İşçinin SGK Primlerinin Eksik Ödenmesi 2024-2025
İşçinin sigorta primlerinin eksik yatması işçiye hak kaybı yaşatacak bir durumdur. Gerek emekli maaşı gerekse kıdem tazminatı alması gerektiğinde işçi gerçek maaşı ile orantılı olmayan bir ödemeyle karşılaşacaktır. Bu sebeple gerçek maaşı üzerinden sigorta primi yatırılmayan işçinin hakkını araması gerekmektedir. Sigorta primini eksik yatıran işveren tespit edildiği takdirde öncelikle adli para cezasına maruz kalmaktadır. İşçi işveren hakkında dava yoluna gidebilmektedir. Hizmet tespit davası bu sebeple açılmaktadır. Fakat tüm bu sürecin efektif bir çerçevede takibi için başarılı bir iş avukatından hukuksal yardım almak önemlidir. İşçinin priminin eksik yatması veya hiç yatırılmaması şüphesiz ki; “ahlak ve iyiniyet kurallarına” aykırılık oluşturur. Bu nedenle işçi, i̇ş akdini haklı nedenle derhal feshedebilir. 4857 Sayılı İş Kanununda yer alan haklı fesih sebepleri içerisinde yer alan ‘ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık‘ durumu burada öne çıkacaktır.
SGK Primlerinin Eksik Yatması Nedeniyle İşçi Ne Yapabilir?
SGK primleri hiç yatmayanlar veya eksik yatanlar durumu alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bilgi Hattını arayıp durumu bildirebilmektedirler. Kurumun denetim memurları kişinin iş yerine gelip soruşturma yapmaktadırlar. Bu noktada memurlara gösterilecek yazılı belgeler iddianın ispatında önemlidir. Ödeme makbuzu gibi maaşın gerçek tutarına ilişkin belgeler delil olarak kullanılabilmektedirler. Eksiklik fark edilirse düzeltilir, işverene gecikme cezası, zammı ve idari para cezası kesilmektedirler. Ancak uygulamada bu denetimin işveren üzerinde herhangi bir baskı unsuru oluşturmadığı ve işçinin mağduriyetine engel olmadığı görülmektedir.
İşçi bunun dışında mahkemeye başvurup hizmet tespit davası açabilir. Hem işveren hem SGK dava edilmektedir. Durum tespit edilirse SGK işverenden primleri tahsil edilip ve idari para cezası kesilmektedir. Davacı bu aşamada fazla para almazken emekli olduğunda maaşını daha yüksek tutar üzerinden almaktadırlar. Kıdem tazminatı ve sair işçi alacaklarında ise gerçek maaş tutarı SGK primlerinin eksik yatmasına rağmen emsal ücret araştırmaları ve tanık beyanlarıyla da tespit edilebileceğinden dava süreci bakımından işçinin SGK primlerinin eksik ödeniyor olmasının bir nebze dahi olsa önüne geçilmiştir.
İşverenin Sigorta Primlerini Ödememesi Cezası Nedir?
İşverenin sigorta primlerini ödememesi halinde işverene idari para cezası uygulanmaktadır. İşçinin sigorta primini ödemeyen veya eksik ödeyen işverene SGK tarafından idari para cezası uygulanmaktadır. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 102. Maddesinin 4. Fıkrası gereğince; işçinin sigorta primlerinin ödenmemesi halinde işverene aylık asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası uygulanmaktadır. Sigorta priminin eksik yatırılması halinde, işçiler mağdur olmakta, kıdem tazminatlarnı eksik alabilmekte ve emekli aylıklarını da eksik ödeme nedeniyle düşük alabilmektedirler. 5510 Sayılı Kanun’un 102/c Maddesi uyarınca sigorta primini eksik yatıran işverene, eksik bildirim yapılan her ay için asgari ücretin 2 katı tutarında idari para cezası, ayrıca gecikme zammı ve cezası uygulanır. İşverenin ödeyeceği para cezası, eksik prim yatırılan süreye göre artış göstermektedir
Sigortasız İşçi Çalıştırma Tazminat Davası
İşveren bu kapsamda iş güvencesi ve kötüniyet tazminatına mahkum edilebilir şöyle ki; İşçi sigortasız bir şekilde işyerinde çalışıyorsa ve söz konusu çalışılan işyeri eğer ki 30 ve üzeri işçinin çalıştığı bir işyeriyse ve işçi sırf sigortasız çalıştırıldığını SGK’ya bildirdiği için işten çıkarılmışsa bunun neticesnide işe iade davası açılır ve iş bu davayı kazanırsa, bu kazanıma rağmen işveren onu işe geri almazsa, en az 4 en çok 8 aylık ücret tutarında iş güvencesi tazminatı ödemesi gerekmektedir. İşçinin çalıştığı işyerinde 30’dan az işçi varsa ihbar tazminatı miktarının 3 katı tutarında “kötü niyet tazminatı” ödemek zorundadır.
