Miras Avukatı 2024-2025
Miras davaları yakınlarını kaybeden hüzünlü bir dönem olduğu için hızlı bir şekilde karar verilmemeli ve sakin bir şekilde yürütülmelidir. Miras hukuku geniş kapsamlı konuları barındırmaktadır. Miras davalarında Avukat en iyiyi amaçlayandır. Aşağıda madde madde sizlere gerekli olacak şekilde bilgiler paylaşacağız.
1. Miras Avukatının Rolü ve Görevleri
Miras avukatı, mirasçılar arasında mirasın adil en iyi bir şekilde dağıtılmasını sağlamak için yasal danışmanlık ve temsil hizmetleri sunmaktadırlar. Miras hukuku avukatları, mirasın paylaşımıyla ilgili anlaşmazlıkları çözmek için en iyi uzman tavsiyesi sağlamakta ve müvekkillerini mahkemelerde temsil etmektedir. Avukat en iyiyi amaçlayandır. Miras avukatları davadan en fazla %25 gibi bir ücret alabilmektedir. Büyük mal varlığı ve taşınmaz davalarında uzun yıllar boyunca sürecek davalarda avukatlar takip etmesi gerekmektedir.
2. Miras Hukuku Nedir?
Miras hukuku tanımlayacak olursak gerçek kişinin ölümü veya gaipliği halinde, bu kişinin malvarlığının yani terekesinin Türk Medeni Kanununun öngördüğü şekilde, kimlere ve nasıl intikal edeceğini düzenleyen hukuk dalıdır. Murisin yani miras bırakanın, mirasçılara intikal edebilen mal varlığına tereke denmektedir. Miras davaları, velayetin açıklanmasından sonra sulh hukuk mahkemelerinde açılmaktadır. Miras davası süresinde hukuki işlemlerin başlatılması ve takip edilmesi sürecine miras hukuku avukatları bakmaktadır.
3. Miras Sözleşmeleri ve Vasiyetname
Miras sözleşmesi, iki taraf arasında gerçekleşen bir hukuki anlaşmadır ve miras bırakan kişiyle diğer taraf arasında yapılmaktadır. Miras sözleşme, halk arasında vasiyetname olarak bilinmektedir. Bu sözleşme ile kişiye miras bırakanın ölümünden sonra hak elde etme fırsatı sunmaktadır. Vasiyetname yapabilmek için gerekli şartlar bulunmaktadır on beş yaşını doldurmak ve ayırt etme gücüne sahip olmak aranırken, miras sözleşmesi yapma ehliyeti olarak tam fiil ehliyetine sahip olmak gereklidir; yani onsekiz yaşını doldurmak, kısıtlı olmamak ve ayırt etme gücüne sahip olmak şartları taşınmalıdır.
Miras sözleşmesinin geçerli olması için resmî vasiyetname şeklinde düzenlenmesi gerekmektedir. Sözleşmenin tarafları, arzularını resmî memura aynı zamanda bildirirler ve düzenlenen sözleşmeyi memurun ve iki tanığın önünde imzalamalıdırlar. Miras sözleşmesi, tarafların yazılı anlaşmasıyla her zaman ortadan kaldırılabilmektedir.
Tek taraflı miras sözleşme seçeneği de bulunmaktadır. Tek taraflı miras sözleşmelerinde yalnızca taraflardan biri ölüme bağlı tasarrufta bulunmaktadır. Diğer taraf açısından ise böyle bir durum söz konusu olmamaktadır. İki taraflı miras sözleşmesinde ise, her iki taraf da karşılıklı olarak ölüme bağlı tasarrufta bulunmaktadırlar.
Miras sözleşmesiyle ilgili olarak son olarak resmi vasiyetname şeklinde yapılması gerektiğini yani miras sözleşmesini Noterde yapılması gerektiğini hatırlatmak gerekmektedir. Bu sözleşme şekli için her iki tarafında birlikte Noter’e gitmesi gerekmektedir. Sözleşme şartları Notere sözlü olarak iletilebileceği gibi, yazılı olarak da verilebilmektedir.
4. Mirasın Paylaşımı ve İhtilaflar
Mirasta mal paylaşımı tarafların aralarında en çok sorun yaşadıkları konudur. Vefat eden kişinin mal varlıkları ilgili hukuk kapsamında hangi kişiye ne kadar pay üzerinden verileceği şeklinde belirlenmiştir. Tespit edilen terekenin mirasçılar arasında bölüşülmesi mal paylaşımı konusudur. Türk hukuku kapsamında iki tür mirasçı bulunur. Yasal mirasçı ve atanmış mirasçı olan bu tanımlamalar bırakılan mirastan pay alacakları belirlemektedir. B
Türk Medeni Kanunu “zümre sistemi”ni uygulamaktadır. TMK Md. 495-497 incelendiğinde anlaşıldığı üzere;
Birinci zümre: mirasbırakanın altsoyu
İkinci zümre: mirasbırakanın ana babası
Üçüncü zümre: mirasbırakanın büyük ana ve babaları ile onların altsoyudur.
Mirasçı olabilmek için bu zümrelerden birine dahil olunması gerekir.
Bir önceki zümrede mirasçı bulunması halinde bir sonraki zümre mirasçı olamaz.
Atanmış mirasçı da miras bırakanın özgür iradesi kapsamında belirlenen kişilerin mirasçı şeklinde tayin edilmesi halinde geçerlilik kazanan kimseler olur. Ancak bu tarafların belirlenmesi ve pay oranlarının da tespit edilmesinde anlaşmazlık yaşanırsa mal paylaşımı davası görülmelidir.
Mirasçılar aralarında yapmış oldukları miras paylaşım sözleşmesi ile mirasın ne şekilde paylaştırılacağını kararlaştırabilirler. Bu sözleşmenin yazılı olarak yapılması gerektiği gibi tüm mirasçıların katılımı da gerekmektedir. Tek mirasçının bile katılmaması halinde miras paylaşım sözleşmesi geçerli olamaz. Mirasçılar miras paylaşımı konusunda bu tip bir sözleşmeyle aralarında anlaşamadıkları durumda miras paylaştırma davası açarak mirasın paylaştırılmasını sağlayabilmektedirler. Miras bırakanın ölümüyle mirasçılar miras bırakanın malvarlığın elbirliğiyle sahip iken miras paylaşımı davası ile mirasçıların miras bırakanın malvarlığı üzerindeki elbirliği mülkiyeti son bulmaktadır. Bu durumda her mirasçı mirasın paylaşımı için dava açabilecektir.
Miras davası, dava konusunun niteliğine, tarafların sayısına ve davanın karmaşıklığına göre değişen bir süre içinde sonuçlanır. Genel olarak, miras davalarının ortalama süresi Türkiye de 5-6 yıl olarak kabul edilmektedir. Ancak, bazı durumlarda, miras davaları 3-4 yıl veya daha kısa sürebilmektedir.
Miras davasının süresini etkileyen faktörler:
Dava konusunun niteliği süre konusunda önemlidir.
Mirasın Paylaşımı,
Vasiyetnamenin İptali,
Miras sözleşmesinin iptali gibi farklı konulara ilişkin olabilmektedir.
Dava konusunun niteliği, davanın süresini etkileyebilmektedir.
Sık Sorulan Sorular
Mirasçı evden çıkarabilir mi?
Miras kalan evde oturan mirasçılar, mülk üzerinde haklara sahip oldukları için direkt olarak evden tahliye edilmeleri mümkün olmayacaktır. Her mirasçı elbirliği sıfatıyla malik konumundadır.
Miras kalan ev üzerine alınmazsa ne olur?
Miras İntikali Yapılmazsa Ne Olur? Mirasçılar tarafından miras intikalinin yapılmaması halinde, mirasa konu olan taşınmazların bağlı bulundukları tapu müdürlüklerince sulh hukuk mahkemesine yapılacak olan başvuru neticesinde tapu kayıtlarında düzenlemeler yapılacaktır.
Avukatsız miras davası açılır mı?
Türk hukuku uyarınca -davacı ya da davalı tarafta olsun- hiç kimse, miras davaları kapsamında vekille (avukatla) temsil edilmek zorunda değildir. Diğer bir deyişle miras davalarında avukat tutulmasa da olur.
Kardeşler arasında miras dağılımı nasıl olur?
Miras, mirasbırakanın eşi ile paylaşılıyorsa, eşin miras payı 1/2 olur. Geri kalan 1/2’si ise kardeşler arasında eşit olarak bölünür. Eğer anne veya babadan biri sağ ise, kardeşin payı 1/4, anne veya babanın payı ise 1/4 olur.
Mirasçılar anlaşamazsa ne yapmalı?
Söz konusu durumlarda, mirasçılar anlaşamazsa herhangi biri tarafından “paylaşım (taksim) davası” açılır. Paylaşım davasında, miras ortaklığına son verilir ve mirasçıların kendi paylarına düşeni alması sağlanır. Paylaşım davasında verilen karar neticesinde mirasçılar kendilerine özgülenen şeylere derhal sahip olurlar.
Mirasçılardan biri evi satmak istemezse ne olur?
Mirasçılar, mülk üzerinde tasarrufta bulunabilmek için ortak hareket etmelidir. Bu sebeple, tüm mirasçıların satışa onay vermemesi halinde mülk satışı yapılamaz. Mirasçıların biri imza vermezse, diğer mirasçılar satış için dava açabilir. Mahkeme, davayı kabul ettiğinde, satışı onaylayabilir.
Hissedar anlaşamazsa ne olur?
Tüm hissedarlar anlaşması halinde, bölünme işlemi için tapu dairesine başvururlar. Tapu dairesi taşınmazı hissedarların paylarına göre ayırır. Ancak tüm hissedarlar anlaşamazsa, bir izale-i şuyu davası açılarak taşınmazın satışa zorlanması da mümkündür.
Miras davaları en fazla kaç yıl sürer?
Miras davalarının süresi, genellikle birkaç aydan birkaç yıla kadar uzayabilir. Basit ve anlaşmalı miras davaları daha kısa sürede sonuçlanabilirken, karmaşık ve çekişmeli miras davaları daha uzun sürebilir. Miras davalarında, mahkemenin yoğunluğu ve davaya ilişkin detaylar da süreyi etkileyen faktörler arasındadır.
Sık Sorulan Sorular
Miras paylaşımı nasıl olur?
Babadan Kalan miras Nasıl Paylaşılır?
Miras şartları nelerdir?
Miras paylaşımında anlaşmazlık olursa ne olur?
Kardeşlerden biri mal paylaşımına itiraz ederse ne olur?
Mirasta anlaşamayan kardeşler ne yapmalı?
Mirasçılardan biri imza atmasa ne olur?
Kardeş mirastan nasıl çıkarılır?
Miras Kalan Evde Oturma Hakkı Kimin?
Mirasçı evden çıkarabilir mi?
Ev eşyası miras olur mu?
Miras kalan ev üzerine alınmazsa ne olur?
Miras Sözleşmeleri ve Vasiyetname
Reddi Miras