Evliliğin İptali Davası Nedir? - Azim HUKUk

Evliliğin İptali Davası Nedir?

Evliliğin İptali Davası Nedir?

Evliliğin iptali hali hazırda var olan bir evliliğin Türk Medeni Kanunu’nun 145 ve 160. Maddeleri arasında düzenlenen hükümlerde bulunan nedenlerle iptal edilmesidir. Evliliğin iptali davasında baştan itibaren evliliğin geçersiz olduğu ileri sürülür. Evliliğin iptali davasında kanunda sayılan evliliğin mutlak ya da nispi butlanla geçersiz olma koşullarının varlığı gerekir.

Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenen hükümler çerçevesinde evlilik birliği şu nedenlerle son bulur;

Ölüm,
Boşanma,
Gaiplik halleri,
Evliliğin hukuki zeminde geçersiz olması nedeniyle iptali.

 

Davayı Kimler Açabilir?

Evliliğin mutlak butlanla sakat olduğu haller kamu düzenindendir. Bu sebepledir ki bu hallerin varlığında evliliğin iptali davası yalnızca eşler tarafından değil, Cumhuriyet Savcısı ve ayrıca diğer ilgiler tarafından da açılabilir. Eğer ki mutlak butlanla sakat olan bir evlilik evlenmenin iptali davası açılmadan evvel sona erdiyse Cumhuriyet Savcısının sona ermiş evliliğin mutlak butlanla sakat olduğunun karar altına alınmasını isteme hakkı bulunmamaktadır. Ancak Cumhuriyet savcısı dışında her ilgili bu talepte bulunabilecektir. Ayırt etme gücünün sürekli olarak yoksunluğu yahut akıl hastalığı sebepleriyle sakatlanan evlilik için iptal davasını, eğer ki ayırt etme gücünü sonradan kazanan ya da akıl hastalığı olan taraf iyileştiyse, açma hakkına sahip olacaklardır.

 

 

Evliliğin İptali Davası Açma Süresi Nedir?

Türk Medeni Kanununda belirtilen şartları taşıyan evlilikte; evliliğin iptali davası için dava açmak isteyen taraf için herhangi bir hak düşürücü süre öngörülmemiştir. Evliliğin her aşamasında iptal davası açılabilir. Evlilik birliği ölüm sebebiyle sona ermiş olsa dahi evliliği geçersiz hale getiren mutlak butlan sebepleri varsa dava açılabilir. Mutlak butlan sebepleri kamu yararını ve kamu düzenini de ilgilendirdiği için iptal davası açmak için yanıltıldığını korkutulduğunu ve korktuğunu anlayan taraf 6 ay ve her halde 5 yıllık hak düşürücü süre içerisinde dava açmalıdır.

 

Evliliğin İptali Davası ile Ortaya Çıkan Sonuçlar

Evliliğin iptali davası, talebe uygun olarak sonuçlandığı takdirde öncelikle evlilik sona ermiş olur. Görüleceği üzere evliliğin yokluğu ile temel fark burada ortaya çıkmaktadır. Yokluk halinde bir evlilikten söz edilemezken, evliliğin iptalini gerektirecek butlan hallerinde evlilik ancak hakim kararı ile sonlanmaktadır. Bir diğer önemli nokta ise, evliliğin başlangıcından hakim kararı ile sona erdiği ana kadar geçerli bir evlilikten söz ediliyor oluşudur. Yani bu süreçte geçerli bir evliliğin tüm unsurları mevcuttur.

 

Evliliğin İptali Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme

Evliliğin iptali davası boşanma davası ile farklı olsa da bu davada boşanmaya ilişkin hükümler uygulanacaktır. Bu nedenle görevli mahkeme tarafların son altı aydır birlikte oturdukları yer ya da eşlerden birinin yerleşim yeri aile mahkemesidir. Aile mahkemesi bulunmayan yerlerde ise asliye hukuk mahkemesi görevlidir. Taraflar arasında geçersiz bir evlilik olsa dahi tarafların bu evlilik süresince edindiği mallar adına mal rejimi davası açmak mümkündür. Ayrıca tazminat, nafaka gibi hususlar için de boşanmaya ilişkin hükümler uygulanır. En doğru yönlendirme ve bilgilendirme için bir aile avukatı ile görüşmenizi tavsiye ederiz.

 

Evliliğin İptali Davası Nedir? - Azim HUKUK
Evliliğin İptali Davası Nedir? – Azim HUKUK

Sık Sorulan Soruları

Nikah kaç gün içinde iptal edilir?

Mutlak butlanın varlığı sebebi ile evliliğin iptali söz konusu olduğunda evliliğin iptali için herhangi bir zaman sınırlaması söz konusu değildir. Evliliğin her aşamasında evliliğin iptali davası açılması mümkündür. Cumhuriyet savcısı, eşlerin evliliği devam ettiği sürece evliliğin iptal davası açabilir.

