Yıllık İzin Süreleri 2024-2025 - Azim HUKUK

Yıllık İzin Süreleri 2024-2025

Yıllık İzin Süreleri 2024-2025

Yıllık izin ücreti davası, işçinin yıllık izin hakkını gerektiği gibi kullanamaması veya bu hakkının işveren tarafından tam anlamıyla karşılanmaması, örneğin yıllık izin ücretinin işçiye ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda işçi tarafından açılabilecek olan davaya denmektedir. İşçi iş akdi devam ettiği sürece yıllık izinleri zamanaşımına uğramaz. İş Kanunu yönünden iş akdi feshi halinde kullanılmayan izinlere ilişkin ücret, fesih tarihinden itibaren 5 yıl içinde zamanaşımına, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu uygulamasında ise 10 yıllık zamanaşımına tabidir.

 

 

Hizmet süreleri ve yıllık ücretli izin süreleri şu şekilde sunulabilir:

1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dahil) çalışanlara en az 14 gün.
5 yıldan fazla 15 yıldan ise çalışanlara en az 20 gün.
15 yıl (dahil) ve üzeri hizmet süresi olan çalışanlara en az 26 günden az olamamaktadır.

 

Fazla çalışma ücreti bir işçilik alacağı olduğundan bu konuda yaşanan uyuşmazlıklarda görevli mahkeme İş Mahkemeleridir. Fazla çalışma ücreti almaya hak kazanan işçinin fazla çalışma ücreti işveren tarafından ödenmemesi veya kısmi ödenmesi halinde dava şartı olan arabuluculuk faaliyeti sonrası iş mahkemelerinde dava açmak gerekmektedir. Davacı, arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslını veya arabulucu tarafından onaylanmış bir örneğini dava dilekçesine eklemek zorundadır.

İşveren gerek yıllık ücretli izin gerek diğer izinleri işçiye vermediği takdirde, işçinin iş sözleşmesini haklı nedenle feshetme hakkı bulunmaktadır. Bu durumda işçi ham kıdem tazminat talebinde bulunabileceği gibi hem de doğmuş izinlerin ücretlerini mahkemeden talep edebilecektir. Yıllık izin, bunun için düzenlenmiş özel form doldurulup işveren sunularak talep edilmektedir. Böylelikle, ileride doğabilecek olası hukuki uyuşmazlıklar bakımından ispat sorunu gündeme gelmeyecektir. Ayrıca, yıllık iznin kullanılmak istendiği günden en az 1 ay önce, işverene yazılı bildirimde bulunulmalıdır. İlgili dilekçe formu, “yıllık izin dilekçesi (formu) örneği” yazımızda yer almaktadır. Yazıda hem dilekçe taslağı bulunmakta hem de bunun nasıl doldurulacağına dair yol gösterilmektedir.

İş Kanunu 34. maddesine göre – Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. hükmü yer almaktadır. Yıllık izin ücreti işçinin izine başlamasından önce ödeneceğinden kanun maddesinde belirtilen 20 günlük süre işçinin izne çıkma tarihinden itibaren başlayacaktır. Yıllık izin ücreti ödenmediğinden iş görme borcunu yerine getirmeyen işçilerin, iş sözleşmeleri çalışmadıkları için feshedilemez ve yerine yeni işçi alınamaz, bu işler başkalarına yaptırılamamaktadır.

İş Kanunu 24/II-e maddesine göre İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse işçi haklı nedenlere dayanarak iş sözleşmesini derhal fesh edebilir. Dolayısıyla yıllık izin ücreti ödenmeyen işçi haklı nedenlerle iş sözleşmesini fesh edip, bunun hukuki sonuçlarından faydalanır. Bu konuda işveren yıllık izin ücretinin bir kısmını ödemiş olması ya da hiç ödememesi bu hakkın kullanmasına engel değildir.

 

Sık Sorulan Sorular

Yıllık izin alacağı ne zaman muaccel olur?
Yıllık izin gününe kim karar verir?
Yıllık izin ne zaman zamanaşımına uğrar?
Yıllık izin nasıl hak edilir?
İşyeri yıllık iznimi vermiyor ne yapmalıyım?
Yıllık izin talebi reddedilebilir mi?
Yıllık izin vermeyen işveren nereye şikayet edilir?
İşveren yıllık izin vermezse ne olur?
İşçi istedigi zaman yıllık izin alabilir mi?
Özel sektörde yıllık izin kaç gün?
Yıllık iznin kullandırılmaması haklı fesih sebebi mi?
Kullanılmayan yıllık izin ihbar süresinden düşülür mü?

 

 

Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.

 

Instagram Hesabımız

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir