Trafik Kazası Tazminat Davası 2024-2025
Sürücünün kaza sonucu oluşan zararların tamamen veya kısmen sorumlu olduğu kanıtlandığında tazminat talep edilebilmektedir. Ayrıca kaza sonucu oluşan zararların nedeni olarak muayenesiz araçlar, kötü yol yapımı veya sürücülerin uygunsuz davranışları gibi faktörler de değerlendirilebilmektedir. Yaralanmalı trafik kazası tazminat davası, yaralanan kişinin tazminat sorumlularına karşı açtığı bir maddi ve manevi tazminat türüdür. Yaralanan kişinin yakınları hiçbir şekilde maddi tazminat talebinde bulunamazlar. Olay yerinden kaçan ve olay yerini kaza sonrasında bilerek terk eden sürücüler hakkında şikayet üzerine gerekli inceleme ve araştırma da kollukça yapılır. Bunun yanından CMK Md. 158’de suça ilişkin ihbar veya şikâyetlerin, Cumhuriyet Başsavcılığına veya kolluk makamlarına yapılabileceği düzenlenmiştirr.
Trafik Kazasında Hangi Durumda Tazminat Alınmaktadır?
Sürücünün kaza sonucu oluşan zararların tamamen veya kısmen sorumlu olduğu kanıtlandığında tazminat talep edilebilir. Ayrıca kaza sonucu oluşan zararların nedeni olarak muayenesiz araçlar, kötü yol yapımı veya sürücülerin uygunsuz davranışları gibi faktörler de değerlendirilebilir. Trafik kazası nedeniyle mağdurun kendisi kaza sonucu oluşan zararlar için sorumlu olan kişi veya kurumlara tazminat davası açabilir. Bu nedenle kaza sonucu yaralanan sürücü, yolcu veya yaya gibi kişiler trafik kazası nedeniyle tazminat davası açabilir. Bu durumda ilgili kurumlar veya şirketler de dava açabilmektedir.
Yaralanan kişinin kazadaki kusuru, yaşı, yıllık geliri ve kazadan sonra ortaya çıkan engellilik oranı gibi faktörler göz önüne alınarak yaralanmalı trafik kazası tazminatı belirlenebilmektedir. Yaralanmalı trafik kazalarında kural olarak yalnızca yaralanan kişi tarafından maddi ve manevi tazminat talebinde bulunulabilir. Ancak Türk Borçlar Kanunumuzun 56. maddesinin 2. fıkrası gereğince ağır bedensel zarar durumunda zarar görenin yakınları tarafından da manevi tazminat talebinde bulunulabilir. Kaza Sigortası Şirketleri, Yaralanmalı trafik kazasında tazminat ödemeleri, çoğunlukla ilgili aracın sigorta şirketi tarafından yapılır. Sigorta poliçesi kapsamında, hasarın boyutuna göre tazminat miktarı belirlenir ve ödenmektedir. Trafik kazası sonucunda ölüm olayı gerçekleşmişse; Mirasçıları, ölenin desteğinden yoksun kaldıklarından destekten yoksun kalma tazminatı ile cenaze ve defin masraflarını talep edebileceği gibi, ölenin, ölümü nedeniyle duydukları elem, acı ve üzüntü nedeniyle manevi tazminatta talep edebilmektedirler.
Trafik Kazası Mahkemesi Kaç Ay Sürer?
Trafik Kazası Tazminat Davası Ne Kadar Sürer? Prosedürlerin zorluğu ve yoğunluk nedeniyle, ülkemizdeki mahkeme süreleri uzayabilmektedir. 1 ila 3 yıl arasında değişen ortalama dava süreci, farklı etkenler nedeniyle daha da uzayabilir.
Trafik kazası tazminat davasında talep edilen evrakların mahkemeye belirtilen süre içerisinde ulaştırılması davanın işleyişi açısından büyük önem taşımaktadır. Trafik kazalarında tazminat davasının süreci 1 yıl ile 3 yıl arasında değişim gösterebilmekte, bu süreç mahkemelerin yoğunluğuna göre belirlenebilmektedir.
Karayolları Trafik Kanunu madde 109 / I’ de zaman aşımı 2 yıl olarak belirlenmiştir. Ancak kazaya sebep olan fiil bir suç oluşturuyorsa fıkra II gereği uzamış zaman aşımı denen zaman aşımı uygulanır.
Trafik kazaları sonrasında tazminat miktarının belirlenmesii kaza sonrası oluşan maddi ve manevi zararların tazmin edilmesi için önemlidir. Tazminat; kaza sonrası oluşan maddi zararların tazmin edilmesi için gerekli olan maliyetlerin karşılanmasını sağlamak amacıyla hesaplanmaktadır. Maliyetler sağlık maliyetleri, iş kaybı, maddi zararlar veya diğer masraflar olabilmektedirler.
Sık Sorulan Sorular
Kusurlu sürücü tazminat alabilir mi?
Kazada 100 kusurlu sigorta hasarı karşılar mı?
Maddi hasarlı trafik kazalarında neler talep edilebilir?
Trafik kazası kusur oranı nasıl hesaplanır?
Kazada yüzde kaç kusurlu olduğunu öğrenme?
Trafik kazası tazminatı neye göre hesaplanır?
Kazada kusuru kim belirler?
Kazada eksper neye bakar?
Kazada karşı tarafın değer kaybını kim öder?
Sigorta şirketi kazanın ne kadarını karşılar?