Velayet Değiştirme Davası 2024-2025 - Azim HUKUK

Velayet Değiştirme Davası 2024-2025

Velayet Değiştirme Davası 2024-2025

Velayetin değiştirilmesi davası, çocuğun üstün yararı üzerine incelemelerin yapılmasını sağlayan bir davaya denmektedir. Bu dava, kamu yararına ilişkin olduğundan hakim, velayetin değiştirilmesi davasında gerekli gördüğü tüm önlemleri çocuk yararına alabilmektedir. Velayetin değiştirilmesi davasında görevli mahkeme, genellikle aile mahkemeleridir. Velayeti elinde bulundurmayan taraf, velayet değişikliği sebeplerini ve delillerini içeren dilekçe ile aile mahkemesine başvurmalıdır. Yetkili mahkeme ise çocuğun oturduğu yer mahkemesi veya davalının yerleşim yeri mahkemesidir. Velayet davaları bakımından kesin bir yetki kuralı olmadığından yetkili mahkeme, çocuğun ikametgâhının bulunduğu yer Aile Mahkemesi veya davalının yerleşim yeri Aile Mahkemesi olabilmektedir. Velayet davası, çocuğun velayeti kendisinde olmayan eşin diğer eşe karşı açtığı bir dava türüdür.

Velayeti talep eden tarafın çocuğa karşı ilgili olma, bakımını üstlenebilme durumu gibi çocuğun yararının dışında, bu ebeveynin akıl sağlığı, kötü davranışı, şiddete meyilli olup olmadığı, yaşama ortamı, bağımlılığı, ekonomik durumu, çocuğa muamelesi gibi kendi durumu da dikkate alınacaktır.  Velayeti talep eden tarafın çocuğa karşı ilgili olma, bakımını üstlenebilme durumu gibi çocuğun yararının dışında, bu ebeveynin akıl sağlığı, kötü davranışı, şiddete meyilli olup olmadığı, yaşama ortamı, bağımlılığı, ekonomik durumu, çocuğa muamelesi gibi kendi durumu da dikkate alınacaktır.

 

 

Anlaşmalı boşanma protokolü imzalanmak sureti ile boşanılması halinde protokolde velayetin değiştirilmesini engelleyecek madde olsa dahi velayet değiştirilebilir. Çocuğun velayeti olmayan ebeveyn ile görüştürülmemesi, velayet sahibi ebeveynin çocuğu terk etmesi veya ölüm gibi durumlarda velayet değiştirilebilmektedir. Velayetin değiştirilmesi davasında görevli mahkeme, genellikle aile mahkemeleridir. Velayeti elinde bulundurmayan taraf, velayet değişikliği sebeplerini ve delillerini içeren dilekçe ile aile mahkemesine başvurmalıdır. Yetkili mahkeme ise çocuğun oturduğu yer mahkemesi veya davalının yerleşim yeri mahkemesidir.

Velayet hakkını alan anne veya babanın durumunun değişmesi, sonradan ortaya çıkan çeşitli sebeplerle velayet hakkının gereği gibi kullanılmaması ya da çocuğun menfaatinin gerektirmesi durumlarında velayet hakkının değiştirilmesi veya kaldırılması davası açılabilir. Aldatan eşe velayetin verilip verilemeyeceği, çocuğun üstün yararına bağlıdır. Bir eşin diğerini aldatması boşanma davasında ağır kusur olsa dahi, çocuğun velayeti açısından sadece buna bakarak karar verilemez. Yani aldatan eşe velayet verilir mi sorusunun cevabı çocuğun üstün yararıdır.

Velayeti elinde bulundurmayan taraf, velayet değişikliği sebeplerini ve delillerini içeren dilekçe ile aile mahkemesine başvurmalıdır. Yetkili mahkeme ise çocuğun oturduğu yer mahkemesi veya davalının yerleşim yeri mahkemesidir. Ancak velayet değiştirme davalarında kesin bir yetki kuralı bulunmamaktadır. Dilekçe teslimi ile başlayan süreç üzerinde dilekçenin incelenmesi ve hazırlanması süreci 7 gün olarak kabul edilir, velayet dava dilekçesi karşı tarafa ise 30 gün içinde tebliğ edilir. Dilekçenin iletilmesi ile birlikte cevap süreci ise 14 gün olarak belirlenmiştir. Velayeti elinde bulundurmayan taraf, velayet değişikliği sebeplerini ve delillerini içeren dilekçe ile aile mahkemesine başvurmalıdır. Yetkili mahkeme ise çocuğun oturduğu yer mahkemesi veya davalının yerleşim yeri mahkemesidir. Ancak velayet değiştirme davalarında kesin bir yetki kuralı bulunmamaktadır.

 

Sık Sorulan Sorular

Velayet değişikliği için ne yapmak gerekir?
Velayet değiştirme kaç gün sürer?
Çocuğun velayeti sonradan değişir mi?
Velayetin değiştirilmesi kararının kesinleşmesi gerekir mi?
Velayetin değiştirilmesi davası kesinleşmeden icraya konulabilir mi?
Velayetin değiştirilmesi adli tatilde görülür mü?
Velayet kendisinde olan taraf velayetin değiştirilmesi davası açabilir mi?
Velayetin değiştirilmesi davasında geçici velayet verilir mi?
Velayet davası kaç ay sürer?
Velayetin değiştirilmesi davasında çocuk dinlenir mi?
Çocuğun velayeti hangi durumlarda anneye verilmez yargıtay kararı?

 

 

Instagram Hesabımız

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir