Resmi Evrak Yok Etme
Resmi belgeyi yok etme, bozma veya gizleme suçu; hak sahibinin içeriğinden yararlanmasını önlemek için gerçek resmi bir belgenin yok edilmesi, bozulması veya gizlenmesi ile oluşur (TCK md.205).
Resmi belgeyi bozma, yok etme ve gizleme suçu, “Kamu Güvenine Karşı Suçlar” bölümünde düzenlenen sahtecilik suçlarındandır. Suç, bünyesinde yer alan üç seçimlik hareketle işlenmektedir:
Resmi belgeyi yok etme suçu,
Resmi belgeyi bozma suçu,
Resmi belgeyi gizleme suçu.
Resmi Evrak Yok Etme Cezası
Resmi Evrak Yok Etme Ceza erteleme kurumu TCK madde 51’de düzenlenmiştir. Buna göre işlediği suçtan ötürü 2 yıl ve daha az süreli hapis cezasına mahkum olan kimsenin cezası ertelenebilir kılınmıştır. Hapis cezasının ertelenmesinin şartları ise şunlardır:
Mahkum olunan ceza miktarı 2 yıl ve daha az süreli olmalıdır.
Ceza erteleme kararı verilecek kimse daha önce kasten işlenen bir suçtan mahkum edilmemiş olmalıdır. Kanundaki bu düzenlemeden taksirle işlenen bir suç sebebiyle mahkum edilen kimselerin bu kurumdan faydalanabileceği anlaşılmaktadır.
Ceza erteleme kararı verilecek kimse, işlediği suç dolayısıyla yapılan yargılamada, yeniden suç işlemeyeceğine dair mahkemede kanaat uyandırmalıdır.
Resmi belgeyi yok etme, bozma ve gizleme suçunda ceza erteleme mümkündür. Ancak bunun için sanık alt sınırdan yani 2 yıl süreyle cezaya mahkum edilmelidir. Aksi takdirde hükmedilen ceza erteleme için uygun olmayacak, ilk şartı sağlamayacaktır.
Sık Sorulan Sorular
Resmi kapama nedir?
Resmi belgeyi yok etme, bozma veya gizleme suçu; hak sahibinin içeriğinden yararlanmasını önlemek için gerçek resmi bir belgenin yok edilmesi, bozulması veya gizlenmesi ile oluşur (TCK md.205). Resmi belgeyi bozma, yok etme ve gizleme suçu, “Kamu Güvenine Karşı Suçlar” bölümünde düzenlenen sahtecilik suçlarındandır.
Resmi belge ne demek?
Resmi Belge, Kamu kurum ve kuruluşlarının kendi aralarında veya gerçek ve tüzel kişilerle iletişimlerini sağlamak amacıyla oluşturdukları, gönderdikleri veya sakladıkları belirli bir standart ve içeriği olan belgelere resmi belge denilmektedir.
Resmi belgeyi yok etme suçu nedir?
Resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek suçu 5237 sayılı TCK’nun 205. maddesinde; “Gerçek bir resmi belgeyi bozan, yok eden veya gizleyen kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Gerçeğe aykırı belge ne demek?
Sahtelikten söz edebilmek için, düzenlenen belgenin gerçek bir belge olduğu konusunda kişiyi yanıltıcı nitelikte olması gerekir. Başka bir deyişle, sahteliğin beş duyuyla anlaşılabilir olmaması gerekir. Özel bir incelemeye tâbi tutulmadıkça gerçek olmadığı anlaşılamayan belge, sahte belge olarak kabul edilmesi gerekir.
Evrakla belge aynı şey mi?
TCK m.204’ün gerekçesinde; “Belge, eski dilimizdeki ‘evrak’ kelimesi karşılığında kullanılmakta olup, yazılı kağıt anlamına gelmektedir. Bu bakımdan, yazılı kağıt niteliğinde olmayan şey, ispat kuvveti ne olursa olsun, belge niteliği taşımamaktadır.
Resmi belgeyi paylaşmak suç mu?
5237 sayılı TCK’nın 136. maddesinde “Verileri Hukuka Aykırı Olarak Verme veya Ele Geçirme” başlığıyla düzenlenen suçun madde metni şu şekildedir : Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (TCK m.136/1).
Resmi belgede sahtecilik suçu paraya çevrilir mi?
Adli para cezası, işlenen bir suça karşılık hapis cezasıyla birlikte veya tek başına uygulanabilen bir yaptırım türüdür. Resmi belgede sahtecilik suçunun ceza alt sınırı 2 yıl olduğundan hükmedilen hapis cezası adli para cezasına çevrilemez.
Resmi evrakta karalama olur mu?
Madde 205 “Gerçek bir resmi belgeyi bozan, yok eden veya gizleyen kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçun kamu görevlisi tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.”
Resmi evrakta başkasının yerine imza atmanın cezası nedir?
Eğer sahte imza atılan evrak resmi belge ise; TCK Madde 204/1 kapsamında, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçu işleyen kamu görevlisi ise 204/2’ye göre üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Resmi evraklarda zaman aşımı nedir?
Resmi belgede sahtecilik suçu seçimlik hareketli bir suçtur. Resmi belgede sahtecilik suçunda dava zamanaşımı süresi 8 yıldır. Suçun daha ağır cezayı gerektiren nitelikli halinde ise dava zamanaşımı süresi 15 yıldır.
Resmi evrakta sahtecilik yüz kızartıcı suç mu?
Kanunlarda yüz kızartıcı suç olarak nitelendirilen suçlar şunlardır: İhtilas, zimmat, irtikap, hırsızlık, rüşvet, sahtecilik, dolandırıcılık, inancı kötüye kullanmak, dolaylı yoldan iflas gibi yüz kızartıcı suçlar madde 76.da belirtilmiştir.
Resmi evrakta başkasının yerine imza atmanın cezası nedir?
Eğer sahte imza atılan evrak resmi belge ise; TCK Madde 204/1 kapsamında, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçu işleyen kamu görevlisi ise 204/2’ye göre üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.