Vekalet Sözleşmesi 2024-2025
Vekalet sözleşmesi, bir kişinin bir başka kişiyi kendi adına ve hesabına belirli işleri yapmak üzere yetkilendirdiği bir sözleşmedir. Bu sözleşme, vekil olarak bilinen kişinin belirli işlemleri yapmak için vekalet veren kişinin adına hareket etmesine izin vermektedir. Vekalet sözleşmesi, vekalet veren kişinin belirli bir süre boyunca veya belirli bir işlem için vekalet vermesini sağlayabilmektedir. Sözleşme, vekalet verenin isteği doğrultusunda sınırlı veya geniş bir yetki kapsamına sahip olabilmektedir.
Vekalet sözleşmesinde, vekalet veren kişi, vekalet alan kişinin hangi işleri yapabileceğini, nasıl yapacağını, hangi durumlarda vekaletin sona ereceğini ve vekaletin ücreti gibi detayları belirlemektedir. Bu sözleşme, tarafların hak ve yükümlülüklerini düzenler ve vekalet alan kişinin belirli işlemleri yapabilmesi için gerekli yasal izinleri sağlamaktadır.
Vekâlet sözleşmesinin yazılı şekilde ve noterde düzenleme şeklinde yapılması şarttır. Vekâlete ilişkin hükümler, niteliklerine uygun düştükleri ölçüde, Borçlar yasasında düzenlenmemiş olan işgörme sözleşmelerine de uygulanır. Sözleşme veya teamül varsa vekil, ücrete hak kazanır. Vekaletname herhangi bir şekle bağlı değildir. Ancak taraflar aralarında anlaşarak vekaletnameyi belli bir süre ile sınırlayabilirler. Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir. Genel vekaletname ile avukat, vekalet verenin adına hukuki işlemleri gerçekleştirebilmektedir. Bu işlemler arasında sözleşmeleri imzalama, dava açma, davadan feragat etme, mülkiyet işlemleri gibi işlemler yer alabilmektedir.
Vekalet Sözleşmesinin Özellikleri
Vekalet sözleşmesi bir iş görme sözleşmesidir:
Vekil; vekalet sözleşmesi ile yapma edimi borçlanır, vekalet verenin işini görür, onun menfaatine çalışmaktadır.
Yapmama edimi ya da bir fiilden kaçınmak iş görme sayılmaz, vekalet sözleşmesinin konusuna girmez.
Nişanlanma, evlenme, evlat edinme gibi kişiye sıkı sıkıya bağlı işlemler vekalet sözleşmesine konu olamaz, bu işlemleri kişi bizzat yapmalıdır.
Vekalet Sözleşmesinin Sona Ermesi
Vekâlet veren ve vekil, her zaman sözleşmeyi tek taraflı olarak sona erdirebilir. Yani azil ve istifa her zaman mümkündür. Ancak, uygun olmayan zamanda sözleşmeyi sona erdiren taraf, diğerinin bundan doğan zararını gidermekle yükümlüdür. Sözleşme ifa edilince de sözleşme sona ermektedir. Sözleşme kural olarak, vekilin veya vekâlet verenin ölümü, ehliyetini kaybetmesi ya da iflası ile kendiliğinden sona ermektedir.
Benzer Sorulan Sorular
Vekalet tek taraflı iptal edilebilir mi?
Türk Borçlar Kanunu’nun 512. maddesine göre, vekalet veren ya da vekil olan kişinin her zaman vekalet sözleşmesini tek taraflı olarak sona erdirme hakkı vardır.
Vekalet verilen kişi kendine satış yapabilir mi?
Alıcı ve satıcı aynı kişi olamaz. Vekilin tapuda satış vekaleti ile yerleri kendi üstüne geçirmesi sakat bir işlem olacaktır. Bu nedenle tapu memurları böyle bir işlemi yapmaktan çekinecektir. Yerlerin sahibi vekalette satış yetkisinin yanı sıra vekilin yeri kendi üstüne alma yetkisini de verebilir.
Tam vekalet neleri kapsar?
Genel yetkili vekaletname ile kişi vekaletnamede yazılan işlemleri yapmaktadır. Genel vekaletname ile tapu da taşınmaz satışı yapma, araç alım satımı, abonelik açtırma kapatma, miras intikali, veraset ilamı çıkartma gibi işlemler yapılabilmektedir. Genel vekaletname örneği süreli ve süresiz olarak çıkarmak mümkündür.
Vekalet verilecek kişinin notere gitmesi gerekir mi?
Vekalet verilecek kişinin adı-soyadı, TC kimlik numarası, açık adresinin mutlaka notere bildirilmesi gerekmektedir.
Vekaletname ne zaman geçersiz olur?
Yargıtay 12. Hukuk Dairesinin 08.09.2015 tarihli kararına göre; Hukuki işlemden doğan temsil yetkisi, aksi taraflarca kararlaştırılmadıkça veya işin özelliğinden anlaşılmadıkça, temsil olunanın veya temsilcinin ölümü, gaipliğine karar verilmesi, fiil ehliyetini kaybetmesi veya iflas etmesi durumlarında sona erer.
Avukat vekaleti kötüye kullanabilir mi?
Vekalet, bir kimsenin bir başkasına, bir işini görmesi veya bir işlemi yapması için verdiği yetkidir. Vekil, kendisine verilen bu yetkiyi iyi niyetle ve özenle kullanmakla yükümlüdür. Vekilin bu yükümlülüğünü yerine getirmemesi, vekalet görevinin kötüye kullanılması olarak kabul edilir.
Vekaletle verilen tapu bozulur mu?
Vekilin, vekalet görevini kötüye kullanması sonucu taşınmazı bir üçüncü kişiye devretmesi halinde gerçek hak sahibi kişi vekilin sorumluluğu nedeniyle vekilden tazminat isteyebileceği gibi taşınmazı devralan kişiye karşı açacağı tapu iptal ve tescil davası ile de taşınmazı geri alabilir.
Vekalet sözleşmesi nasıl bir sözleşmedir?
Vekâlet sözleşmesi kural olarak tek tarafa borç yükleyen bir sözleşme türüdür. Yukarıda ifade edildiği üzere, vekâlet sözleşmesi vekile her zaman bir iş görme veya bir hizmeti yerine getirme borcu yüklediği halde, vekâlet verene söz konusu iş veya hizmet karşılığında bir ücret ödeme yükümlülüğü getirmez.
Vekalet nasıl iptal edilir 2024?
Vekaletname iptali nasıl yapılır? Vekaletname düzenlemek gibi iptal işlemi yaptırmak da noter başvurusu ile olur. Notere vekaletnamenin iptal işlemi için tarafların başvurusu üzerine iptal/fesh belgesi ya da azilname düzenlenir.
Sık Sorulan Sorular
Avukatla yapılan sözleşme nasıl iptal edilir?
Vekalette zaman aşımı var mı?
Kaç çeşit vekaletname var?
Süresiz vekalet geri çekilir mi?
Genel vekaletname ile tapuda işlem yapılır mı?
Geniş yetkili vekaletname nasıl iptal edilir?
Vekalet verirken nelere dikkat edilmeli?
Vekalet verilen bir kişi neler yapabilir?
Genel vekaletname ile neler yapılamaz?
Tapu için vekalet nasıl verilir?
Vekaletnamenin fotokopisi geçerli mi?
Vekaletnamenin aslı gerekir mi?
Vekaletname nasıl ibraz edilir?
Miras paylasiminda vekalet verilir mi?
Ölümle vekalet ilişkisi sona erer mi?
Vekaleti olan kişi kendi üstüne alabilir mi?
Noterden verilen vekalet kaç yıl geçerli?
Vekalet hangi durumlarda sona erer?
Süresiz verilen vekaletname nasıl iptal edilir?
Vekalet nasıl geçersiz olur?
Vekaletlerin kötüye kullanılması nasıl olur?
Vekalette özel yetki verilmesini gerektiren haller nelerdir?
Vekalet verirken nelere dikkat edilmesi gerekir?
Tapu için verilen vekalet nasıl iptal edilir?
Vekalet tek taraflı iptal edilebilir mi?
Vekalet sözleşmesi resmi şekle tabi mi?
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.