Vergi Denetiminde Nelere Bakılır? - Azim HUKUK

Vergi Denetiminde Nelere Bakılır?

Vergi Denetiminde Nelere Bakılır?

Vergi incelemesi tam inceleme ve sınırlı inceleme olmak üzere temelde iki türe ayrılmaktadır. Tam inceleme, her türlü vergi için mükellefin geçmiş döneme ait hesaplarının ve beyannamelerin incelenmesidir. Sınırlı inceleme, mükellefin bir vergi türü için geçmişte belirli bir dönemle sınırlı olmak üzere incelenmesidir.

 

Vergi kanunlarının yasal denetimini kim yapar?

Vergi denetimi, genellikle vergi otoritelerinin yetkilendirilmiş denetçileri tarafından yürütülür. Bu denetçiler, vergi kanunlarına uygunluğu gözeterek mükelleflerin finansal kayıtlarını inceler ve beyan ettikleri bilgilerin doğruluğunu doğrulamaya çalışır.

 

 

Vergi denetiminin amacı nedir?

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 134’üncü maddesine göre; “Vergi incelemesinden maksat, ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak tespit etmek sağlamaktır.

 

Vergi denetimini kim yapar?

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 135’inci maddesine göre “Vergi Müfettişleri, Vergi Müfettiş Yardımcıları, ilin en büyük mal memuru veya vergi dairesi müdürleri tarafından yapılır.

 

Vergi denetimi ne zaman yapılır?

Kural olarak vergi incelemeleri 5 yıllık zaman aşımı süresi içerisinde yapılabiliyor. Bu süre içerisinde kalmak şartıyla her yıl, hatta içinde bulunulan yıl dahi incelenebilir.

 

Vergi denetçisi ne iş yapar?

Vergi Denetçisi Ne Demek? Vergi denetçisi; vergi vermekle yükümlü olan vergi mükelleflerinin vergilerini denetleyen, vergilerin yasalara uygun verilip verilmediğini kontrol eden, taşra gelir birimlerinde denetim yapan kişilere verilen mesleki unvandır.

 

Vergi denetim yolları nelerdir?

Bu amaçla vergi idaresi, yoklama, vergi incelemesi, arama ve bilgi toplama yolları ile verginin doğruluğu imkanına sahip olmaktadır. Bu imkanlardan arama ve bilgi toplama bilgi edinme yollarının kapsamına girmekte iken, yoklama ve vergi incelemesi ise denetim yolları olarak ifade edilmiştir.

 

Kimler vergi incelemesi yapar?

Vergi Usul Kanununa göre vergi incelemesi; Vergi Müfettişleri, Vergi Müfettiş Yardımcıları, ilin en büyük mal memuru veya vergi dairesi müdürleri tarafından yapılır. Gelir İdaresi Başkanlığının merkez ve taşra teşkilatında müdür kadrolarında görev yapanlar her hal ve takdirde vergi inceleme yetkisini haizdir.

 

Vergi suçu raporu nedir?

Vergi Tekniği Raporu, vergi suçu şüphesi üzerine vergi müfettişlerince düzenlenen naylon fatura düzenlenme ve kullanılması suçlarının ve Vergi Usul Kanunu m. 359 hükmünde tanımlanan diğer suçları tespit için düzenlenen rapordur.

 

Vergi İncelemesi Yapmaya Yetkili Kişiler

Yasanın yetkilendirdiği bu kişiler, vergi müfettişleri, vergi müfettiş yardımcıları, ilin en büyük mal memuru, vergi dairesi müdürleri, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın merkez ve taşra teşkilatında müdür kadrolarında görev yapanlardan ibarettir.

 

 

Instagram Hesabımız

 

Vergi Denetiminde Nelere Bakılır?

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir