Vakıfların Sona Ermesi 2024-2025

Vakıfların Sona Ermesi 2024-2025

Vakıfların Sona Ermesi 2024-2025

Türk Medeni Kanunu’nun 56. Maddesine göre dernek; gerçek veya tüzel en az yedi kişinin kazanç paylaşma dışında belirli ve ortak bir amcaı gerçekleştirmek üzere, bilgi ve çalışmalarını sürekli olarak birleştirmek suretıyle oluşturdukları, tüzel kişiliğe sahip kişi topluluklarıdır. Türk Medeni Kanunu’nun 101. Maddesine göre vakıf; gerçek veya tüzel kişilerin yeterli mal ve hakları belirli ve sürekli bir amaca özgülemeleriyle oluşan tüzel kişilğie sahip mal topluluklarına denir. Vakıf ve derneklerin kuruluşunu, tescil ve ilan usullerini, yönetim ve denetimlerini, faaliyetlerini ve sona ermelerini inceleyen hukuk dalına vakıf ve dernekler hukuku denir.

 

 

Vakıf ve dernekler hukuku avukatı;

Dernek tüzüklerinin belirlenmesinde hukuka uygunluk denetimi yapar ve destek sağlamaktadır.
Kuruluş aşamasında işlemlerin hukuka uygunluğunu sağlamaktadır.
Esas sözleşmeleri hazırlamaktadır
Yönetim, denetim, değişim, sona erme işlemlerinde hukuka uygunluğu muhafaza etmektedir.
Gayrimenkul alım ve satım sözleşmelerinin hukuka uygun olarak yapılmasını sağlamaktadır.
Dernek ve vakıfların hukuki iş ve işlemlerini takip etmektedir.
Üyelik haklarına ilişkin sorunları çözüme kavuşturulmaktadır.
Günümüzde belirli amaçlara hizmet vermek için çeşitli alanlarda dernek ve vakıflar kurulmaktadır.

 

Vakıfların Sona Erme Sebepleri Nelerdir?

Vakıf, kişilerin mal ve haklarının sürekli bir amaca özgülenmesi sonucu oluşan tüzel kişilktir. Vakıflar ile ilgili olarak 5737 Sayılı Vakıflar Kanunu ve Vakıflar Yönetmeliği vardır. Ayrıca 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu da vakıflara yönelik düzenlemeler içermektedir.

Vakıfların kurulması sıkı şekil şartlarına bağlanmıştır. Kanunda düzenlenen şekil şartlarına uygun olarak kurulan vakıflar tüzel kişilik kazanrlar. Kazanılan tüzel kişilik sona erme ile kaybedilmektedir. Bu sona erme temelde iki şekilde olmaktadır:

  • Kendiliğinden sona ermesi
  • Mahkeme kararıyla sona ermesi

 

“Vakıflar ya kendiliğinden (dağılma) veya mahkeme kararı (dağıtılma) ile sona ermektedir. Bazı hallerde mirasçı veya alacaklıların itirazı üzerine de vakıf sona erebilmektedir. Vakıfların kendiliğinden sona ermesi (dağılması) hiçbir karara gerek olmaksızın kişiliğinin kanundan ötürü ortadan kalkması ile olmaktadır.

 

Benzer Sorulan Sorular

Vakıflar nasıl karar alır?

MADDE 7 – (1) Mahkeme, dosya üzerinde Genel Müdürlüğün görüşünü almak, gerekirse vakfedeni dinlemek ve bilirkişi incelemesi yaptırmak suretiyle vakfın tesciline karar verir. (2) Mahkeme, mal ve hakların korunması için gerekli önlemleri resen alır.

 

Vakıflar nasıl sona erer?

Amacın gerçekleşmesinin olanaksız hâle gelmesi ve mevcut amacın değiştirilmesinin mümkün olmaması vakfı kendiliğinden sona erdirir (TMK m. 116/I). Derneklerde “amacın gerçekleşmesi”ni kendiliğinden sona erme nedeni olarak hükme bağlayan (TMK m. 87/I) kanun koyucu, vakıflar için böyle bir düzenlemeye gitmemiştir.

 

Vakıflara karşı dava açılabilir mi?

Vakfın kurulmasını engelleyen sebeplerin varlığı halinde vakfa karşı iptal davası açılabileceğini düzenleyen MK m. 103/II hükmüyle Medenî Kanun, vak- fın tesciline iyileştirici etki tanımıştır.

 

Vakıflar nasıl kapatılır?

Vakfın özgülendiği amacın yasak olduğu ya da faaliyetlerinin yasak olduğunun tespit edilmesi durumunda eğer vakfın amacının değiştirilmesi de mümkün değilse vakıf mahkeme kararıyla sona erdirilir. Mahkeme kararıyla sona ermede de yalnızca amacın yasak olması yeterli değildir.

 

Vakıf malları kime aittir?

Vakıf malları, vakfı kuran kişinin malvarlığından çıkarılarak vakfın tüzel kişiliğine ait olan mallardır. Vakıf mallarını, vakfın amacına uygun olarak kullanmakla görevli olan mütevelli heyeti idare eder.

 

Dernek kendiliğinden nasıl sona erer?

Dernek tüzüğü gereğince dernek yönetim kurulunun oluşturulmasının imkansız hâle gelmesi durumunda dernek kendiliğinden sona erer. Belirtmek gerekir ki bu sebeple derneğin kendiliğinden sona ermesi için; yönetim kurulunun oluşturulamaması durumu geçici bir süre için değil, sürekli olmalıdır.

 

Sık Sorulan Sorular

Vakıflarda yönetim kurulu kaç kişiden oluşur?
Vakıfları kim temsil eder?
Kimler vakıf kuramaz?
Devlet Denetleme Kurulu vakıfları denetler mi?
Vakıflar nasıl para kazanır?
Vakfın zorunlu organları nelerdir?
Vakıf çalışanları memur mu?
Vakıflar hangi bakanlığa bağlıdır?
Vakıflar Genel Müdürünü kim atar?
Vakıflar kim denetler?
Zenginler neden vakıf kurar?
Vakıf sermayesi ne kadar olmalı?
Vakıflar kar amacı güder mi?
VakıfBank özel mi kamu mu?
Vakıf çalışanları ne kadar maaş alıyor?
Vakıflar Genel Müdürlüğü geliri ne kadar?
Vakıflara karşı dava açılabilir mi?
Vakıflar özel mi resmi mi?
Vakıf evi satılır mı?
Vakıf nereye şikayet edilir?
Vakıflarda mütevelli heyeti zorunlu mu?
Vakıflarda denetim kurulu kaç kişiden oluşur?
Vakıf arazileri kaç yıllığına kiralanır?
Günümüzde vakıflar hangi kuruma bağlıdır?
Vakıf genel kurulu kaç yılda bir yapılır?
Vakıf nasıl sona erer?
Vakıf malları kime aittir?
Özel vakıflar nereye bağlıdır?
Dernek hangi hallerde sona erer?
Dernek üyeliği hangi hallerde sona erer?

 

 

Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.

 

Instagram Hesabımız

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir