodunun kaldırılabilmesi mümkündür. İdare tarafından konulan pasaport tahdit işleminin iptali için İdare Mahkemesine açılan dava ise kesin olmamakla beraber ortalama 1-3 ay içerisinde neticelenmektedir. Tahdit kodu sorgulama işlemleri İl Göç Müdürlüğüne başvurulması yoluyla yapılmaktadır. Söz konusu başvuru bireysel olarak yapılabileceği gibi avukat marifetiyle de yapılabilir. Ayrıca tahdit kodunun kaldırılması için de iki yol vardır. Bunlardan ilki idari itiraz ikincisi ise dava açılması yoludur.
Yabancı tahdit kodu nasıl kaldırılır?
Yabancı kişiler hakkında farklı sebeplerden dolayı farklı tahdit kodları konulduğu ve buna bağlı olarak Türkiye’ye tekrardan giriş yapabilme sürelerinin değişiklik gösterildiği açıklandı. Tahdit kodunun kaldırılabilmesi için idare mahkemesi yolu olduğu gibi bazı durumlarda idari başvuru veya meşruhatlı davetiye ile de kaldırılabilir. Bu konuda mutlaka bir avukat ile çalışmanız yol haritası bakımından da oldukça önemlidir.
Tahdit koduna karşı açılacak olan dava yaklaşık 1 sene civarında sürebilmektedir. Fakat dava süresinde yabancı kişinin ülkeye girişi sağlanabilir ve dava sona erene kadar ülkemizde kalabilmektedir. Dava açılması kadar hangi dava açıldığı, tahdit koduna uygun dava açılması gerekmektedir talep edilecek olan yürütmenin durdurulması talebi ile mümkündür. Davadan sorumlu olan hakim yürütmenin durdurması kararı verir ise kişi Türkiye’ye giriş yapabilecektir. Yürütmenin durdurulması kararının alınma süresi çoğunlukla davanın açıldığı tarihten 20-30 gündür. Tabii ki o günün şartlarına ve mahkemelerin yoğunluk durumuna göre bu durum değişkenlik gösterebilmektedir.
Sık Sorulan Sorular
Deport Kaldırma Ç 120 Tahdit Kodu 2024-2025
N 120 tahdit kodu nasıl kaldırılır?
Tahdit kaydı nasıl kaldırılır?
Tahdit kodu ne demek?
5 yıllık deport nasıl kalkar?
Tahdit kodu nasıl sorgulanır?
1 yıllık deport cezası ne kadardır?
Deport süresi kaç yıldır?
Davetiye ile deport kalkar mı?
Deport olan biri nasıl geri gelir?
Deport yiyen biri geri dönebilir mi?
Deport olan biri nasıl giriş yapabilir?
Yabancıların ceza parası ne kadar 2024?
Deport olan biriyle evlenebilir mi?
Geri gönderme merkezinde kaç gün tutulur?
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.