Yeni Yasaya Göre Malulen Emeklilik Şartları, Malulen emeklilik konusu, birçok insanın merak ettiği ve sıkça sorulan bir konudur. Bu emeklilik şekli için belirlenen şartlar önemlidir ve dikkate alınması gerekmektedir. İlk olarak, sigortalının malul kabul edilmesi gerekmektedir ve bu durum, yetkili sağlık kurullarının verdiği raporlarla belirlenir.
Sigortalının veya işverenin talebi üzerine Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve da- yanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, 4/1-(a) ve 4/1-(b) sigortalıları için çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60’ını kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı malul sayılmaktadır. Malulen emeklilik, işe başladıktan sonra çalışma gücünü belli oranda kaybedenlerin diğer şartların da gerçekleşmesi halinde faydalanabilecekleri bir emeklilik türüdür.
Bununla birlikte, malulen emeklilik için karşılanması gereken diğer önemli koşullar da vardır:
Sigortalının en az 10 yıl sigortalılık süresine sahip olması gerekmektedir. Ancak, başka birinin bakımına muhtaç derecede malul olanlar için bu süre aranmamaktadır. En az 1800 gün boyunca uzun vadeli sigorta kollarından (malullük, yaşlılık, ölüm) prim ödenmiş olması gerekmektedir. Eğer eksik prim günü varsa, borçlanma yaparak malulen emeklilik hakkı kazanılabilmektedir. Meslek hastalığı veya iş kazası sonucunda çalışma kapasitesinde en az %60 oranında bir kayıp olması gerekmektedir. Bu kayıp, sigortalının işe başladıktan sonra meydana gelmelidir. Maluliyetin belirlenmesi için sigortalılığın sona erdirilmesi şartı aranmamaktadır. Ancak, maluliyetin tespit edilmesinden sonra devam eden sigortalılık olmamalıdır. Sigortalılık sona erdikten sonra maluliyet aylığı talebi yapılmalıdır.
600 malulen emeklilik için gerekli şartlar şunlardır:
Sigortalılık süresi: En az 10 yıl sigortalılık süresi olmalıdır.
Prim ödeme gün sayısı: En az 3600 gün prim ödemesi olmalıdır.
Sağlık şartı: Çalışma gücünün en az %60’ını kaybetmesi gerekir.
3600 malulen emeklilik başvurusu, SGK’nın ilgili birimine yazılı olarak yapılır. Başvuruda, sigortalılık durumunu gösteren belgeler, sağlık kurulu raporu ve diğer gerekli belgeler sunulur.
Kurum Sağlık Kurulunun Raporuna İtirazKurum Sağlık Kurulu’nun çalışma gücünün en az %60’ını kaybetmediğine yönelik raporuna karşılık sigortalı itirazda bulunabilir.Buna göre Kurum Sağlık Kurulu raporu uyarınca malul sayılmayan kişiler raporunu bir de Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu tarafından incelenmesi için talepte bulunabilirler. Bunun için itiraz dilekçesini bağlı bulundukları sosyal güvenlik il müdürlüğüne ya da sosyal güvenlik merkezine vermelidirler.
Malulen Emekli Olma Talebinin Reddi Halinde Açılabilecek Davalar
Malulen emekli olmak isteyen işçinin malullük oranının doğru olmadığı ya da yeterli olmadığı sebebiyle SGK’ya yapılan malulen emekli olma başvurulursa reddedilirse, iş mahkemelerinde malullük oranının tespitine ilişkin dava açılabilir.
Bununla birlikte malullük sebebiyle emeklilik için yapılan başvurunun reddedilmesi halinde idari işlem niteliğinde olan SGK’nın malulen emeklilik talebine ilişkin red kararına idari işlemin iptali davası açılabilir.
Maluliyet Davası İçin Görevli ve Yetkili Mahkeme
Görevli mahkeme İş Mahkemeleridir. Maluliyet davasının sonuçlarına ve tazminat miktarına İş Mahkemeleri karar vermektedir.
7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun 6. Maddesi uyarınca yetkili mahkeme;
-Davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesi ile işin veya işlemin yapıldığı yer mahkemesi,
-Davalı birden fazla ise bunlardan birinin yerleşim yeri mahkemesi ya da
-İş kazasından doğan tazminat davalarında, iş kazasının veya zararın meydana geldiği yer ile zarar gören işçinin yerleşim yeri mahkemesi de yetkilidir.
Yeni Yasaya Göre Malulen Emeklilik Şartları, Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.