Uzaklaştırma Kararı Nasıl Alınır 2024-2025
Uzaklaştırma kararı her ne kadar 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ile hukuk sistemimize girse de mağdurlar için herhangi bir kadın-erkek ayrımı yapılmamaktadır. Ayrıca mağdurun dini, evli-bekar olması, cinsel tercihi de kişi hakkında uzaklaştırma kararı verilmesinde bir değişiklik yaratmamaktadır. Ki şiddet yalnızca fiziksel bir olgu değildir, ekonomik ya da psikolojik şiddetler de uzaklaştırma kararının konusu olabilir. Uzaklaştırma kararı kısaca şu kişiler için verilebilmektedir:
Kadınlar,
Erkekler,
Çocuklar (Aile bireylerinden şiddet görüyorsa)
Diğer aile bireyleri,
Israrlı takip mağdurları,
Aynı evde birlikte yaşayan kişiler (Evde yaşayan diğer kişiden şiddet görüyorsa)
Aralarında evlilik birliği bulunmayan kişiler (Sevgili, arkadaş vs.)
Komşular
Uzaklaştırma kararı almak için, şiddet veya şiddet tehdidi hakkında bilgi verilmiş bir dilekçeyle Aile Mahkemesine başvurulmalıdır. Verilecek olan kararın niteliği gereği acele hallerden olması sebebiyle başvuru, duruşmasız olarak ivedi bir şekilde karara bağlanmaktadır. Uzaklaştırma kararı, öncelikle şiddet gördüğü kesin olarak bilinen ve darp raporu ile veya başka bir şekilde kanıtlanan kimselere verilir. Ayrıca şiddete maruz kalma tehlikesi olan kişiler de uzaklaştırma kararı alabilmektedirler. Evden uzaklaştırma kararı alan kişiler sadece kendi aralarına fiziki olarak yan yana gelmeme yasağı olarak anlaşılmamalıdır. Hakkında uzaklaştırma kararı alan kişi ilgıli kanun gereğince diğer eşin çalıştığı iş yerine ziyarette bulunamaz, bu kişıyi arayarak, sms atarak hiçbir şekilde bağlantı kurarak iletişım kuramaz. Uzaklaştırma kararında uzaklaşma fiilinin kaç metre ile sınırlı olacağına dair kanunda bir hüküm bulunmamaktadır.
Uzaklaştırma Kararı Dilekçe Örneği
……. NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİNE
Koruma Taleplidir
TALEP EDEN : İsim Soyisim TC Adres
VEKİLİ : Av. ///
Adres
TALEP EDİLEN : İsim Soyisim
KONU : 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun gereğince sayın mahkemenizden gerekli koruma tedbirlerinin alınması hakkında talep ve beyanlarımızın sunulmasından ibarettir.
AÇIKLAMALAR :
AÇIKLAMALAR
6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun amacı; şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. İşbu amaç doğrultusunda düzenlenen Kanun kapsamında, müvekkilimin şiddete uğrama tehlikesi bulunması ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olması nedeniyle işbu koruma tedbirlerinin alınması talebimizin sunulması zorunluluğu doğmuştur. Şöyle ki;
Müvekkil …………… adresinde ailesi ile birlikte ikamet etmekteyken, iş imkanlarının daha geniş olması sebebiyle …….. iş aramaya başlamıştır. ……….. ilinde karşısına şartlarının güzel olduğunu düşündüğü bir iş imkanı çıkması sebebiyle bu fırsatı kaçırmamak adına ……. iline taşınmayı tercih etmiştir. …………..isimli kişi, kardeşi olan müvekkilin ……… iline taşınmasını ve çalışmasını istememektedir. Müvekkile bu konuda ısrarlı baskı uygulamasına rağmen müvekkil özgür iradesi ile karar alarak geleceği adına en doğru olduğunu düşündüğü kararı uygulamaktan vazgeçmemiştir. Son olarak da müvekkili Ablası aramış ve ……………. isimli kişinin ………….. iline geleceğini ve kendisini bulup zorla götüreceğini ifade etmiştir.(Güvenlik endişesi nedeniyle müvekkilin ikamet ettiği adres paylaşılmamıştır.) Müvekkil aldığı bu haber sebebiyle derin üzüntü ve endişe taşımaktadır. Kendisine şiddet uygulamasından çekindiğimiz müvekkil adına işbu dilekçe ile gerekli koruma tedbirlerini talep etme zorunluluğumuz doğmuştur.
Davalı tarafından icra edilen müvekkile karşı bu davranışların engellenmemesi halinde ise, müvekkilimin şiddete uğrama tehlikesi bulunmaktadır. Müvekkilim, yaşamış olduğu bu psikolojik şiddet sonucunda fiziksel şiddete uğramasına fırsat tanınmadan ivedi olarak davalı hakkında koruma tedbirlerinin uygulanması gerekmektedir.
Müvekkilin güvenliğinin ve esenliğinin sağlanmasını için 6284 sayılı Ailenin Korunması Ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un tanıdığı yetki ve sağladığı olanaklar çerçevesinde, gerekli koruma tedbirlerinin alınarak uygulanmasına karar verilmesini istemek zorunluluğu doğmuştur.
HUKUKİ NEDENLER : 2709 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu. 9 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu.
HUKUKİ DELİLLER : İkamesi caiz her türlü delil. ( Herhangi bir delil gösterme zorunluluğu yoktur.)
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklanan nedenlerle, müvekkilin güvenliğinin ve esenliğinin sağlanmasını teminen 6284 Sayılı Kanun uyarınca şiddetin uygulandığı hususunda delil veya belge aranmadığı nazara alınarak davalı nezdinde;
6284 Sayılı Kanun’un 5/1-a maddesi uyarınca müvekkile yönelik olarak şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmamasına
6284 Sayılı Kanun’un 5/1-c maddesi uyarınca müvekkilin bulunduğu konuta ve işyerine yaklaşmamasına
6284 Sayılı Kanun’un 5/1-e maddesi uyarınca, müvekkilin şahsi eşyalarına ve ev eşyalarına zarar vermemesine
6284 Sayılı Kanun’un 5/1-f maddesi uyarınca, iletişim araçlarıyla veya sair surette müvekkilin rahatsız edilmemesine,
ve uygun görülecek başka tedbirlere, karar verilmesini arz ve talep ederiz. 09.05.2024
Talep Eden Vekili
Av. ……..
Uzaklaştırma Kararı İhlali Cezası
Uzaklaştırma kararı en çok altı ay için verilebilmektedir ancak uzaklaştırma kararı talep edildikten sonra verilen karar altı aydan az ise uzaklaştırma kararının süresi dolmadan önce tekrar başvurmak suretiyle uzaklaştırma kararının uzatılması talep edilebilmektedir. Uzaklaştırma kararını veren Aile Mahkemesi 3 gün ile 10 gün arasında ilk sefere tazyik hapsi verir ve bu hapis savcılık tarafından uygulanır. Kişinin uzaklaştırma kararını birden fazla kez ihlal etmesi halinde ise 15 ile 30 gün arasında zorlama hapsi verilebilmektedir. Evden uzaklaştırma kararı bitince, hakkında uzaklaştırma hükmü verilen kişinin uyması gereken bir yükümlülük kalmaz ve bu karar kendiliğinden son bulmaktadır.
Sık Sorulan Sorular
Uzaklaştırma kararında telefon dinlenir mi?
Uzaklaştırma kararı alan kişi mesaj atabilir mi?
Uzaklaştırma kararına itiraz etmezse ne olur?
Uzaklaştırma kararı süreci nasıl işler?
Uzaklaştırma cezası nasıl iptal edilir?
Uzaklaştırma kararını ihlal ederse ne olur?
Uzaklaştırma cezası silinir mi?
Uzaklaştırma kararı kaç TL?
Uzaklaştırma Kararı Nasıl Alınır 2024-2025
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.