Nişan Yüzüğü Atma Sebebiyle Açılabilecek Davalar
Nişanın haklı bir sebep olmaksızın nişan yüzüğü atarak bozulması halinde, kusurlu olan taraf bunun sonuçlarına katlanır. Nişan hediyelikleri bakımından iade için ise kusur aranmaz. Nişanın bozulmasından kaynaklanan davaların zamanaşımı süresi 1 yıldır. Nişanlılık ile ilgili davalarda Aile Mahkemeleri görevlidir. Yetkili mahkeme genel kurallara göre belirlenir; davalının yerleşim yeri mahkemesidir. Bu davalar nisbi harca tabidir. Keza, faizler nişanın bozulma tarihinden itibaren işletilir. Bu davalarda delil olarak her türlü delil, özellikle tanık beyanı, nişan videosu ve nişan fotoğrafları kullanılabilir.
Nişan Bozma Manevi Tazminat Sebepleri
Nişan bozma nedeniyle manevi tazminat talep edilebilmesi için en önemli etken ortada geçerli olan bir nişanlılık durumunun olmasıdır. Geçerli olan nişanın bazı şartlar dahilinde bozulmasıyla birlikte manevi tazminat alınabilir. Bu şartlara örnek maddeler belirtecek olursak;
Nişan tek tarafın beyanı ile bozulmalıdır. Yani bu karar ortak şekilde alınmış olmamalıdır.
Terk edilen kişinin hakları ihlal edilmiş olmalıdır
Nişanı bozan kişi kusurlu olmalıdır
Nişan bozulması nedeniyle terk edilen kişi tam kusurlu ya da karşı tarafa göre daha az kusurlu olmalıdır
Zarar ile kusur arasında illiyet bağına uygun etkenler olmalıdır
Nişanın bozulmasına bağlı olarak kişinin itibarında zedelenme gerçekleşmiş olmalıdır
Nişanın bozulmasına bağlı olarak açılan mahkemede ispat yükümlülüğü davacı yani davayı açan tarafa aittir. Davalı yani hakkında dava açılan taraf ise, haklılık paylarını ispat etmekle yükümlüdür.
Nişanlanmanın Geçersiz Olduğu Durumlar
Nişanlanmanın geçersiz olduğu durumlar hasıl olduğunda nişan bozma sebebi ile dava açılması mümkün olmaz. Bazı hallerde nişanlanma geçersiz sayılabilir. Bunlara verilebilecek örnekler aşağıdaki gibi sıralanır:
Emredici hükümlere, hukuka ya da kişilik haklarına aykırı nişan yapılması,
Evli bir kişi ile nişanlanılması,
Akıl hastalığına sahip bir kişi ile nişanlanılması,
Kan ve kayın hısımlığı çok yakın olan kişiler arasında nişan yapılması,
Evlatlık ilişkisi olan kişiler ile yapılan nişan.
Nişan Bozma Tazminatı Davasında İspat
Nişan bozma nedeniyle tazminat davalarında, zarara uğradığı iddiasında olan taraf (davacı) şunları ispat etmekle yükümlüdür:
Kişilerin aralarındaki nişanlılığın geçerli olduğu,
Nişanlanmanın haksız yere bozulduğunu ya da karşı tarafın kusuru nedeniyle bozulduğu,
Nişanın bozulması sonucu maddi veya manevi olarak zarara uğradığı ispat edilmelidir.
Maddi tazminat için davalı olan taraf, yani nişanı bozan taraf nişanı bozmakta kusurlu olmadığını ispat etmelidir. Aksi halde tazminat ödeme yükümlülüğü altında kalır. Şayet davacı taraf nişanı bozmuşsa, ispat etmesi gereken bu defa davacıdır. Yani bu defa davacı ,davalının kusuru sebebiyle nişanı bozmak zorunda kaldığını ispat etmelidir.
Zamanaşımı
TMK’nun 123. maddesine göre “Nişanlılığın sona ermesinden doğan dava hakları, sona ermenin üzerinden bir yıl geçmekle zamanaşımına uğrar”.
Bu maddeden hareketle nişanın bozulması nedeniyle açılacak maddi tazminat davasının nişanın sona ermesinden itibaren 1 yıl içinde açılması gereklidir.
İspat Yükü, Görevli ve Yetkili Mahkeme
Nişan bozma nedeniyle tazminat davasında zarar gördüğünü ileri süren kişi yani davacı;
Nişanlılığın geçerli bir nişanlılık olduğunu,
Nişanlılığın karşı taraftan kaynaklanan kusur sebebiyle sona erdiğini yahut haksız yere sonlandırıldığını,
Nişanın sona ermesi neticesinde maddi veya manevi zarar gördüğünü,
İspat etmelidir.
Nişan bozma nedeniyle tazminat davasına bakmakla görevli mahkeme aile mahkemesidir. Zira nişanlılık aile hukukunun düzenleme alanlarındandır.
Avukatın Önemi
Maddi veya manevi tazminat davasında yahut hediyelerin iadesine dair taleplerde telafisi güç kayıplar yaşanmaması adına, ofisimiz bünyesinde bulunan aile hukuku avukatlarımızdan yardım alınması en doğru yaklaşım olacaktır. Aile hukuku avukatlığı, boşanma avukatlığı, nişan bozma avukatlığı hukukun teknik alanlarından olup alanında uzman bir avukattan profesyonel destek alınması, tıpkı sağlıksal problemlerinizde doktora gittiğiniz gibi maddi manevi yararınıza bir sonuç doğuracaktır.
Sık Sorulan Sorular
Nişanı kız tarafı bozarsa ne olur?
Nişanın haklı bir sebep olmaksızın nişan yüzüğü atarak bozulması halinde, kusurlu olan taraf bunun sonuçlarına katlanır. Nişan hediyelikleri bakımından iade için ise kusur aranmaz. Nişanın bozulmasından kaynaklanan davaların zamanaşımı süresi 1 yıldır. Nişanlılık ile ilgili davalarda Aile Mahkemeleri görevlidir.
Nişan bozuldu ne yapmalıyım?
Nişan hediyelerinin iadesi davası açma hakkı da nişanın bozulmasından itibaren 1 yıl geçmesiyle zamanaşımına uğrar. Dolayısıyla dava dilekçesi mutlaka nişanın bozulmasından sonraki 1 yıl içerisinde mahkemeye sunulmalıdır.
Nişan bozulunca takılar kimde kalır?
Türk Medeni Kanunu’nun 122. Maddesi’ne göre; eğer nişanlılık evlenme dışındaki bir sebeple sona ererse, nişanlıların birbirlerine veya ana ve babanın ya da onlar gibi davrananların, diğer nişanlıya vermiş oldukları alışılmışın dışındaki hediyeler, verenler tarafından geri istenebilmektedir.
Nişan bozulursa dava açılır mı?
Nişanlanma, evlilik ile sonuçlanmadığı vakit nişanın bozulması nedeniyle tazminat davası açma hakkı bulunmamaktadır. Ancak nişanlılardan birinin haksız bir sebeple nişanı sona erdirmesiyle, zarar gören kişi nişanı haksız sebeple sonlandıran kişiden maddi ya da manevi tazminat isteme hakkına sahip olacaktır.
Nişan bozulması nasıl olur?
Nişanlılığı sona erdiren haller; evlenme, tarafların anlaşması, bozucu bir şartın söz konusu olduğu durumlarda bu şartın gerçekleşmiş olması, evlenmenin imkansızlaşması (özellikle ölüm), kesin bir evlenme engelinin meydana gelmesi veya tek taraflı olarak nişanlılığı sona erdirme yani nişan bozmadır.
Nişanda takılan takılar boşanma davasında istenebilir mi?
Nişanlılık evlenme dışındaki bir sebeple sona ererse, nişanlıların birbirlerine veya ana ve babanın ya da onlar gibi davrananların, diğer nişanlıya vermiş oldukları alışılmışın dışındaki hediyeler, verenler tarafından geri istenebilir.
Nişanda takılan altınlar kime ait?
Nişanda takılan takıların durumu düğündeki takılardan farklıdır. Nişanda çiftlere takılan altın, döviz ve nakit paralar kime takılmışsa onundur. Burada takıların kim tarafından takıldığı önemli değildir.
Nisandan ayrıldım altınları alabilir mi?
Nişanlımdan Ayrıldım. Altınları Benden Geri Alabilir mi? Nişanın bozulması halinde örf adet gereği olağan olarak verilen altınlar ve hediyeleri geri alınmaz. Ancak olağan hediyeleri aşan altınların ve hediyelerin iadesi istenebilecektir.
Nişan Yüzüğü Atma Sebebiyle Açılabilecek Davalar