Geçit Hakkı Davası Dilekçe Örneği 2024-2025
Geçit hakkı davası dilekçe örneği doldurulurken her olayın kendi özgü koşullarına dikkat edilerek doldurulması gerekmektedir
Yetkili ve görevli mahkeme doğru bir şekilde tespit edilerek yazılmalıdır.
Dilekçede kanun gereği bulunması gereken zorunlu unsurlar mutlkaa doldurulmalıdır.
Her iddianın daynadığı ispat araçları hukuki deliller kısmında mutlkaa belirtilmesi gerekmektedir.
Geçit hakkı davası dilekçe örneği doldurulurken netice-i talep bölmünde talep edilecek hususlar eksiksiz ve açıkça yazılması gerekmektedir.
Dava açarken ve dava sırasında hak düşürücü sürelere, zamanaşımı sürelerine ve hukuki sürelere dikkat edilmelidir.
Dava açmadan önce arabuluculuk şartı var ise ilk olarak arabuluculuğa başvuurulmalıdır.
Dava açılırken/başvuru yapılırken gerekli harç ve gider avanslarının ödenmesi unutulmamalıdır.
Geçit Hakkı Davası Dilekçe Örneği 2024-2025
NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ’NE
İSTANBUL
DAVACI: Adı ve Soyadı (T.C. Kimlik No: …), Adres
VEKİLİ: Avukat Adı ve Soyadı, Adres
DAVALI: Adı ve Soyadı, Adres
KONU: Geçit hakkı tesisi
DAVA DEĞERİ: … TL (Fazlaya ilişkin talep ve dava hakkımız saklı kalmak kaydıyla)
AÇIKLAMALAR:
Müvekkilim Adı ve Soyadı, … İli, … İlçesi, … Ada, … Parselin malikidir. Ancak maliki olduğu bu taşımnazın genel yola çıkış yolu bulunmamaktadır. Bu yolun olmaması nedeniyle müvekkil, parselde yetişitrdiği ürünleri anayola çıkarmakta güçlük çekmektedir. Müvekkilin söz konusu mağduriyetinin ortadan kaldırılması için yola geçebilmesi ile mümkün olmaktadır. Müvekkillin bu mağduriyetinin ortadan kaldırılması için geçit hakkı tesisi kaçınılmaz olup .. ada .. parsel ve .. ada ..parsel sayılı taşınmazlar maliklerine karşı tarafımızca…Asliye Hukuk Mah.’nin ../.. Esas sayılı dosyası ile dava açılım olup dava derdesttir.
Genel yola çıkışı ancak davalıya ait … Ada… Parsel, diğer dosya davalılarına ait … Ada … ve … Ada … Parsel sayılı taşınmazlardan geçit hakkı tesis edilmesi mağduriyetin giderilmesi için elzemdir. Bu nedenle de subjektif hakkın ihlali ihlal edilmesi ile mevcut uyuşmazlığın mahkemenize başvururalarak çözüme kavuşturulması bunun da gçiet hakkı talebinde bulunma mecburiyeti ile çözüme gerçekleştirildiği ortadadır.
.Müvekkilin geçit hakkının verilmesi ve mağduriyetinin giderilmesi için açmış olduğumuz dğier dava olan …Asliye Hukuk Mahkemesinin … Esas no.lu davası ile bu dava dosyasının birleştirilmesini talep ediyoruz. Birleştirilmesini talep ettiğimiz dosyada taraf teşkili henüz sağlanımamıştır. Bu durum da dikkate alındığında ve dosya istenerek incelendiğinde iki dava arasındaki ilşiki ve usul ekonomisi açısından birleştirme kararı verilme gereği açıkça anılaşılacaktır.
DELİLLER:
Tapu ve kadastro kayıtları,
Mahallinde yapılacak keşif,
Bilirkişi raporu,
Daha sonra isim ve adreslerini bildireceğimiz tanıklarımız ve her tür delil.
HUKUKİ SEBEPLER: TMK, HMK ve ilgili mevzuat.
SONUÇ VE TALEP: Yukarıda kısaca açıkladığımız nedenlerle davanın kabulü ile, iş bu dosyanın öncelikle diğer dava dosyası olan … Asliye Hukuk Mahkemesinin …Esas sayılı dosya ile birleştirilmesine, müvekkile ait … Ada … Parsel sayılı taşınmaz lehine davalıya ait … Ada … Parsel sayılı taşınmaz üzerinde yola elverişli alan kadarki bölümünde bedel karşılığında daimi geçit irtifakı tesisine ve bu hususun tapu siciline tescil edilmesine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalıya yüklenmesine karar verilmesini saygıyla arz ve talep ederiz.…/…/…
Davacı Vekili
Avukat Adı ve Soyadı
İmza
Sık Sorulan Sorular
Geçit hakkı davası İtiraz dilekçes
Geçit hakkı cevap dilekçesi örneği
Belediyeden yol isteme Dilekçesi
Yol geçit hakkı bedeli nasıl hesaplanır
Geçit hakkı Davası
Geçit hakkı ARABULUCULUK başvuru dilekçesi
Kadastro yol talep Dilekçesi
Geçit hakkı başvurusu nasıl yapılır?
Geçit hakkı davası avukatsız açılır mı?
Geçit hakkı bedeli neye göre hesaplanır?
Geçit hakkı davası masrafları kim öder?
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.