Benzer Sorulan Sorular
Sigorta primi eksik yatan işçi ne yapmalı?
İşçi SGK primlerinin eksik yattığını öğrendiği takdirde bu durumu ALO 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bilgi Hattına iletmelidir. Bildirimin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu denetim sürecini başlatacağından işverenin kayıtları denetlenir.
Geriye dönük sigorta primi nasıl alınır davası?
Sigorta primlerinin ilgililere iade edilebilmesi için; Primlerin ödendiği tarihten talep tarihine kadar 10 yıllık sürenin geçmemiş olması, • İşyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne/ Merkezine yazılı talepte bulunulması gerekmektedir.
Eksik yatan sigorta nereye şikayet edilir?
SGK primleri hiç yatmayan ya da eksik yatan işçiler derhal bu durumu alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bilgi Hattını arayıp bildirmelidir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu bu bildirimden sonra hemen denetime başlarlar, denetim memurları işçinin iş yerine gidip soruşturma yaparlar.
Geriye dönük eksik sigorta primi ödenir mi?
Sigortalı çalışanlar, emekli olabilmek için, sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve yaş sınırına ilişkin bazı şartları sağlamak zorundadırlar. Bu şartlardan diğer ikisini tamamlamış ancak prim günlerinde eksiklik olan sigortalılar, eksik prim günlerini geriye dönük borçlanma ile tamamlayarak emekli olabilirler.
Geriye dönük sigorta için dava açılabilir mi?
İşçi kural olarak sigortasız çalışarak geçirdiği sürenin son yılından itibaren başlamak üzere 5 yıl içerisinde hizmet tespiti davasını açma hakkına sahiptir. Bu süre hak düşürücü süre niteliğindedir. Bu süre sonrasında açılan davalar mahkeme tarafından reddedilecektir.
Sigorta primini eksik yatırmanın cezası nedir?
İşçinin SGK Primlerinin Eksik Ödenmesi Cezası Nedir? 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu m.102 hükmü uyarınca işveren idari para cezasına çarptırılır. Buna göre eksik bildirim yapılan her ay için asgari ücretin iki katı oranında idari para cezası yaptırımı uygulanır.
Hizmet tespit davası kazanılırsa ne olur?
Mahkemenin kabul kararı ile birlikte işveren, tespit edilen aylık çalışmaları SGK’ya bildirir ve eksik primlere ilişkin ödemeleri yapmakla yükümlü hale gelir. Tespiti gerçekleşen aylık süreler emeklilik hesabında dikkate alınır.
Hizmet tespit davası geriye dönük kaç yıl sürer?
Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurularak hizmet tespiti talebinde bulunulabilir. Kurumun denetim elemanları tarafından yapılacak inceleme sonucunda, inceleme tarihinden 1 yıl öncesine kadar geriye dönük hizmet haklarını kazanabilirler.
Hizmet tespit davasında SGK’ya başvuru zorunlu mu?
Sigortalılığın tespiti için dava açmadan önce SGK’ya başvuru şartı, tamamlanabilir bir dava şartıdır. Dava şartları, mahkemenin davanın esası hakkında yargılama yapabilmesi için gerekli olan unsurlardır.
Hizmet tespit davasını kazandıktan sonra ne yapılır?
Hizmet tespit davası sonrasında işveren tarafından Kuruma bildirilmediği tespit edilen işçilerin tescil işlemleri Kurumca kendiliğinden yapılır. Kurum her ne kadar bu davanın davalısı olmasa da Mahkeme davayı Kuruma re’ sen ihbar etmekte Kurum da davaya feri müdahil olarak katılmaktadır.
Sık Sorulan Sorular
Hizmet tespit davasında ispat yükü kimde?
2024 SSK gün satın alma ne kadar?
Geçmişe dönük prim ödenir mi?
SSK girişi var ama prim yatmamış ne yapmalıyız?
SGK geriye dönük kaç yıl inceleme yapar?
Hizmet tespit davası şahit yeterli mi?
Hizmet tespiti davası geriye dönük kaç yıl için yapılabilir?
Hizmet tespit davası nasıl kazanılır?
Hizmet tespit davasında ne talep edilir?
Hizmet tespit davası vekalet ücreti ne kadar?
Davayı kaybeden taraf ne kadar ücret öder?
2024 avukat Danışma ücreti Ne Kadar?
İş mahkemesi avukat ücreti yüzde kaç alır?
İşçi davayı kaybederse ne olur?
İşçi mahkemesi ne kadar sürer?
Avukat her davada para alır mı?
Avukat her davada para alır mı?
İşçi mahkemelerinde kazanan kim olur?
İş davası açıldıktan sonra ilk duruşma ne zaman olur?
İşçinin SGK Primlerinin Eksik Ödenmesi 2024-2025
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.