İsim Değiştirme Davası 2025

İsim Değiştirme Davası 2025

İsim Değiştirme Davası 2025

İsim Değiştirme ve Soyadı Değişikliği Davası kişinin sahip olduğu ve kimliiğinde yazan ad ve soyadının değiştirilmesi talebi ile açılan bir davasıdır. Kişi yeni bir isim ve soy isim almak istediğinde bu davayı açar. Birçok nedenle bu dava açılabilmektedir.

İsim sildirme davası açabilmek için avukatımıza özel vekaletname vermeniz gerekmektedir. Bu vekalete ilişkin ayrıntılar için iletişime geçmeniz gerekir. Vekalet ve ödemeden sonra avukatımız gün içerisinde davanızı açmaktadır. Davaya katılmanız gerekmez, avukatımız sizi duruşmanızda temsil edecektir. İsim sildirme talebiniz kabul edildikten sonra 1 ay içerisinde gerekçeli kararınız yazılmaktadır. Gerekçeli kararın taraflara tebliğ edilmesinden sonra Basın İlan Kurumuna ilanı için gereken harç ve masrafı dosyaya yatırmamız gerekmektedir. Basın İlan Kurumu düzeltilen isminizi gazete ilan etmektedir. Bu ilandan sonra dosyanız kesinleşerek kapatılır. İsim sildirme işlemi tamamlanmaktadır. İsminiz kimlikte değişmiş olacağından ilgili Nüfus Müdürlüğü’ne giderek yeni kimlik, pasaport evraklarınız çıkartılmaktadır.

 

 

İsim Değiştirme Davasında Haklı Nedenler Neler Olabilir?

İsim değiştirme davasında haklı nedenler kanunda sayılmamış olup görecelidir. Çünkü isiimler insanları temsil ettiğinden haklı nedenler olaya göre de değişebilmekte olup şahsi nedenler de haklı neden olarak kabul edilebilir. Haklı nedenler için birkaç örnek vermek gerekirse,

Kişinin isminin komik, gülünç olması,
Toplumda kötü tanınan veya bilinen bir suçluya ait olması,
İsminin kötü bir olayla anılması,
Genel ahlak kurallarına uygun olmayan bir isim olması,
Kişinin isminin telaffuzunun zor
Kişinin bir travmasını hatırlatıyor olması,
Mesleki gerekçeler,
Sanatsal gerekçeler,
Kişilerin kendini ismine ait hissedememesi,
Kişilerin kimliğinden yazılı isimden farklı bir isimle tanınması,
Kişileri incitecek siyasi, ahlaka aykırı isimler,
Din değiştirilmesi örnek olarak gösterilebilir.

 

İsim Ve Soyadı Değiştirme İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

İsim ve soyadı değişikliği için açılan davaalar daha çok nüfus kayıtları üzerinden yürümektedir. Bu sebeple davanın açılması için özel bir evrak gerekmemektedir. Ancak, isim değişikliği ve bilhassa soyadı değişikliği davasında talebin haklı bir sebebe dayandığını ortaya koyacak deliller bir evraka bağliysa bu evraklar delil olarak dosyaya eklenebilmektedir. Kişinin kullanmış olduğu isim ve soyadı günlük hayat içerisinde karmaşalara yol açıyorsa veya resmi işlemlerde bazı yanlışlıklar ortaya çıkmışsa, bu hususları ortaya koyacak belgeler isim değiştirme davası açılırken dava dosyası ile birlikte mahkemeye sunulması gerekmektedir. İsim ve soyadı değişikliği davalarının en önemli delili tanık beyanlarıdır. Eğer isim bariz bir şekilde gülünç değil ise, bilinen kötü bir manası yok ise özel durumların ispatı için tanık beyanları önemli bir hale gelmektedir.

 

İsim Değiştirme Davasının Sonuçları Nelerdir?

İsim Değiştirilmesi Nüfus Müdürlüğü’ne mahkemece isim değiştirme davası karara bağlandıktan sonra bildirilir ve gazetede ilan edilmesi gerekmektedir. İlgili nüfus müdürlüğü tarafından da yeni isim kütüğe kaydedilir ve kişi yeni ismini ya da soyadını almış olunmaktadır. Ayrıca yukarıda da belirttiğimiz gibi Kişinin adı konusunda herhangi bir engel bulunmamakla birlikte yeni Soyadı’nın yalnızca türk diline ait bir kelime içermesi gerekmekte olup, soyadı değiştirme davası açan kişilerin yeni soyadını seçerken bu hususa dikkat etmeleri önemlidir.

 

İsim Değiştirme veya Soyadı Değişikliği İçin Yetkili Mahkeme

İsim ve soyisim değişikliği davaları yalnızca kişi tarafından veya avukat aracılığıyla açılabilir. Reşit olmayanlar adına bu davalar, veliler veya avukatlar tarafından yürütülebilir. Bu tür davalar Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülür ve davacı, ikametgâhının bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurabilir. Davaya, Nüfus Müdürlüğü temsilcisi davalı olarak katılması gerekmektedir.

 

Sık Sorulan Sorular

İsim değişikliği hangi dava türüdür?
İsim değişikliği davasından sonra ne yapılır?
Hangi durumlarda isim değiştirilir?
İsim sildirme davası kaç TL?
2 isim Nasıl Silidirilir?
İsmimi nasıl değiştirebilirim 2024?
E-devletten isim değiştirilir mi?
Mahkemeye gitmeden isim değişikliği nasıl yapılır?
İsim değiştirme davası kaç ay sürer?
İsmimi değiştirmek istiyorum ne yapmalıyım?
Adimi değişiktirmek istiyorum ne yapmaliyim?
Kimlikten isim sildirmek için ne yapmak gerekir?

 

 

Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.

 

Instagram Hesabımız

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir