İfadeye Çağrılmak Ne Anlama Gelir?
Şüpheli kişinin soruşturma kapsamında kolluk veya savcı tarafından dinlenmesi ve söylediklerinin zabta geçirilmesine ifade alma denir. Esasen bu tanımlama 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu içerisinde yer alsa da uygulamada müştekinin yani suçtan zarar gören kişilerin beyanlarının alınmasına da ifade alma denmektedir. Dolayısıyla kişi bir suçun faili de olsa mağduru da olsa ifade işlemi için çağrılabilir. Bir kişi ifadeye çağrıldığı zaman burada illaki suçlu olduğu anlaşılmamalıdır. Kişi müşteki olabileceği gibi hem müşteki hem şüpheli de olabilir. Yani bir suçta karşılıklı olarak şikayetçi olunmuşsa şüpheli-müşteki sıfatı alınır.
İfadeye çağrılmak, günlük yaşamda karşılaşılan olaylarda sıkça rastlanan bir durumdur. Türk Ceza Kanunu’nda, 5237 sayılı yasada belirtilen çok sayıda suç tipi bulunmaktadır ve herkes bu suçların ya faili ya da mağduru olabilir. İfade verme işlemi, dikkat edilmesi gereken birçok önemli noktayı içerir ve bu süreç, suçla ilgili durumların aydınlatılmasında kritik bir rol oynar. İfade, en genel anlamıyla şüphelinin olay anlatımları ve sorulan sorular verdiği cevaplardan ibarettir.
Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) 5271 sayılı kanununda, bir suça maruz kalan kişinin ifadesinin alınması ve olayın aydınlatılmasının önemi vurgulanır. Bazen, iki tarafın da mağdur olduğu durumlar olabilir. Bu durumlarda, kişiler hem sanık hem de müşteki olarak ifade verirler. Karakolda ifade vermek büyük bir olay gibi görünmese de, söylenen her kelime resmi olarak kaydedilir ve delil olarak kabul edilebilir.
Karakola İfade Verdikten Sonra Dava Açma Süresi Nedir?
Karakola ifade verdikten sonra dava açma süreci çok fazla merak edilir. Davanın karakola ifade verdikten sonra ne zaman açılacağı ile ilgili net bir bilgi bulunmaz. Bu süre pek çok faktöre göre değişiklik gösterir. Dava, ifadeden sonra 1 yıl ya da 1 gün sonra açılabilir ya da davanın hiç açılmadığı da olabilir.
Bunun için savcının iddianame hazırlaması şartı aranır. Olayın özelliklerine ve delillerin toplanmasına göre bu süre değişiklik gösterir. Somut olaya göre bu durumu avukatla konuşmada her zaman yarar vardır.
İfade ve Sorgu İşlemleri Nasıl Yapılır?
Şüphelinin veya sanığın ifade ve sorgu işlemleri yapılırken kanunda yer alan hususlara uygun hareket edilmesi davanın tüm süreçlerinin sağlıklı olması bakımından büyük önem taşımaktadır. Öncelikle şüpheli veya sanığın kimliğinin saptanmasından sonra sanık kimliğine dair soruları doğru cevapla yükümlüdür. Şüpheli ya da sanığa kendisine yüklenen suç anlatılır. Daha sonraki süreç şu şekilde ilerlemektedir:
- Sanık hangi suçun üzerine atılı olduğunu bilme hakkına sahiptir.
- Sanığın avukat seçme hakkının bulunduğu ve onun hukuki yardımından yararlanabileceği bildirilir. Müdafi seçecek durumda olmadığı ve avukat yardımından yararlanmak
- istemesi durumunda kendisine baro tarafından avukat gönderilir.
- Yakalanan kişinin yakınlarından istediğine yakalandığı derhal bildirilmelidir.
- Kişiye susma hakkı hatırlatılır. Suç hakkında açıklamada bulunmaması hakkı olduğu belirtilir.
- Somut delillerin toplanmasını isteyebileceği hatırlatılır.
- İfade verenin ya da sorguya çekilenin kişisel ve ekonomik durumu hakkında bilgi alınır.
- İfade ve sorgu işlemlerinin kaydında teknik imkanlar kullanılır.
- İfade ve sorgu bir tutanağa bağlanarak kayıt işlemleri tamamlanır.
Karakolda İfade Verdikten Kaç Gün Sonra Dava Açılır?
Kolluk kuvvetleri aracılığıyla veya savcılık vasıtasıyla ifade verildikten sonra, savcılık bilgi ve delilleri toplayarak ceza davası açılıp açılmayacağı yönünden soruşturma sürecini yürütür. Savcılık, ceza davasının açılması için yeterli şüphe olmadığı kanaatinde olur ise soruşturma süreci yönünden takipsizlik kararı verir. Savcılık eğer ki toplanan deliller çerçevesinde, şüpheli yönünden yeterli şüphe oluştuğuna kanaat ederse ceza davası açılması için iddianame yazar ve Ceza Mahkemesi’ne sunar. İfade verildikten sonra ceza davası açılması süresi, soruşturma konusu olaya ve soruşturmanın yapıldığı yere göre farklılık göstermedir. Ortalama olarak ifade verdikten sonra ceza davasının açılması 6 ay – 12 ay arasında sürmektedir.
Şüpheli Veya Sanık Olarak İfade Vermek Adli Sicile İşler mi?
Adli sicil genel olarak sabıka kaydı olarak ifade edilir. Kişilere verilmiş olan tüm cezalar ve varsa güvenlik tedbirleri adli sicilde yer alır. Mahkumiyet olan durumlar adli sicilde gösterilir. Çeşitli özel ya da kamu işlerine girmek için sabıka kaydı istenebilir. Sadece ifade vermiş olan kişinin adli sicili de temiz gözükecektir.
Karakolda ifade sonucu sanığın ya da şüphelinin adli sicili etkilenmez. Bunun olabilmesi için sürecin sonunda sanık ya da şüphelinin ceza alması gerekir. Kesinleşen bu cezalar adli sicile işler. Ayrıca güvenlik tedbirleri de yine adli sicile işler. İfade verme hususunda ise bu durum oluşmaz.
Sık Sorulan Sorular
Karakola ifade verdikten kaç gün sonra dava açılır?
Ilk ifadeden sonra ne olur?
Ifade verdikten sonra savcı ne zaman çağırır?
Karakola suç duyurusunda bulunduktan sonra ne olur?
Karakola yapılan şikayet nasıl takip edilir?
Suç duyurusundan kaç gün sonra dava açılır?
Suç duyurusunda bulunduktan sonra süreç nasıl işler?
Hakkımda suç duyurusu var ne yapmalıyım?
Savcılık şikayet dilekçesi kaç günde sonuçlanır?
İfadeye Çağrılmak Ne Anlama Gelir?