Özel Belgeyi Yok Etmek - Azim HUKUK

Özel Belgeyi Yok Etmek

Özel Belgeyi Yok Etmek

Söz konusu belgenin ortadan kaldırılmasıdır. Özel belgenin yakılması, birleştirilemeyecek şekilde yırtılması, çiğnenerek yutulması gibi hareketler özel belgeyi yok etme eylemini oluşturur. Yargıtaya konu bir olayda; mağdur ile sanık, sanığa ait kooperatif hissesinin devri konusunda anlaşmıştır. Sanık hisse devri satış işleminin yapılmasına onay verdiğine ilişkin yazıyı katılana vermiştir. İlerleyen zamanlarda sanık, 15.000 TL daha istemiş, mağdur kabul etmeyince verdiği onay yazısını alıp yırtarak yok etmiştir. Kişinin bu fiilleri sonucunda özel belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek suçunun oluştuğuna hükmedilmiştir.(Yargıtay 15. Ceza Dairesi 2017/9795 E. , 2019/5288 K.)

 

 

5237 sayılı Türk ceza kanunun 205. maddesi içerisinde düzenlenmiş olan resmi belge bozmak, yok etmek ya da gizlemek suç ile ilgili olarak korunan hukuki yarar kamu güveni olarak karşımıza çıkmaktadır. Belge içerisinde sahtecilik suçları ile aynı hukuki faydanın kurulmuş olduğu resmi belgenin bozulması, yok edilmesi ya da gizlenmesini bu verginin değeri ve buna duyulan güveni zedeleniyor olmaktadır. Bu suç ile resmi belgenin kanıt olma yönü ortadan kalkmakta bundan kaynaklı olarak bu amaçla kullanılması mümkün olmayan hale gelmektedir. Bunun sebebi bu suç ile sahtecilikten farklı bir şekilde resmi belge değiştirilmemek değil mi ortadan kaldırılmıyor olmaktadır.

 

 Madde 208 Gerekçesi

Maddede, özel belgeyi bozmak, yok etmek ve gizle­mek fiilleri, özel belgede sahtecilik suçundan ayrı bir suç olarak ceza yaptı­rımı altına alınmıştır.

Suçun konusu, hukuken geçerli, yani gerçek bir özel belgedir.

Söz konusu suçu oluşturan seçimlik hareketler, özel belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemektir.

Gerçek bir özel belge üzerindeki yazıları örneğin boyamak, karalamak veya silmek suretiyle okunamaz hâle getirmek, belgeyi yırtmak, yakmak veya gizlemek fiilleri bu suçu oluşturur.

Gizleme hâlinde, belge varlığını ve bütünlüğünü muhafaza etmektedir. Gizlenen belge, kişilerin nezdinde bulunan özel belge olabileceği gibi, özel veya kamuya ait bir kurum veya kuruluşta muhafaza edilen özel belge de olabilir. Noterde muhafaza edilen vasiyetname, bu ikinci hâle örnek teşkil eder.

Özel Belgeyi Yok Etmek - Azim HUKUK
Özel Belgeyi Yok Etmek – Azim HUKUK

Suçunun Cezası

Özel belgeyi yok eden, gizleyen veya bozan kişi hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. İşbu suçun başka suçlar ile beraber işlenmesi durumunda; bu suçtan ötürü ayrıca bir cezaya hükmedilmez. Söz gelimi; özel belgeyi bozmak suretiyle dolandırıcılık suçunun işlenmesi durumunda fail yalnızca dolandırıcılık suçu sebebiyle cezalandırılır.

Resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek suçu bakımından maddenin 1. Fıkrasının ikinci cümlesine göre, “Suçun kamu görevlisi tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.” Bu durumda kamu görevlisinin resmi belgeyi bozması, yok etmesi veya gizlemesi halinde suçun nitelikli hali işlenmiş olacaktır.

Dava zamanaşımı suç işlendikten belirli bir süre geçtikten sonra dava açılmamışsa söz konusu dava hakkının düşmesi sonucunun doğmasıdır. Resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek suçu bakımından olağan dava zamanaşımı süresi 8 yıldır. Suç bu süreler içerisinde her zaman soruşturulabilir ancak bu süre dolduktan sonra soruşturması yapılamayacaktır.

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir