BOŞANMA HUKUKU - AZİM HUKUK

Çocuk Velayet Davası

Çocuk Velayet Davası

Çocuk Velayet Davası, çocuğun velayeti kendisinde olmayan eşin diğer eşe karşı açtığı bir aile hukuku davası türüdür. Velayet davası aile mahkemesinde açılır.

Boşanmada Çocuğun Velayeti Kime Verilir?

Boşanmada Çocuğun Velayeti Kime Verilir hususunda hakime takdir yetkisi verilmiştir. Hakim velayetin verileceği tarafa karar verirken dava konusu boşanma sebebine değil, 18 yaşını doldurmamış veya akıl sağlığı olmayan çocuğun üstün yararına yani menfaatine uygun karar verecektir. Cinsiyet, yaş ve çoçuğun her iki ebeveyn ile ilişkisi hakimce göz önünde bulundurulur.

Çocuğun menfaati belirlenirken hem maddi ham manevi olarak hususlar dikkate alınır. Manevi olarak çocuğun hangi ebeveyniyle birlikte yaşamayı tercih edeceği, nerede psikolojik olarak bakımının daha iyi sağlanacağı değerlendirilirken; maddi olarak daha iyi eğitim ve gelecek sağlanacak, yaşam şartları açısından uygun ortama ve duruma sahip olan ebeveyn tercih edilecektir.

Velayetin Değiştirilme Sebepleri

Velayet hakkı kendisine verilmeyen eşin, velayetin değiştirilmesi davası açabilmesi için haklı bir nedeni olmalıdır. Türk Medeni Kanunu’nda, velayetin değiştirilmesi davasına neden olabilecek haller örnekleme yoluyla sayılmıştır. Kanunun 183. maddesinde, velayet hakkı kendisinde olan anne veya babanın başkasıyla evlenmesi, başka bir yere gitmesi veya ölmesi velayetin değiştirilmesi nedeni olarak kabul edilmiştir.

Velayet davası çocukların yaşlarına göre farklı uygulamaların kullanılmasını sağlayabiliyor. Velayet davalarında, çocuk hakları sözleşmesi, Avrupa Konseyi üye devletler tarafından imzalanmıştır.

 

Bu sözleşmeye göre belirlenen uygulamalar şunlardır:

Dava hakkında bilgilendirme, davada görüşünü ifade etme,
Özel temsilci atanmasını isteme,
Usule uygun tüm haklar,
Uygulamalar, çocuğun hakları, adli merci rolü, temsilciler rolü ve bazı hükümler olarak ayrı ayrı ele alınıyor. Çocuğu hakları sözleşmesine göre 8 yaşın üzerindeki çocukların görüşlerinin alınması gerekiyor.

 

Kardeşlerin Velayetinin Farklı Taraflara Verilmesi

Çocuk sayısı birden fazla olduğunda velayetinin tek bir tarafa verilmesi zorunlu değildir. Örneğin, üç çocuk varsa, bu çocuklardan ikisinin velayeti anneye, diğerinin velayeti babaya verilebilir. Bu durumda kardeşlerin bir araya geleceği şekilde kişisel ilişkinin düzenlenmesi gerekir. Ancak Yargıtay emsal kararlarında çocukların kardeşlerinden ayrılmamasını çocukların paylaşım duygusunun gelişimi için gerekli görmektedir.

 

Velayet davası ne kadar sürer?

Velayet davasının ne kadar süreceği, delillerin toplanması ve tahkikat aşamasının tamamlanması durumuna göre değişebilmektedir. Hedef süre 209 gün içinde sonuçlandırılmasıdır. Yargılama süresince çocuğun korunması için gerekli tedbirler alınır.

Velayet Davası Açma

Velayeti açmak için öncelikle aile mahkemelerine dilekçe verilmelidir. Aile mahkemesi olmayan yerlerde ise asliye hukuk mahkemelerine başvurulmaktadır.
Açılan dava sonucunda yetkililer her iki ebeveynin evine pedagog ya da sosyal hizmetlerinde çalışan uzmanları göndermektedir. Bu pedagoglar ya da uzmanlar ev ortamını ve çocukla ebeveyn ilişkisini inceleyip rapor haline getirmektedir. Bu rapor ise mahkemede büyük etken olmaktadır.
Velayet davasında ebeveynler neden çocukları kendi tarafında kalması gerektiğini açıklayacak bir savunma hazırlamalıdır. Kendilerini savunacak bir avukat ile çalışmak mümkündür. Velayet davalarında en önemli unsur çocuktur. Eğer çocuk belirli bir yaşa gelmiş ve taraf seçebilecek durumda ise hakim çocuğa hangi ebeveynde kalmak istediğini sormaktadır. Çocuğun taraf seçmesi davanın yönünü değiştirebilmektedir.

Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

BOŞANMA HUKUKU - AZİM HUKUK
BOŞANMA HUKUKU – AZİM HUKUK

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir