Çocuğun Kaçırılması ve Alıkonulması Suçu ve Cezası - Azim HUKUK

Çocuğun Kaçırılması ve Alıkonulması Suçu ve Cezası

Çocuğun Kaçırılması ve Alıkonulması Suçu ve Cezası
Çocuğun Kaçırılması ve Alıkonulması Suçu Nedir? (TCK 234)
Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçu; kendi isteğiyle evini terk eden bir çocuğun ailesine veya yetkili makamlara bilgi verilmeden yabancı bir kimse tarafından yanında tutulması (örn, eve götürülmesi, birlikte gezilmesi vb.) veya velayet yetkisi elinden alınmış olan ana veya babanın ya da üçüncü derece dahil kan hısmının 16 yaşını bitirmemiş bir çocuğu velisinin rızası dışında kaçırması veya alıkoyması ile meydana gelir.

Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçu, TCK m.234’te “Aile Düzenine Karşı Suçlar” bölümünde düzenlenmiş olup iki şekilde işlenebillir:

Velayet yetkisi olmayan anne-baba ile kan hısımlarının işlediği çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçu (TCK m.234/1),

Evi rızasıyla terk eden çocuğun bir yabancı tarafından kaçırılması ve alıkonulması suçu (TCK m.234/3).

 

 

Çocuğun Kaçırılması ve Alıkonulması Suçunun Maddi Unsurları Nelerdir?

Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçu dört maddi unsur barındırmaktadır.

Fail : Yasada sayılan kişiler tarafından işlenen çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçunun faili çocuğun velayet hakkı elinden alınmış anne-babası ve çocuğun üçüncü dereceye kadar olan akrabalarıdır. Suç sadece sayılan kişiler tarafından işlenebileceği için özgü suçtur.

Mağdur : Suçun mağduru velayet yetkisine sahip anne-baba veya vasidir. Zira bu suçla korunan hukuki değer anne-babanın ve vasinin, velayet ve vesayet haklarıdır. Ayrıca çocuğu bakım ve gözetim altında tutan kişi de suçun mağdurudur. Çocuğun mağdur olup olmadığı hususu tartışmalıdır.

Konu : Bu suçun konusu on altı yaşını bitirmemiş çocuktur. Fiil, çocuk üzerinde işlenmektedir. TMK kapsamında ergin kılınan çocuğun üzerindeki velayet ve vesayet sona ereceği için, ergin kılınan çocuk bu suçun konusu değildir.

Hareket : Sayılı kişiler tarafından çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçunun basit halinin fiil unsurunu “cebir veya tehdit kullanmaksızın kaçırma veya alıkoyma” eylemi oluşturmaktadır. Çocuğun veli veya vasisi tarafından belirlenen hareket alanından fail tarafından alınarak kendi hakimiyet alanına sokulması kaçırma fiilini oluşturacaktır. Kişinin kendi isteği ve rızasıyla girdiği failin fiilî egemenlik alanından kendi rızasına aykırı olacak şekilde çıkamaması ise alıkoyma fiilini oluşturur.

 

Çocuğun Kaçırılması ve Alıkonulması Suçunun Cezası Ve Yaptırımı

Suçun TCK 234/1 uyarınca işlenmesi halinde faile verilecek ceza 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıdır. Failin eylemini cebir veya tehdit kullanarak işlemesi durumunda ya da çocuğun henüz 12 yaşını bitirmemiş olması halinde TCK 234/2 hükmü uyarınca faile verilecek ceza 1 kat arttırılmaktadır. Eylemin TCK 234/3 hükmü uyarınca işlenmesi halinde faile 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilmektedir.

 

Çocuğun Kaçırılması ve Alıkonulması Suçu ve Cezası - Azim HUKUK

 

Çocuğun Kaçırılması ve Alıkonulması Suçu Nasıl Oluşur?

Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçu; 16 yaşından küçük çocuğun, velayet yetkisi elinden alınmış olan ebeveyni veya yakın akrabaları tarafından, asıl velisinin yanından alıkonulması ya da kaçırılması yoluyla oluşur. Aynı şekilde, evi terk eden çocuğun, ailesi veya polis haberdar edilmeksizin tutulması durumunda da bu suç oluşmaktadır. Suçu oluşturan iki hâl de birbirinden çok farklıdır. Bu sebeple karıştırılmaması önemlidir.

 

TCK Madde 234 Gerekçesi

Maddenin birinci fıkrasında, velayet yetkisi elinden alınmış olan ana veya babanın ya da üçüncü derece dahil kan hısmının, onaltı yaşını bitirmemiş bir çocuğu veli, vasi veya bakım ve gözetimi altında bulunan kimsenin yanından cebir veya tehdit kullanmaksızın kaçırması veya alıkoyması, suç olarak tanımlanmıştır. Böylece bu maddeyle çocuk üzerindeki velâyet veya vesayet hakları korunmaktadır.

Söz konusu suç, onbeş yaşını bitirmemiş olan çocuğun kaçırılması veya alıkonulması suretiyle gerçekleşir. Ancak, bunun için cebir veya tehdit kullanılmasına gerek yoktur. Ayrıca, çocuğun velayet yetkisi elinden alınmış olan ana veya baba ya da üçüncü derece dahil kan hısmı tarafından kaçırılmış veya alıkonulmuş olması gerekir.

Maddenin ikinci fıkrasında, söz konusu suçun nitelikli hâlleri belirlenmiştir. Buna göre, kaçırma veya alıkoyma fiillerinin cebir veya tehdit kullanılmak suretiyle işlenmesi hâlinde faile daha ağır ceza verilecektir. Keza, kaçırılan çocuğun oniki yaşını bitirmemiş olması hâlinde de ceza artırılacaktır.

 

Çocuğun Kaçırılması ve Alıkonulması Suçunda Yargılama

TCK 243/1, TCK 243/2 ve TCK 243/3 maddelerinde belirtilen suçun ceza alt ve üst sınırları dikkate alındığında yargılama görevi Asliye Ceza Mahkemelerindedir. Yargılama yetkisi ise suçun işlenmiş olduğu yer Asliye Ceza Mahkemesidir.

 

Sık Sorulan Sorular

TCK 234
tck 234/1
tck 234/3
Çocuğun KAÇIRILMASI ve ALIKONULMASI savunma dilekçesi
Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması şikâyete bağlı mı
Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması TCK
Çocuğun KAÇIRILMASI VE ALIKONULMASI SUÇU makale
Babanın çocuğu kaçırması
Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması şikayete bağlı mı?
Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması kaç yıl?
Çocuk alıkoymanın cezası nedir?
Alıkoyma şikayete tabi mi?

 

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir