BOŞANMA HUKUKU - AZİM HUKUK

Boşanan Kadının Hakları Nelerdir?

Boşanan Kadının Hakları Nelerdir?

Boşanan Kadının Hakları Nelerdir?, Boşanma sonucunda, özellikle de onur kırıcı, şiddet içerikli veya ağır derecede sadakatsiz davranışlar sonucunda ruh sağlığı bozulan kadınlar, tüm bu olumsuz etkiler için manevi tazminata başvurabilirler. İşte bu süreçte kadının haklarını bilmek ve adalete güvenmek büyük önem taşımaktadır.

 

Manevi Tazminat Nedir?

Manevi tazminat, kişinin boşanma gibi sebeplerle uğradığı ruhsal, psikolojik zararlar için hukuki bir telafi yöntemidir. Boşanma da kadının hakları arasında manevi zararların giderilmesini sağlayan bu hukuki imkan bulunmaktadır.

 

Boşanma Davasını Kimin Önce Açtığının Bir Önemi Var Mıdır?

Boşanma davasında bir taraf davayı önce açabilir. Bu durumda o tarafın herhangi bir avantajı bulunmamaktadır. Açmayan tarafta da aynı şekilde dezavantaj gibi bir durum bulunmaz. Önce ya da sonra dava açmanın herhangi bir olumlu ya da olumsuz getirisi bulunmamaktadır. Evliliğini sürdürmek istemeyen kimse sıraya bağlı olmaksızın böyle bir talepte bulunabilir. Boşanma davasını kim önce açarsa avantajlı olur mu sorusunun cevabı da net bir şekilde hayırdır.

 

Boşanma Davasında Kadının Hakları Nelerdir?

Ayrı yaşamayı talep etme hakkı
Ortak konutun dava sonuna kadar kendisine tahsis edilmesini isteme hakkı
Müşterek çocukların velayetini isteme hakkı
Müşterek çocukla kişisel ilişki kurma hakkı
Müşterek çocuklar için tedbir ve iştirak nafakası isteme hakkı
Kendisi için tedbir ve yoksulluk nafakası isteme hakkı
Ortak oturulan konuta aile konutu şerhi koydurma hakkı
Maddi ve manevi zararların tazmini amacıyla tazminat isteme hakkı
Koruma tedbiri olarak uzaklaştırma isteme hakkı
Ziynet eşyalarını talep etme hakkı
Ev eşyalarını talep etme hakkı

Kadının Velayet Hakkı

Eşlerin çocukları olması durumunda ebeveynlerden hangisi çocuğa daha iyi bakacaksa çocuğun velayeti o eşe verilir.

Anlaşmalı boşanma davalarında ise çocuğun velayetinin kimde kalacağı, diğer ebeveynin hangi şartlar altında çocuklarıyla görüşeceği karşılıklı protokoller ile kabul edilir.

Çekişmeli boşanma davalarında ise velayet kararı mahkeme tarafından delillere bakılarak verilmektedir.

 

Aile Konutu Şerhi Konulmasını İsteme Hakkı

Aile konutu olarak kullanılan tarafların birlikte yaşadığı ve eşlerden biri üzerine kayıtlı olan taşınmaz üzerinde kadının, taşınmazın kayıtlı olduğu Tapu Müdürlüğüne giderek aile konutu şerhi koyulmasını isteme hakkı bulunmaktadır. Aile konutu şerhi koyulması için boşanma davasının açılmış olması gerekmez. Kadının talep etmesi üzerine koyulan şerh üzerine, karşı taraf, eşinin izni olmadan konut üzerinde satma, ipotek etme ya da kiralama gibi bir işlem yapamayacaktır.

 

Kadınlar Ne Zaman Manevi Tazminat Hakkı

Eş tarafından fiziksel veya duygusal şiddet görmüşse,
Alenen aşağılanmışsa,
Aldatılmış veya cinsel saldırıya uğramışsa,
Evlilik birliği içerisinde ağır psikolojik baskıya maruz kalmışsa.

 

Kadının Edinilmiş Mallar Üzerindeki Hakları

Bir eşin evlilik birliği içerisinde edindiği mallar üzerinde diğer eşin katılma alacağı hakkı bulunur. Edinilmiş mallara katılma rejimi 2002 yılından bu yana yasal mal rejimi olarak yürürlüktedir. Bu tarihten sonra erkeğin çalışma karşılığında edindiği taşınmaz ve taşınır mal varlığı üzerinde kadının katılma alacağı hakkı bulunur. Taşınır malvarlığına banka hesaplarındaki nakit ve yatırım cinsinden değerler de girer. Ayrıca erkek adına edinilen bir menkul veya gayrimenkulde kadının doğrudan payı olmuşsa, katılma alacağı dışında bir de katkı (değer artış) payı alacağı bulunur. Aynı şekilde erkeğin de kadının evlilik içerisinde edindiği mallar üzerinde katılma alacağı hakkı vardır.

 

Kadının Ayrı Yaşama Hakkı

Türk Medeni Kanunu’nun 197. Maddesine bakılarak, “Eşlerden biri, ortak hayat sebebiyle kişiliği, ekonomik güvenliği veya ailenin huzuru ciddi biçimde tehlikeye düştüğü sürece ayrı yaşama hakkına sahiptir.” düzenlenmiştir. Eğer ki bir kadın şiddet görüyorsa, rahatsızlık var ise ayrı yaşama hakkına sahiptir. Kanun açık ve net bir şekilde ailenin durumu ciddi oranla bozulur ve tehlikeye düşerse kadın ayrı yaşama hakkını kullanabilmektedir.

 

Kadının Evi Kullanmayı Talep Hakkı

Boşanma davası sonunda ortak yaşanılan konutta kimin yaşamaya devam edeceği taraflar arasında anlaşmazlık konusu olabilir. Bu durumda kadın, mahkemeden ortak yaşanılan konutu kullanmaya devam etmeyi talep edebilir. Mahkeme tarafların sosyal ve ekonomik durumuna göre bir karar verecektir.

Boşanma Davasında Kadının Ziynet Eşyalarının İadesini Talep Hakkı

Kadına özgü ziynet eşyaları, eşler arasında aksine bir anlaşma veya bu konuda yerel bir adet bulunmadıkça evlilik sırasında kim tarafından hangi eşe takılmış olursa olsun kadına bağışlanmış sayılır ve artık onun kişisel malı niteliğindendir. Evlenme sözleşmesinden çnce veyahut evlenme anında ya da sonrasında yapılan düğünde takılan ziynet eşyalarının aynen veya nakden iadesi talep edilebilmektedir.

 

Nafaka Hakkı

Kadınların, boşanma sonrası eşlerinden nafaka talep etme hakkı bulunuyor. Kadın çalışıyor olsa da nafaka almaya devam edebilir. Ancak şu durumlarda nafaka kesilir,

Eşlerden biri ölür ise,
Kadının maddi durumu iyileşir ve artık yoksul durumunda değil ise,
Kadın evlenir ise,
Kadın resmi olarak evlenmese dahi, evliymiş gibi yaşıyor ise,
Aksi durumda, yani erkeğin maddi durumunda artış meydana gelmesi durumunda, kadın yine dava açmak sureti ile nafakasının artırılmasını talep edebilir.

 

Boşanma Davasında Kadının Mehir Hakkı

İslam hukukuna göre; evlenme sırasında olası bir boşanma durumu için erkeğin kadına vermeyi taahhüt ettiği para, altın yahut başka bir mala mehir denmektedir. Müvekkillerin en çok sorduğu sorulardan bir tanesi de mehirin boşanma davasında talep edilip edilemeyeceğidir. Mehir alacağının geçerli olması için yazılı şekilde yapılması ve taraflarca imzalanmış olması şarttır. Mehir alacağı bu şartları taşıdığı takdirde kadın, ayrı bir alacak davası açarak mehir hakkını talep edebilir.

 

Koruma Kararı Talep Hakkı

6284 Sayılı Kanun’la şiddete maruz kalan kadınlar için koruyucu ve önleyici tedbirler öngörülmüştür. Kadınlar, şiddet uygulayan eş hakkında uzaklaştırma kararı, çocukla kişisel ilişkinin durdurulması kararı gibi önleyici tedbirlerin alınmasını, Aile Mahkemesi’nden talep edebilir.

Boşanan Kadının Hakları Nelerdir? Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.

 

BOŞANMA HUKUKU - AZİM HUKUK
BOŞANMA HUKUKU – AZİM HUKUK

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir