Kadının Ziynet Eşyası Hakları - Azim HUKUK

Kadının Ziynet Eşyası Hakları

Kadının Ziynet Eşyası Hakları

Aile mahkemelerine boşanma davası açılması suretiyle düğün takıları ve diğer ziynet eşyaları talep edilebilir. Ülkemizde genelde çekişmeleri boşanma davalarında bu tür durumları dava sonucunda mahkeme takıları ve diğer ziynet eşyalarının kadın tarafında verilmesini isteyebilir. Bu durumda erkek, tüm takıları iade etmek zorundadır. Eğer bu mümkün değilse, takıların bedeli hesaplanır ve yasal faizi ile birlikte kadına teslim edilir. Düğün takıları ve diğer değerli eşyalar için dava açılması harca tabidir. Değerli eşyaların değeri üzerinden ilgili mahkemeye dava açılabilmesi için belirli bir miktar harç yatırılması gerekir.

 

Dinen Düğünde Takılan Takılar Kime Aittir 2024?

“Düğünde kadına takılan ziynetler bağış hükmündedir ve kadının kişisel malıdır. Ziynetlerin geri istenmemek üzere verildiği iddia ve ispat edilmedikçe, bunları alan iade etmekle yükümlüdür.” ifadeleriyle bu takıların kadının kişisel malı sayılacağı hususu açıkça ifade edilmiştir.

 

Boşanma Durumunda Altınlar Kimde Kalır?

Kadına takılmış olan çeyrek altın, tam altın, bilezik, kolye gibi ziynet eşyaları ve para gibi takıların tamamının kadına ait olacağı kabul edilmektedir. Düğünde kadına takılan takılar ve paralar, Yargıtay uygulamasına göre kadına bağışlanmış sayılmaktadır.

 

Evi Terk Eden Kadın Altınları Alabilir Mi?

Kadın evi terk ederken ziynetlerini/altınları yanında götürdüğü kabul edilmelidir. mümkündür. Bunun sonucu olarak normal koşullarda ziynet eşyalarının kadının üzerinde olduğunun kabulü gerekir. Aksini ispat yükü davacı kadındadır.” denilmiştir.

 

Düğünde Geline Takılan Altın Mehir Olur Mu?

Şayet takılar kız tarafının takmış olduğu takılar ise, kadına verilmesi gerekir. Takılan takılar kadının mehiri olarak takılmış ise, kadına ait olduğu için boşanma durumunda dahi ödenmesi gerekir. İade edilecek takıların bizzat kendileri verilebileceği gibi onların kıymetleri de verilebilir.

 

Düğünde Takılan Çeyrek Altınlar Kime Aittir?

Erkeklerin kullanabileceği takılar erkeğim kişisel malı olarak kabul edilmiştir. Paylaşmış olduğumuz Yargıtay kararları incelendiğinde görülecektir ki düğünde takılan altınlar düğünde altınların ve ziynet eşyalarının kadına ait olduğu kabul edilir.

 

Kadının Evi Terk Etmesi Kusur Mu?

Evin terk edilmesi kendi başına kusur sayılmaz, ancak terk etme sebepleri ve sonuçları önem taşır. Boşanmada evi terk eden eş, eğer bunu makul ve geçerli bir nedenle yapmışsa bu durum kusur olarak değerlendirilmeyebilir. Yargı kararları, evi terk eden eşin mağdur olduğu durumları göz önünde bulundurur.

 

 

Instagram Hesabımız

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir