Vasi Tayini (Vesayet Davası) 2024-2025

Vasi Tayini (Vesayet Davası) 2024-2025

Vasi Tayini (Vesayet Davası) 2024-2025

 

Vesayet, velâyet altında olmayan küçüklerin ve özel durumlar haricinde velâyet altında olmayan bazı yetişkinlerin, ayrıca 1 yıl veya daha uzun süre hapis cezası alan bireylerin mal varlığı ve kişilik haklarını koruma amacıyla oluşturulan hukuki bir düzenlemeye denmektedir. Vasi ataması düzenlemesi sayesinde, kişilik hakları ve mal varlıklarıyla ilgili koruma ihtiyacı olan bireyler, vesayet kurumu aracılığıyla koruma altına alınmaktadır.  Vasi tayini, hukuken kısıtlanmış olan kişiler adına gerekli işlemlerin yürütülmesini sağlayacak bir kimsenin görevlendirilmesine deinr. Vesayet makamı, vasilik görevini yapabilecek yeteneğe sahip ergin bir kişiyi vasi tayin edilmektedir. Vesayet altına alınacak kişinin eşi ya da yakın akrabalarından biri vasilik şartını sağlıyorsa bu kimse öncelikli olarak vasi atanmaktadır. Bunun dışında, vesayet altına alınacak kişinin ve anne babasının gösterdiği kişilerin vasi olarak atanabilmesi de mümkün olmaktadır..

Vesayet davası yaklaşık 1 yıl sürmektedir. Bu sürenin tespitinde dava açıldıktan sonra yakın bir duruşma gününün tayini, kurumlardan istenecek belgelerin toplanması, varsa tanıkların ve gerektiriyorsa ilgilinin dinlenilmesi gibi hususlar belirleyici olmaktadır. Süreyi kısaltabilmek adına özellikle sağlık raporunun dosyaya bir an evvel dahil olması gerekmektedir.

 

 

Hangi Durumlarda Vasi Tayini Yapılır?

Küçüklük nedeniyle
Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle
Savurganlık sebebiyle
Kötü yaşama tarzı sebebiyle
Kötü yönetim sebebiyle
Alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı sebebiyle
Özgürlüğü bağlayıcı ceza nedeniyle
İstek üzerine

 

Vesayet Nasıl Sona Erer?

18 yaşından küçük olanları vesayeti, 18 yaşına girince sona ermiş olmaktadır. Hapis cezası almış kişilerde ise hapis cezasının tamamlanması ile birlikte vesayeti de sona ermektedir.

Kısıtlı olanlarda ise mahkemenin ya da yetkili vesayet makamının vereceği karar ile vesayet sona ermektedir

Akıl hastalarında, sağlık kuruluşlarının vereceği rapora göre vesayet sona erdirilebilmektedir.

Kötü alışkanlıklarından dolayı vesayet altına alınmış olanlarda ise en az 1 yıl boyunca vesayet altında olmak ve herhangi bir şikayetin olmaması sonucunda vesayet kaldırılabilmektedir.

Mahkeme tarafından tayin edilen vesayet süresinin sona ermesi ve yenilenmemesi gibi nedenlerden dolayı da vesayet sona eermektedir

Türk Medeni Kanununun 456. Maddesine göre vasilik görev süresi 2 yıldır. Vesayet makamı bu süreyi her defasında ikişer yıl uzatabilir. 4 yıl dolunca vasi, vasilikten kaçınma hakkını kullanabilmektedir.

 

Vasiliğe İtiraz Nasıl Yapılır?

Vasiliğe atanan kişi, bu durumun kendisine tebliğinden başlayarak 10 gün içinde vasilikten kaçınma hakkını kullanabilmektedir.

Vasilik ile ilgili olan herkes vasinin atandığını öğrendiği günden başlayarak 10 gün içinde atamanın kanuna aykırı olduğunu isteyebilmektedir.

Vesayet makamı, vasilikten kaçınma veya itiraz sebebini yerinde görürse yeni bir vasi atamaktadır.

 

Vesayet Davası Yetkili Mahkeme Neresidir?

Vesayet işlerinde yetki küçüğün veya kısıtlının yerleşim yerindeki vesayet daireleriine yani Sulh Hukuk Mahkemelerine aittir. Yetkili Sulh Hukuk Mahkemesinin izni olmadıkça vesayet altındaki kişi yerleşim yerini değiştiremez. Yerleşim yerinin değişmesi hâlinde yetki, yeni vesayet dairelerine geçmemektedir. Bu takdirde kısıtlama yeni yerleşim yerinde ilân olunmaktadır. Hükümlülük nedeniyle vesayet davasında yetkili mahkemenin belirlenmesinde, hükümlünün cezaevine girmeden önceki son yerleşim yeri adresi esas alınmaktadır. Vasinin eylem ve işlemlerine karşı şikayet mümkündür. Ayırt etme gücüne sahip olan vesayet altındaki kişi ve her ilgilinin vesayet makamına şikayet etme hakkı vardır. Ayrıca vesayet makamının kararlarına karşı olarak, söz konusu kararların tebliğ tarihinden itibaren başlayarak on gün içerisinde denetim makamına itiraz edilebilmesi mümkündür.

 

Benzer Sorulan Sorular

Hangi şartlarda vasi tayin edilir?

Vesayet altına alınan herkese vasi tayin edilir. Türk Medeni Kanunu 403. Maddeye göre: “Vasi, vesayet altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliği ve mal varlığı ile ilgili bütün menfaatlerini korumak ve hukukî işlemlerde onu temsil etmekle yükümlüdür.” Küçük veya kısıtlılara vasi atanması mahkeme kararı ile mümkündür.

 

Vasi tayini davası kaç ay sürer?

Vesayet davası yaklaşık 1 yıl sürer. Bu sürenin tespitinde dava açıldıktan sonra yakın bir duruşma gününün tayini, kurumlardan istenecek belgelerin toplanması, varsa tanıkların ve gerektiriyorsa ilgilinin dinlenilmesi gibi hususlar belirleyici olur.

 

Vasi tayin etme nasıl yapılır?

Vasi atanması için başvuru mahkeme üzerinden gerçekleştirilmelidir. Mahkeme, kişinin durumunu değerlendirerek vasi atanmasına karar verir ve vasi tayini belgesi düzenler. Mahkemeler, vasi tayin etme yetkisine sahiptir ve bu süreç hukuki prosedürlere tabidir.

 

Vasi tayini için avukata gerek var mı?

Zorunluluk olmamasına karşın sürecin uzun ve birden çok işlem barındırması nedeniyle bu alanda tecrübeli bir avukat ile çalışmak telafisi mümkün olmayacak hataların yapılmasının önüne geçecektir.

 

Vesayet Davasını Kimler Açabilir?

Aile hukuku avukatı yardımıyla ya da çeşitli nedenlerden dolayı kendilerini yönetecek durumda olmayan kişilerin akrabaları ya da yakınları tarafından, vasi tayini davası açılabilir.

 

Vasi tayin edilince ne olur?

Vesayet altına alınan kişiler vasi tayini neticesinde, vasiler aracılığıyla çeşitli hukuki işlemlerde temsil edilir, mallarının yönetimi vb. kanunda sayılı iş ve işlemler vasi tayin edilen kişiler tarafından yerine getirilir.

 

Vasilik kararı kaç günde çıkar?

Vesayet davasında amaç, kısıtlı kişinin haklarının korunması ve teminidir. Bu sebeple bir alacak durumu söz konusu olmaz. Dava süreci ile ilgili temel konular da aşağıdaki gibidir: Dava, içeriğe ve vasilik durumuna göre 120 ila 331 gün arasında sonuçlanması gerekir.

 

Vasi olmanın şartları nelerdir?

Vasi kime denir kapsamında vesayet altındaki küçüklere ya da kısıtlılığı olan erginlere vasi atanırken, vasilerin bazı özelliklere sahip olması beklenir. Sabırlı olmak, hoşgörülü olmak, iyi niyetli yaklaşmak, insanlarla iletişiminin iyi olması gerekir. Bunun yanında vasinin 18 yaşını doldurmuş olması gerekir.

 

Vasi atama davası ne kadar sürer?

Vesayet davası, avukat desteği ile veya çeşitli sebeplerden dolayı kendilerini yönetecek durumda olamayan kişilerin akrabaları ya da yakınları tarafından açılabilir. İş bu dava ortalama 1 yıl içerisinde sonuçlanır fakat bu süre avukatlı olarak ilerletilen davalarda geçerlidir.

 

Sık Sorulan Sorular

Vasi tayini için hangi doktora gidilir?
Vasi olmak için sağlık raporu nasıl alınır?
Vasi tayini dilekçesi nereden alınır?
Vasilik almak için ne yapmalı?
Vasi kısıtlının bankadaki parasını kullanabilir mi?
Hangi şartlarda vasi tayin edilir?
Noterden vasi tayini yapılır mı?
Vasi maaşı için nereye başvurulur?
Vasi tayini için avukata gerek var mı?
Vasi tayin etme nasıl yapılır?
Vasilik yetkileri nelerdir?
Vasi atanıp atanmadığı nasıl öğrenilir?
Vasi adayı mahkemeye gitmezse ne olur?
Vasi duruşmaya gelmezse ne olur?
Vasi maaşı ne kadar 2024?
Vasi tayini için sağlık raporu şart mı?
Vesayeti gerektiren haller nelerdir?
Vasi olmak için hangi belgeler gerekli?
Vasi atanmasını kim talep edebilir?
Vasilik kaç günde çıkar?
Vasiye ücret ödenir mi?
Vasi kararı çıktıktan sonra ne yapılır?
Vesayet davasında tanık dinlenir mi?
Vasi atanan kişi neler yapamaz?
Vasilik şartları nelerdir?
Vasi olan kişi vasisi olduğu kişinin malını satabilir mi?
Vesayet davası nasıl sonuçlanır?
Vasi tayini duruşmalı mı?

 

 

Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.

 

Instagram Hesabımız

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir