Deport Kaldırma ve Vatandaşlık Avukatı İstanbul
Silah Kaçakçılığı Suçu - Azim HUKUK

Silah Kaçakçılığı Suçu

Silah Kaçakçılığı Suçu

Silah kaçakçılığı suçu; ateşli silahların yasadışı bir şekilde başka bir ülkeden Türkiye’ye sokulması, sokmaya teşebbüs edilmesi, ülkeye sokulmasına aracılık edilmesi ile oluşan 6136 sayılı Kanun’da düzenlenmiş bir kaçakçılık suçudur (6136 sayılı Yasa md. 12/1).

Mühimmat (mermi, bomba vs.) kaçakçılığı suçu; ateşli silahlara ait mermilerin, bombaların ve diğer her türlü mühimmatın yasadışı olarak Türkiye’ye sokulması, sokmaya teşebbüs edilmesi, ülkeye sokulmasına aracılık edilmesi ile oluşur (6136 sayılı Yasa md. 12/1).

Silah ticareti suçu; yasadışı yollarla Türkiye’ye sokulan veya Türkiye’de üretilen ateşli silahları veya mermileri (mühimmatı) satmak, satmaya aracılık etmek veya satış amacıyla bulundurmaktır (6136 sayılı Kanun md. 12/1).

Silah nakletme (taşıma) Suçu; yasadışı bir şekilde Türkiye’ye sokulan veya Türkiye’de üretilen ateşli silah veya mermileri (mühimmatı) bir yerden başka bir yere taşımak veya yollamak veya nakletmeye bilerek aracılık etme suretiyle işlenir (6136 sayılı Kanun md. 12/1).

Silah veya mühimmat imalatı (üretilmesi) suçu; 5201 sayılı Kanun’a aykırı bir şekilde Türkiye’de silah, mermi, patlayıcı madde, bomba vb. imal edilmesi (üretilmesi) ile oluşur (6136 sayılı Kanun md.12/1)

 

 

Silah Kaçakçılığı Suçunun Unsurları

Silah ticareti veya kaçakçılığı suçu oluşması için bu suç işlenirken amaç, silahların yayılması ve tehlikeyi çoğaltmak olmalıdır. Nitekim tanışıklık veyahut akrabalık ilişkileri için silah veya mermi satışları yapılması, silah ticareti suçu kapsamına girmez.

6136 sayılı kanun kapsamında hangi silahların yasaklı olduğu belirtilmiştir. Dolayısıyla suça konu olan silahlarında bu kanun kapsamında belirtilen yasaklı olan ateşli silahlardan olması, silah ruhsatının da bulunmaması gerekir. Eğer silah ruhsatı varsa bir silah ticaretinden bahsetmek mümkün değildir. Ruhsatı olan ateşli silahların izinsiz satılması durumunda ise bildirimde bulunmadan izinsiz satıldığı için idari para cezası söz konusu olabilir, ancak bir silah ticareti suçu oluşmaz.

 

Silah Ticareti ve Kaçakçılığı Adli Para Cezası

Silah kaçakçılığı veya ticareti suçları işlendiğinde ağır hapis cezaları söz konusu olmaktadır. Bu tür suçların toplumu da olumsuz etkileme özelliği bulunmaktadır. Bu nedenle de uygulanan cezaların ağır yaptırımları olur. Adli para cezası olarak adlandırılan uygulama hapis cezası ile birlikte verilebilir. Bunun yanında tek başına da uygulanabilmektedir. Silah ticareti ve kaçakçılığı suçları için hapis cezası verildiğinde cezanın adli para cezasına çevrilme şansı yoktur.

Bu tür suçlara ağır ceza mahkemeleri bakmaktadır. Ağır ceza mahkemelerinde yargılaması yapılan suçlar için en ağır cezaların verildiği görülür. Ayrıca suçun sonuçları kamuyu da olumsuz etkileme gücüne sahip olduğundan kamu davası olarak da savcılık makamının konuya dahil olması gerekir.

 

Silah Ticareti ve Kaçakçılığı Suçu Erteleme

Erteleme hükümleri uygulandığında sanık hakkında mahkemece verilen cezanın cezaevinde infazından vaz geçilmiş demektir. Cezanın cezaevinde infazından şartlı olarak vaz geçilmesine olanak tanıyan erteleme hükümleri koşullar sağlandığında uygulanabilir.

Silah kaçakçılığı ve ticareti suçu işlendiği takdirde bu suça öngörülen hapis cezaları süre bakımından erteleme hükümleri için uygun değildir.

 

Silah kaçakçılığı kaç sene ceza alır?

Silah ticareti suçunun cezası beş yıldan on iki yıla kadar hapis ve beş yüz günden beş bin güne kadar adlî para cezasıdır.

 

Kaçak silah yakalanırsa ne olur?

İlgili kanun maddesine göre, kanuna aykırı bir şekilde ruhsatsız silah taşıyan ve bulunduran kişiler hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve 30 günden 100 güne kadar adli para cezasına hükmedilir. Ancak bu durumun istisnası silahın ticaret amacıyla taşınmasıdır.

 

Kaçakçılık cezası kaç yıl?

Ülkeye, gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın eşya sokan kişiye, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası uygulanır. Eğer bu eşya gümrük kapıları dışından sokulmuşsa, ceza üçte bir ila yarısı arasında artırılır.

 

Kaçakçılık suçlarında zaman aşımı ne kadardır?

Vergi kaçakçılığı cezalarının üst sınırına ilişkin olarak 15 Nisan 2022 tarihinde değişiklikler yapılmıştır. 15 Nisan 2022 tarihi öncesinde vergi kaçakçılığı cezalarında üst sınır 5 yıl olduğu için, bu cezalarda olağan zamanaşımı 8 yıl, olağanüstü zamanaşımı ise 12 yıl olarak uygulanmaktaydı.

 

Kaçakçılık suçu paraya çevrilir mi?

Adli Para Cezasına Çevirme, Erteleme ve Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Adli para cezası, işlenen bir suça karşılık hapis cezasıyla birlikte veya tek başına uygulanabilen bir yaptırım türüdür. Kaçakçılık suçları nedeniyle hükmedilen hapis cezası belli koşullarda adli para cezasına çevrilebilir.

 

Kaçakçılık cezası ödenmezse ne olur?

Kaçak yapı cezasının ödenmemesi durumunda çeşitli yaptırımlarla karşılaşılabilir. Bu yaptırımlar, ihlalin ciddiyetine ve yerel yasal düzenlemelere bağlı olarak değişebilir. Kaçak yapı cezası ödenmezse, genellikle gecikme faizi gibi ek cezalar uygulanabilir. Bu, asıl cezaya ek olarak daha fazla mali yük getirebilir.

 

Kaçakçılık cezası paraya çevrilir mi?

Kaçakçılık suçlarında verilen ceza miktarı ve koşulların varlığı halinde hapis cezası adli para cezasına çevrilebilir.

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İstanbul’da deport kaldırma, giriş yasağı iptali ve vatandaşlık başvurularınızda uzman avukat desteğiyle yanınızdayız.