Darp Raporu Nedir?, kasten yaralama fiili sonucunda, kişinin vücudunda meydana gelen kızarıklık, morarma, şişlik, kanama, kırık, incinme, yara, yanık veya gözle görülebilir olmasa da yaralanma kabul edilebilecek her türlü durumun ispatında kullanılabilecek, düzenlenmesi elzem olan bir belgedir. Kişinin maruz kaldığı fiziki saldırının bedensel anlamda onda oluşturduğu sonucu tıbben belirleyen bir sağlık raporudur. Yaygın olarak “darp raporu” olarak bilinse de tıbbi olarak “genel adli muayene raporu” şeklinde adlandırılmaktadır.
Darp Raporu Ne İşe Yarar?
Darp raporu bir darp fiilinden kaynaklanan yaralamanın var olduğunu, yaranın yerini, şeklini, çapını, darp edilen kişi üzerinde yarattığı etkiyi dair bilgiler verir. Darp raporu darp fiilinin oluş şekline dair bir bilgi içermemekte bu durum darp edilen mağdurun varsa tanıklarının beyanlarıyla yahut başka delillerle aydınlatılmaktadır. Kısaca darp raporu darp fiilin gerçekleştiğinin ispatı için büyük bir önem arz etmektedir.
Bu davalara örnek verecek olursak:
Boşanma davalarında eşe karşı fiziksel şiddet olgusunun ispatı için darp raporu kullanılabilir,
6284 sayılı kanun uyarınca koruyucu ve önleyici tedbirlere hükmedilebilmesi için talepte bulunurken darp raporu kullanılabilir,
İşçinin işveren veya müşteri tarafından darp edilmesi, işçi açısından iş akdini haklı fesih nedenidir. Bu nedenle bu hususun ispatı açısından da darp raporu kullanılabilir,
Bedensel zarardan kaynaklı olarak maddi ve manevi tazminat davasında darp raporu kullanılabilir.
Örnekler bunlarla sınırlı değildir ve çeşitlendirilebilir.
Darp Raporunun Süresi Var Mı?
Kanunen darp raporu almak için bir süre yoktur. Darp raporunun geçerlilik süresi de yoktur. Darp raporu süresizdir ve herhangi bir süre içerisinde alınabilir. Fakat darbın ispatı açısından biran önce alınması önemlidir. Buna rağmen süre, darp izlerinin muayenede belli olabilmesine ve adli rapora aktarılmasına elverişli olmalıdır. Darp izlerinin geçmesi halinde o olaya ilişkin darp raporu alınamaz. Ayrıca, hangi olaya bağlı olarak darp raporu alınıyorsa, o darp fiilinin şikayet süresini kaçırmamak gerekir. Hak düşürücü ve zamanaşımı süresi var ise dikkatli olmak gerekir. Fiziksel şiddette, yani kasten yaralamada 6 aylık şikayet süresi vardır.
Darp Raporu Kaç Gün İçerisinde Alınmalıdır?
Darp raporunun kaç gün içinde alınması gerektiği hakkında bir kural yoktur. Darp raporu darptan oluşan izler yok olmadıkça kaç gün geçerse geçsin alınabilir. Ancak ne kadar erken alınırsa darp izleri o kadar yoğun bir şekilde rapora geçirilebilecektir. O yüzden darp olayı ile aynı gün rapor almak önemlidir.
Darp Raporu Nereden Alınır?
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında bir yaralama fiilinin mağduru olan kişilerin darp raporunu nereden alabileceklerini şu şekilde açıklayabiliriz:
Darp eylemine maruz kalan kişinin darp raporunu nereden alabileceğine verilebilecek birçok cevap vardır. Kişi yaşadığı yoğun acı, heyecan ve korkunun ardından sakin kalmakta zorlanabilir. Bu aşamada önüne iki farklı seçenek çıkmaktadır:
Birinci seçeneğimizde darp eyleminin mağduru kişi, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı bünyesinde hizmet vermekte olan bir sağlık kurumuna başvurarak darp raporu alabilir. Burada başvurulan sağlık kuruluşunun resmi veya özel bir kuruluş olmasının yasal açıdan bir farkı yoktur. Ancak eğitim ve araştırma hastaneleri, üniversite hastaneleri gibi sağlık kurumlarının adli mercilerdeki etkisi bir nebze daha yüksek olabilir. İkinci seçenek ise kolluk kuvvetlerine başvurudur.
Darp Raporu Alındıktan Sonra Süreç Nasıl İlerler?
Darp raporu alındıktan sonra veya öncesinde olay kolluğa intikal eder. Adli Kolluk, el koyduğu suça ilişkin özellikle darp olarak şikayette bulunulan suçlarda, derhal durumdan Cumhuriyet savcısını haberdar eder ve suçun soruşturmasına dair talimatını alır ve bu talimatı yazılı hale getirir.
Darp Raporu Nedir? Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.