 

Evlilik İptali nasıl yapılır?

Evliliğin iptali, usulüne uygun yapılmamış ve kanunen geçersiz olan bir evliliğin mahkeme kararı ile tespit edilerek sona erdirilmesidir. Evliliğin iptali nedenleri kanunda açıkça sayılmıştır. Bu nedenle sayılı nedenler haricinde evliliğin iptali mümkün olmayacaktır. Evliliğin iptali ancak mahkeme kararıyla mümkündür.

 

Evliliğin İptali Dava Açma Süresi

Evlilik için çeşitli sebeplere dayanılarak iptal davası açılırken nisbi butlan nedeni ile açılan davalarda iptal sebebi öğrenildiğinden itibaren 6 ay ve her halükârda evlendikten sonraki 5 yılın ardından düşmektedir. Korkuya dayalı bir neden varsa bu durumda da korku etkisi ortadan kalktığı tarih esas alınarak aynı şartlar geçerlidir.

Mutlak butlan sebepleri var ise bu durumda da Medeni Kanun’un hak düşürücü bir süreyi ön görmediği anlaşılmaktadır. Evliliğin herhangi bir aşamasında taraflar mutlak butlan sebepleri varsa dava açma hakkına sahip olmaktadır. Bu durumda Aile Mahkemesi’ne müracaat edilmesi gerekir.

 

Evlilik sözleşmesi hangi durumlarda iptal olur?

Eşler imzalamış olduğu mal rejimi sözleşmesinin iptalini isteyip dava açabilmesi için belli başlı kurallar bulunmaktadır. Sözleşme kurulurken eşlerden birisinin iradesinde yanılma, tehdit ya da şiddet nedeniyle sözleşmenin geçersiz olduğunu öne sürebilecektir.

 

Evlilik iptali için nereye başvurulur?

Evliliğin iptali davası aile mahkemesinde açılacaktır. Evliliğin iptali davasında boşanmaya ilişkin hükümler uygulandığından yetkili mahkeme ise tarafların dava açmadan önce son altı ay ikamet ettiği yerleşim yeri olacaktır.

 

Evlilikte nisbi butlan nedir?

Nispi Butlan Sebepleri

Evlenme sırasında alkol, uyuşturucu veya ilaç kullanımı gibi geçici bir sebeple ayırt etme gücünü kaybetmiş olan eş, bu geçici durum sonrasında evliliğin iptali için dava açabilir.

 

Resmi nikah nasıl iptal olur?

Nikah İptali Nasıl Yapılır? Nikahın iptali mahkeme yapılacak bir başvuru ile ve evliliğin iptal sebepleri sunularak gerçekleştirilebilir. Bu gibi durumlarda bir boşanma avukatının da yardım alarak nikahınızın iptalini gerçekleştirebilirsiniz.

 

Evlilik nasıl sona erer?

Boşanma; ölüm, gaiplik, cinsiyet değiştirme ve hükümsüzlük halleri gibi, evliliği sona erdiren sebeplerden biridir. Boşanma, eşler henüz hayatta iken, bir eşin kanunda öngörülmüş olan sebeplerden birine dayanarak açacağı dava sonucunda evlilik birliğine hakimin kararı ile son verilmesidir.

 

Yeni kıyılan nikah iptal olur mu?

Türk Medeni Kanunu içerisinde yer alan ve Evlilik İptali hususunda belirli şartlar ortaya koyan kurallar doğrultusunda nikah sonrası evlilik iptali mümkündür. TMK’nun 145. maddesinde yer alan Mutlak Butlan ile TMK’nun 148 – 151. maddelerinde yer alan Nispi Butlan gerekçeleri ile evlilik geçersiz sayılabilmektedir.

 

Nikah tarihi iptal edilebilir mi?

Nikah tarihinde herhangi bir nedenle iptal veya tarih değişikliği söz konusu ise 3 gün önceden evlendirme memurluğumuza dilekçe ile müracaat edilecektir.

 

24 saat içinde nikah iptali olur mu?

Mutlak butlanın varlığı sebebi ile evliliğin iptali söz konusu olduğunda evliliğin iptali için herhangi bir zaman sınırlaması söz konusu değildir. Evliliğin her aşamasında evliliğin iptali davası açılması mümkündür. Cumhuriyet savcısı, eşlerin evliliği devam ettiği sürece evliliğin iptal davası açabilir.

 

24 saat içinde nikah iptali olur mu?

Mutlak butlanın varlığı sebebi ile evliliğin iptali söz konusu olduğunda evliliğin iptali için herhangi bir zaman sınırlaması söz konusu değildir. Evliliğin her aşamasında evliliğin iptali davası açılması mümkündür. Cumhuriyet savcısı, eşlerin evliliği devam ettiği sürece evliliğin iptal davası açabilir.

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir