BOŞANMA HUKUKU - AZİM HUKUK

Boşanma sürecinde kişisel banka hesaplarının nasıl değerlendirilir

Boşanma sürecinde kişisel banka hesaplarının nasıl değerlendirilir , eşler arasında mal paylaşımı yapılırken önemli bir konudur. Kişisel banka hesapları, boşanma sırasında genellikle “kişisel mal” ve “edinilmiş mal” olarak iki kategoriye ayrılır. Bu ayrım, banka hesaplarında bulunan paranın nasıl paylaşılacağını belirler.
Türk Medeni Kanununun 225. maddesi uyarınca tarafların boşanma davası açtıkları tarih itibariyle mal rejimleri de sona ermektedir. Bu sebeple banka hesapları içerisinde bulunan paranın paylaşımı da bu tarihten itibaren banka hesabı içerisinde bulunan tutar üzerinden yapılır. Eğer aksi ispat edilemezse tüm tutar edinilmiş mal olarak kabul edilir ve taraflara yarı oranında paylaştırılır.

Boşanma Davasında Niçin Banka Hesap Dökümleri İstenir?

Boşanma davasında banka kayıtları ve hesap dökümleri birçok sebeple istenebilir, uygulamada bu sebeplerin başında gerçek sosyo-ekonomik durum ile gelir durumunun tespiti ve nafaka ile tazminat miktarlarının belirlenmesinin yanında, eğer boşanma davasında ekonomik şiddet iddiası öne sürülüyorsa, ekonomik şiddetin varlığının ispatlanması gelmektedir.

 

Çalışmayan Eşin Bankadaki Paralarda Hakkı Var mı

Katılma alacağı bakımından talepte bulunan eşin çalışıp çalışmaması veya herhangi bir katkıda bulunup bulunmamasının bir önemi de yoktur. Katılma alacağı Yasa’dan kaynaklanmaktadır.

 

Ölen eşin bankadaki parası kime kalır?

Kişinin ölümü ile birlikte bankadaki parası üzerinde tüm mirasçılar ortaklaşa hak sahibi olur. Türk medeni Kanunu’nun 640.maddesine bu ortaklık mirasın paylaşılmasına kadar sürer. Paylaşma anına kadar mirasçılardan hiçbiri bankadaki paraya dokunamaz.

 

Anne ve Babadan Bedel Ödenerek Satın Alınan Malların Boşanmada Paylaşımı Nasıl Olur?

Anne ve babadan gerçek anlamda para ödeyerek satın alınan mallar, evlilik sırasında alınmış ise, adeta üçüncü bir şahıstan satın alınmış gibi kabul edilir. Ancak mala karşı bedel ödendiği ve bu bedelin boşanmada mal paylaşımına tabi tutulması gerektiği eş tarafından iddia ve ispat edilmelidir. Nitekim, iddia olmaması halinde veya iddianın ispatlanamaması halinde, anne/babadan devrolunan mallar bağışlama akti olarak kabul edilir. Bağışlama halinde ise, boşanmada söz konusu mal boşanan eşler arasında paylaşılmayacaktır.

 

Boşanmada Mal Paylaşımı Davası Açma Süresi (Zamanaşımı)

Boşanmada mal paylaşımı davası, belli bir zamanaşımı süresi geçmeden açılmalıdır. Mal paylaşımı davası, boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 10 yıl içinde açılmalıdır (Yargıtay HGK – 2013/520 k). Kanunun belirlediği 10 yıllık süre geçtiği takdirde, mal paylaşımı talebinde bulunmak mümkün değildir.

Boşanma sürecinde kişisel banka hesaplarının nasıl değerlendirilir, Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.

 

BOŞANMA HUKUKU - AZİM HUKUK
BOŞANMA HUKUKU – AZİM HUKUK

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir