Zilyetliğin Korunması Davaları
Zilyetliğin korunması davaları söz konusu ise saldırıda bulunanın saldırı gerçekleştirdiği şey üzerinde bir hak iddia etmesi zilyetliği saldırıya uğrayanın ona dava açmasına engel teşkil etmez. Açılan davalar ise saldırının sona erdirilmesi, saldırı sebebinin önlenmesi ve saldırı sonucu oluşan zararın giderilmesi amacını taşır.
Bir kişiye ait eşya üzerindeki hakimiyetin sonlandırılmasına çalışmak gasp niteliği taşır. Kişinin eşya üzerindeki hakimiyeti zorlaştırılırsa ya da güçleştirilirse bu durum saldırı olarak nitelendirilmektedir. Saldırı söz konusu ise davalının üstün hak iddiası dikkate alınmamaktadır.
Haksız Zilyet Nedir?
Zilyet olan kimse, genellikle bir hakka dayanmaktadır. Haksız zilyet olma durumu istisnaidir. Burada dayanılan hak, ekseriyetle mülkiyet hakkı olmaktadır. Kiralama, rehin, ariyet gibi durumlarda da zilyet bir hakka dayanmaktadır. Buna karşın haksız zilyet, herhangi bir hakka dayanmamaktadır. Örneğin hırsız, çaldığı mal üzerinde haksız zilyettir. Aynı şekilde bir taşınmaz üzerinde zilyet olarak haksız işgalde bulunan kişi de haksız zilyettir. Bu kapsamda bu kişiden ecrimisil, yani haksız işgal tazminatı talep edilebilecektir.
Eşya Alacağı Davasının Özellikleri Nelerdir?
Eşya alacağı davası açılabilmesi için eşlerin boşanmış olmaları gibi bir zorunluluk yoktur. Hatta bu davanın açılmasından önce boşanma davasının açılması da gerekmemektedir. Taraflar arasındaki mal rejimi sona ermese bile eşya alacağı davası açılması önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Eşya alacağı davalarında davacı taraf isteğe konu eşyanın varlığını, bu eşyanın kendisine ait olduğunu ve davalıda kaldığını ispat edecektir. Eşya alacağı davası bağımsız bir dava olarak açılabileceği gibi boşanma ve mal rejimi davalarının içerisinde de talep edilebilir. Bu davada davacı taraf eğer talep ettiği eşyaları bulunuyorsa bu eşyalarını aynen isteyebileceği gibi eşyalarının bulunmaması halinde bedelinin tahsilini de isteyebilir. Eşya alacağı davası bir çok delille ispatlanabilir. Örneğin çeyiz senedi, davalının kabulü, yemin delili, tespit tutanağı, eşyaların faturası ya da kredi kartı slipi, video kayıtları ve fotoğraflar bu davada delil olarak kullanılabilir.
Sık Sorulan Sorular
Hak karinesi ne demek?
Taşınır Eşyada Zilyetlik, Zilyedin o şey üzerinde iddia ettiği hakka sahip olduğu yolunda bir Karine oluşturur (MK m. 985, 986). Hak Karinesi, Taşınırlarda, Zilyet hangi hakka sahip olduğunu iddia ediyorsa, o Hakkın varlığına Karine olarak kabul edilir.
Zilyetlik Karineleri nelerdir?
Zilyetlik taşınırlarda haklara karine oluşturur. Karine , bilinen mevcut bir durumdan bilinmeyen sonuçlar çıkarmaktır. Taşınırlarda yasa koyucu zilyetliği haklara karine olarak kabul ediyor. Bir taşınırın zilyedi taşınır üzerinde bir hak iddia ediyorsa karine olarak zilyet iddia ettiği hakkın sahibi sayılır.
Kişisel haklar nelerdir eşya hukuku?
Şahsi haklar aynidir. Yani, o sahip olunan maddi mallar üzerinde bir hakimiyet ve tasarruf hakkına sahiptir. Kişi ayni haklarını başka kişi veya kişilere kullanma veya satış hakkını verebilir veya kendisi bir hak alabilir. Bu hakkı verdiğinde diğer kişi veya kişiler ile hukuki bir ilişki kurulmuştur.
Eşya Hukuku zilyetlik nedir?
Zilyetlik, medeni hukukun eşya hukuku dalında incelenen bir hukuki kurumudur. En basit olarak bir kimsenin taşınır (menkul) veya taşınmaz (gayrimenkul) bir mal üzerindeki fiili hakimiyeti olarak tanımlanabilir.
Eşya Hukuku kaça ayrılır?
*Medeni Kanunumuzda Taşınır- Taşınmaz ayrımına verilen önem, Cermen hukukundan gelir.
*Öyleyse, Eşya Hukuku bakımından temel ayırım, Taşınmaz Eşya- Taşınır Eşya ayrımıdır.
Eşyaya bağlı irtifak hakkı nedir?
Eşyaya bağlı irtifak hakkı bir taşınmaz üzerinde diğer bir taşınmaz yararına kurulan yüklü taşınmaz malikinin mülkiyet hakkının sağladığı bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya ya da yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanmasına katlanmakla yükümlü kılan irtifak hakkıdır.
Eşya Hukuku belirlilik ilkesi nedir?
Belirlilik ilkesi, tesis edilen rehnin, taşınmazın tamamını kapsayacağını da ifade etmektedir. Bir taşınmazın ayrı parçaları hukuki manada eşya niteliğine sahip olmadığından bağımsız olarak rehne konu edilemezler.